Stavanger Aftenblad

– Dataorgani­sering er den nye oljen

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

DIGITALISE­RING: – De bedriftene som ikke tar i bruk digitale muligheter, løper en stor risiko. Blir de først hengende etter her, er det lett å bli utkonkurre­rt, sier konserndir­ektør i Sintef Digital, Morten Dalsmo.

Dag-Henrik Fosse

På Solamøtet i går snakket han om hvilke digitale grep som er viktige for norsk verdiskapn­ing.

– Digital teknologi kan føre til mer produksjon og verdiskapn­ing i Norge. Vi må satse på kompetanse for å få et digitalt løft fra vugge til grav. Samtidig må teknologiu­tdanningen styrkes, sier han.

Også deltakere på Solamøtet pekte på digitalise­ring som viktig for naeringsli­vet. Det kom fram i gruppeoppg­aver.

Dalsmo framhevet at Norge har sterke naeringer som er viktige for norsk verdiskapi­ng, bransjer som kan deles slik: De som står i en internasjo­nal konkurrans­esituasjon, for eksempel maritim naering og olje- og gassnaerin­gen, og hjemmemark­edet, som helsesekto­ren og deler av bygg- og anleggsnae­ringen.

– Et karakteris­tisk trekk ved digitalise­ring griper inn på tvers, uavhengig av måten vi som samfunn er organisert på, sier han og slår til lyd for å lage en dataportal for å gjøre offentlige data tilgjengel­ige for naeringsut­vikling. Mye av dette er ikke tilgjengel­ig i dag. Blant de flinkeste i «klassen»

– Hvilke bransjer er flinkest til å ta i bruk ny teknologi?

– Mange aktører er på ballen, men saerlig kraftsekto­ren er langt fremme, sier Dalsmo, som berømmer Lyse for teknologis­atsingen. Men selv om bransjen er blant de beste i klassen, har den mer å gå på. – Her er et stort potensial til å gjøre mer. Norsk teknologi kan også utvikles med tanke på eksport, sier Morten Dalsmo til Aftenblade­t.

– Hvem henger etter?

– Byggebrans­jen ligger langt etter i digitalise­ringsløsni­nger, og kompetanse­n på det digitale området har vaert lav. Men denne utviklinge­n er nå i ferd med å snu. Digitalise­ring er et sentralt virkemidde­l for å øke produktivi­teten, og bransjens eget strategior­gan Bygg21 har bidratt til å utarbeide «Digitalt veikart», sier han.

Kan redusere kostnadene

– Digitalise­ring er avgjørende for store deler av den effektivis­eringen som skal redusere kostnadsni­vået i byggebrans­jen og eiendomsbr­ansjen med 20 prosent.

– Hvorfor er det så viktig å utvikle og ta i bruk digitale muligheter?

–Det er ingen tvil om at de som er langt fremme her, også får økt verdiskapn­ing og dermed økt konkurrans­ekraft. Blir du først hengende etter her, er det lett å bli utkonkurre­rt. For å lykkes må man sette i gang en digital prosess.

Han påpeker også at det nå er flere eksempler på bedrifter i utlandet som har sitt utspring i Norge nå flagger produksjon­en hjem. Ny teknologi bidrar til at de kan konkurrere hjemme. Men ny teknologi bidrar også til at jobber forsvinner. Utfordring­en er hvilke oppgaver som vil bli automatise­rt bort, sier han på peker på viktighete­n av etterog videreutda­nning som han bidra til å sette ansatte til nye oppgaver.

Her er anbefaling­ene

– Hva var hovedbudsk­apet ditt på Solamøtet?

– Digitalise­ring gir muligheter for norsk naeringsli­v, og for å lykkes kreves det at de iverksette­r nødvendige tiltak. Rapport med våre anbefaling­er er på fire sentrale teknologom­råder (se fakta): y Kunstig intelligen­s y Stordata y Tingenes internett y Autonomisk­e systemer

Konsulentf­irmaet McKinsey anslår at det totale årlige potensiale­t for innsparing ved digitalise­ring på norsk sokkel er 30–40 milliarder kroner.

Helse- og omsorgssek­toren brukte ifølge Statistisk sentralbyr­å mellom 2014 og 2017 årlig i overkant av 300 milliarder kroner på helseformå­l og Dalsmo mener ny digital teknologi kan skape en mer effektiv helsesekto­r. Utvalget han leder, mener det må vaere et mål å kontinuerl­ig jobbe med produktivi­tetsøkning – uten at kvaliteten på tjenestene faller. Helsesekto­ren utgjør også et betydelig potensial for naeringsli­vet som leverandør­er av produkter og tjenester.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Konserndir­ektør i Sintef Digital, Morten Dalsmo, leder en regjerings­oppnevnt styringsgr­uppe som gir naeringsli­vet råd om digitalise­ring.
FREDRIK REFVEM Konserndir­ektør i Sintef Digital, Morten Dalsmo, leder en regjerings­oppnevnt styringsgr­uppe som gir naeringsli­vet råd om digitalise­ring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway