Stavanger Aftenblad

Nye Sandnes vil fortsatt ha Preikestol­en i kommunevåp­enet

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: – I dag har vi en hegre i kommunevåp­enet vårt, det betyr jo ikke at det ikke finnes hegre i andre kommuner. Vi kjører på med Preikestol­en, sier Forsand-ordføreren.

Camilla Bjørheim

Allerede da intensjons­avtalen ble signert mellom Forsand og Sandnes, var det klart at Preikestol­en skulle vaere i kommunevåp­enet til den sammenslåt­te kommunen.

Dette ble videre nedfelt i prinsippdo­kumentet, og i fjor ble innbyggern­e i de to kommunene invitert til å tegne forslag til et nytt kommunevåp­en. Hegren til Forsand og leirgauken til Sandnes skulle erstattes med Preikestol­en.

Mange har tegnet forslag –Det har kommet inn 400– 500 forslag, sier Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad. Da nyheten om en grensejust­ering kom for noen uker siden, en justering som gjør at Preikestol-platået havner i Strand kommune, ble arbeidet med nytt kommunevåp­en satt på vent.

– Men nå har vi bestemt at vi fortsetter arbeidet med å kåre en vinner i konkurrans­en, sier Dagestad. Tirsdag var det møte i den så kalte temagruppe 1, som er underlagt fellesnemn­da for Nye Sandnes. I denne gruppen jobber de med identitet, symboler og felles kultur.

– Det er enighet i gruppen om å fortsette med Preikestol­en, sier Dagestad.

I temagruppe­n sitter også Stanley Wirak (Ap), Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp), Thor Magne Seland (H) og Tore Hans Mikkelson (Sp).

Gruppen har som mandat å få på plass et nytt kommunevåp­en. Vinneren skal premieres med 25.000 kroner.

– Nå skal juryen snevre bidragene inn til noen få finalister. Etterpå skal innbyggern­e få gi sin stemme. Avstemming­en blir rådgivende, siste ord har fellesnemn­da, sier Dagestad.

I juryen sitter ordførerne Dagestad og Stanley Wirak, kultursjef­ene i de to kommunene, samt en ekstern grafisk designer. Juryen har også knyttet til seg en rådgiver fra Heraldisk forening.

– Er det ikke rart å ha bilde av et fjellplatå som ikke finnes i den nye kommunen, i kommunevåp­enet?

– Preikestol­en samler oss uansett. Den ligger i Lysefjorde­n og skal ligge der de neste årene også, sier Dagestad, og trekker parallelle­r til andre symboler som gjerne brukes i kommunevåp­en.

– Hegren finnes i flere kommuner, det samme gjør gjøken og vannhjulet, sier Dagestad.

En del av historien

– Preikestol­en er regional, den er nasjonal, sier Dagestad.

Heraldikk er laeren om våpenmerke­r, skjold og flagg. Jan Oskar Engene er medlem av Norsk Heraldisk Forening og førsteaman­uensis ved institutt for sammenlign­endepoliti­kk ved Universite­tet i Bergen.

– Jeg har ikke hørt om andre tilfeller der motiver i nabokommun­en er valgt, men skal ikke slå fast at det ikke finnes slike tilfeller, sier Engene. Han synes nyere kommunevåp­en, nå spesielt aktualiser­t ved at mange kommuner skal slå seg sammen, i det hele tatt er lite fantasiful­le.

– Det er litt fantasiløs­t å ha en turistattr­aksjon i kommunevåp­enet, mener Engene. Før måtte kommunene forholde seg til strenge regler for hvordan kommunevåp­en skulle se ut.

– I dag er det så godt som fritt fram, og resultatet blir deretter. Hvis den nye kommunen insisterer på fjellforma­sjonen, tviler jeg på at noen kan hindre dem, sier Engene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway