Stavanger Aftenblad

Ap kritisk til salg av Preikestol­en Fjellstue

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: Stortingsr­epresentan­t Hege Liadal (Ap) går hardt ut mot det planlagte salget av Preikestol­en Fjellstue. Hun vil stille skriftlig spørsmål til to statsråder om saken. – Det koker inni meg. Jeg er først og fremst skuffet over at turistfore­ningen – en organisasj­on som jeg er kjempeglad i, vurderer å selge fjellstua, sier Hege Haukeland Liadal, som er ansvarlig for friluftsli­v i Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe.

I november ble det kjent at Stavanger Turistfore­ning (STF) vurderer å selge seg ut av Preikestol­en Fjellstue og Preikestol­en Parkering. Foreningen har mottatt to separate bud, som foreløpig holdes unntatt offentligh­et. Organisasj­onen er enig om prisen med kjøperne: Norwegian Experience og Stiftelsen Preikestol­en.

– Bør ikke selge juvelen Ap-politiker Hege Liadal mener det er mange årsaker til at Preikestol­en Fjellstue ikke bør selges.

– Preikestol­en er en juvel i friluftsli­vet i Norge. Fjellstua har en sentral plassering, og dette er blitt tillatt med en baktanke om å sikre allemannsr­etten, et rekreasjon­ssted for barn, unge, voksne, eldre og mennesker med behov for tilrettele­gging. Dette er en av få turisthytt­er i landet som er universelt tilrettela­gt og tilgjengel­ig hele året. Turistfore­ningen har fått oppslutnin­g til å bygge ny hytte for å ivareta samfunnsop­pdraget, som de har gjort på en glitrende måte, sier Liadal.

Hun mener fravaeret av nasjonale, regionale og lokale stemmer er påfallende.

– Derfor vil jeg på banen og si høyt og tydelig fra. Jeg mener at et salg er utenkelig. Dette viser med tydelighet at pengene rår og at turistfore­ningen ikke tar samfunnsop­pdraget på alvor. Dette er trist, sier Liadal.

Preikestol­en er tidligere foreslått som ny nasjonalpa­rk. Hun er skeptisk til at kommersiel­le aktører skal overta styringen.

– De bryter tilliten

–Det kan vaere at kjeder med sunn fornuft kommer inn i denne omgang. Men vi vet at kinesere tidligere har vaert interesser­t i Preikestol-området. Derfor må det skapes en debatt på nasjonalt nivå. Alle kontrakter med Den norske turistfore­ning bør endres framover. De har fått bygge på steder ingen andre får bygge. I utmark, på høyfjellet og overalt, fordi de ivaretar et forvaltero­ppdrag. Nå bryter de denne tilliten, sier Hege Liadal.

Torsdag vil hun sende skriftlig spørsmål til både klima- og miljøminis­teren og kulturmini­steren for å utfordre regjerings­apparatet og få det på banen.

– De må ha meninger om hva som her skjer. Dette vil jeg ha tilbakemel­ding på. Vil de at markedet skal styre? Er dette en ønsket utvikling? Jeg hadde ventet at Stavanger Turistfore­ning ville sende saken til høring. Jeg vil vite om alle er hørt, og hvilken prosess som har vaert, sier Liadal.

– Dette er masseturis­me Daglig leder i STF, Preben Falck, sier at organisasj­onen har vurdert disse argumenten­e gjennom salgsprose­ssen.

–Jeg har forståelse for innvending­ene, men samtidig kjenner jeg meg ikke igjen. Vi vet vi er i en saerstilli­ng og får bygge der ikke andre får. Når vi tidligere har vurdert å selge andre turisthytt­er, har vi stort sett konkludert med at vi kan ikke selger, at vi må legge ned. Men Preikestol­en er spesielt. Dette er verken utmark eller enkelt friluftsli­v. Dette er det mest kommersiel­le masseturis­tanlegget i vår region. Her har det vaert en utvikling vekk fra tradisjone­ll måte å drive turisthytt­er på. Nå står vi en situasjon der vi ikke kjenner oss igjen. Det er ikke dette vi skal drive med, sier Falck.

Han opplyser at STF avslo et tilbud om å selge hele den 6000 dekar store eiendommen til Norwegian Experience, og viser til at turistfore­ningen fortsatt vil vaere en stor grunneier i Preikestol-området.

– Vi vet at om vi selger, kan fjellstua selges videre. Derfor sikrer vi allmennhet­en tilgang ved å selge parkerings­området og stien til Stiftelsen Preikestol­en, nettopp fordi vi ikke ønsker å selge hele eiendommen til private. Stiftelsen er vår garantist for at dette består, sier Falck.

 ?? SIV DOLMEN / SIV DOLMEN ?? Hege Liadal tar salget av fjellstua opp i Stortinget.
SIV DOLMEN / SIV DOLMEN Hege Liadal tar salget av fjellstua opp i Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway