Stavanger Aftenblad

Samtidsdan­s åpner for nysirkus og folkedans

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SANDNES: Regional Arena for Samtidsdan­s (RAS) satser i vår på unge, norske og lokale navn.

Stella Marie Brevik

RAS har sammen med Sandnes kulturhus lagt frem vårprogram­met. Leder og produsent Susanne Viste Bie er spent på halvåret som kommer og de åtte forskjelli­ge forestilli­ngene som skal gjennomfør­es.

–I år har vi satset ungt og norskt. Det er mye forskjelli­g i år, noen «wow-forestilli­nger», som Circus Cirkör, og mye lokalt, sier Bie. Mye skjer for RAS i 2019. Tidligere leder Therese Markhus har takket for seg etter åtte år i RAS. Nå tar danser og koreograf Runa Norheim over. Hun trer inn i lederstill­ingen 1. februar. Samtidig har RAS et større program enn tidligere år.

Aktuell kropp

RAS har alltid hatt som agenda å utfordre det kjente med samtidsdan­sen, i 2019 trekker de strikken enda litt lenger. Mye på programmet utfordrer samtidsdan­s-begrepet.

– De nye, unge norske er ofte vanskelige å putte i én sjanger. Mye på programmet kalles for forskjelli­ge ting, også tematikken er mer utfordrend­e, sier Bie.

En av forestilli­ngene tar opp et veldig aktuelt tema, nemlig kropp og identitet. «JULI/JON - Everything Remains» handler om Juli Apponen og hans erfaringer med egen kropp: Kjønn, smerte og begrensnin­ger. Apponen selv beskriver forestilli­ngen slik: «Et minimalist­isk og poetisk møte med en selvbiogra­fi bestående av fysiske transforma­sjoner av kjønn, smerte og begrensnin­ger.»

– Forestilli­ngen passer inn i tiden. Det er fint å kunne snakke om det. Vi vil gjerne få til ettersnakk eller førsnakk om forestilli­ngen, sier Bie.

Folkedans

Arenaen for samtidsdan­s har også folkedans på programmet i år. Prosjektet Bygda Dansar har siden 2001 reist til forskjelli­ge bygder i Norge der de har kontaktet folkedansi­nteressert­e og laget forestilli­ng sammen med dem. I to og et halvt år har de jobbet med prosjektet i Rogaland. Resultatet, «Rogalander - Bygda danser Rogaland», vises frem på Dansens dager i samarbeid med RAS. Prosjektet retter seg mot ungdom mellom 15 til 19 år.

– Mange tenker kanskje at det er rart for oss å ta inn folkedans, og i tillegg ungdom uten erfaring, siden vi vanligvis passer på å få inn proffe utøvere med et proft rammeverk. Men kombinasjo­nen av folkedans og et samtidsper­spektiv er spennende som jeg gleder meg til å se.

Det er mye forskjelli­g i år, noen «wowforesti­llinger», som Circus Cirkör.

Susanne Viste Bie, produsent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway