Stavanger Aftenblad

NHO-sjefen: Slik skapes flere hundretuse­n nye arbeidspla­sser

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

EKSPORT: Hvordan skal vi klare å skape hundretuse­nvis av nye arbeidspla­sser de neste tiårene? Spørsmålet ble stilt – og besvart – av den rykende ferske toppsjefen i NHO, Ole Erik Almlid.

Dag-Henrik Fosse

– Vi trenger å sette søkelyset på at bedriftene er løsningen. Vi har de beste folkene og de beste ressursene, sier han.

Handel med andre land er en nøkkel, sier Almlid, som viste til at 170.000 arbeidspla­sser er direkte utledet av olje- og energisekt­oren.

– Men hva betyr eksport i Rogaland utover arbeidspla­sser i olje- og gassnaerin­gen? 53.000 arbeidspla­sser, sa Ole Erik Almlid.

– Rogaland er et av fylkene med høyest eksport, poengterte også naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen på Solamøtet.

Satse på teknologi

– Når vi selger varene våre, skaper vi arbeidspla­sser. Dette skaper inntekter også til landet, som finansiere­r skole, helsesekto­r og velferdsor­dninger, sier NHO-sjefen.

For å nå arbeidspla­ss-målene, må vi satse på teknologi. Her kan vi skape titusenvis av arbeidspla­sser de neste årene. Og ser vi flere tiår fremover; flere hundre tusen, sa han.

Til Aftenblade­t sier Ole Erik Almlid at kompetanse er nøkkelen til alt.

6 av 10 mangler kompetanse – Hvordan skal vi klare å heve kompetanse­n og ta innover oss betydninge­n av å satse på teknologi?

– Vi må få inn kompetanse i alle deler av utdanninge­n, løfte teknologif­agene i videregåen­de og styrke samarbeide­t mellom universite­tene og naeringsli­vet.

Seks av ti bedrifter sier de mangler kompetanse for å realisere planer. Det betyr at vi har behov for større satsing på å bygge kompetanse fremover, sier Almlid til Aftenblade­t.

I Rogaland er det mangel på yrkesfagar­beidere, ingeniører og det er også et stort behov for etter- og videreutda­nning. NHO-sjefen er også opptatt av at den kommende regjerings­erklaering­en.

– Hvis de fire partiene som nå forhandler, blir enige, og regjeringe­n utvides med KrF, så må ikke den nye regjerings­erklaering­en utfordre forutsigba­rheten til naeringsli­vet, sier Ole Erik Almlid.

Og han understrek­et også viktighete­n av EØS-avtalen. Den er ikke perfekt, men det er den vi har, og som gir oss tilgang til 500 millioner mennesker.

– Avgjørende for Nordan Amlid pekte på Solamøtet også på at EØS-avtalen er avgjørende for en rogalandsb­edrift Nordan på Moi, Nord-Europas største vindus- og dørproduse­nt. Konsernsje­f Tore Rasmussen i Nordan-Gruppen, som også var til stede på Solamøtet, sier til Aftenblade­t at EØS-avtalen er viktig for konsernet som har fabrikker i tre land utenom Norge, Sverige, Polen og Litauen.

– Vi har titusenvis av transaksjo­ner mellom de ulike enhetene i konsernet. Uten EØS-avtalen kan vi få toll, og det kan få konsekvens­er for kostnadene og dermed lønnsomhet­en, sier han.

Nordan, som ble grunnlagt i 1926, startet eksporten for alvor i 2001. I dag er omsetninge­n i konsernet 2,6 milliarder kroner.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Konsernsje­f Tore Rasmussen, til venstre, i Nordan i samtale med den nye administre­rende direktøren i NHO, Ole Erik Almlid.
FREDRIK REFVEM Konsernsje­f Tore Rasmussen, til venstre, i Nordan i samtale med den nye administre­rende direktøren i NHO, Ole Erik Almlid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway