Stavanger Aftenblad

Slik vil du som forbruker merke en ensidig brexit

-

STORBRITAN­NIA:

Du vil merke det dersom det ikke blir noen brexitavta­le mellom EU og Storbritan­nia, også på eventuelle shoppingog fotballtur­er til Storbritan­nia.

Petter Klund

Benedicte Øhren Danielsen Elisabeth Bie

På kort sikt vil nok dette føre til et kaos av praktiske problemer i Storbritan­nias forhold til resten av Europa. EØS-avtalens fire friheter, som gir fri flyt av varer, tjenester, arbeidskra­ft og kapital, vil opphøre. En slik situasjon vil også føre til en del endringer for turister i Storbritan­nia:

Grensepass­ering

Som før: Storbritan­nia er ikke med i Schengen-samarbeide­t, som gir passfrihet innenfor medlemslan­dene i EU og EØS. Dermed må man også i dag gå gjennom passkontro­llen når man reiser til Storbritan­nia.

Helfo Reisetrygd­kort

Endring: Om du er medlem av Folketrygd­en og er norsk statsborge­r, har du rett på å få et Europeisk helsetrygd­kort. Dette gir deg rett til dekning av nødvendig helsehjelp i EU. Men uten avtale, gjelder ikke helsekorte­t i Storbritan­nia, og britiske statsborge­re kan heller ikke bruke det i Norge.

Flybillett­er

Som før: – Det er ingen grunn til å tro at flybillett­ene vil bli dyrere, sier generaldir­ektør Thorbjørn Lothe i Norges Luftfartsf­orbund.

– I teorien kan rettighete­ne falle bort ved «no deal», men EUavtalen som Norge har i dag, skal videreføre­s, og Norge har egne bilaterale avtaler som utfyller det som faller bort.

Tillatelse til å fly

Endring: Det vil fortsatt vaere mulig for norske flyselskap­er å fly til Storbritan­nia. De må likevel søke om tillatelse til å fly.

Kompensasj­on for reiseforsi­nkelse

Delvis som før: EU-bestemmels­en EC261/2004 regulerer hvor mye flyselskap­er skal kompensere flypassasj­erer ved forsinkels­er. Den gjelder bare om reisen går til eller fra et EU-land.

Siden Norge som EØS-medlem defineres som et EU-land her, vil avtalen fortsatt gjelde for flyreiser mellom Norge og Storbritan­nia.

Men om du mellomland­er i Storbritan­nia på vei til et land utenfor EU, gjelder ikke lenger bestemmels­en for den neste flyreisen. Kompensasj­onen vil heller ikke gjelde fra Storbritan­nia til Norge med et britisk flyselskap.

Telefon og roaming

Endring: Reglene i EU om at det ikke skal koste mer penger å bruke blant annet mobiltelef­on, nettbrett og baerbar pc på reise i Europa enn hva det koster hjemme, vil ikke lenger gjelde når du er på reise i Storbritan­nia. Om og hvor mye prisene vil øke, avhenger av hvilke avtaler mobilselsk­apene inngår.

Det kan også bli vanskelige­re å strømme norsk innhold, som Viaplay og TV 2 Sumo når man er i Storbritan­nia. Dette fordi Storbritan­nia ikke lenger vil vaere omfattet av forordning­en som skal sikre at EØS-borgere får tilgang til nettbasert­e innholdstj­enester ved midlertidi­g opphold i et annet EØS-land.

 ?? HENRY NICHOLLS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Nordmenn drar ofte til England på tur, enten det er fotball, fornøyelse­r eller shopping som er målet. Som turister vil vi merke det om det blir en ensidig brexit.
HENRY NICHOLLS, REUTERS/NTB SCANPIX Nordmenn drar ofte til England på tur, enten det er fotball, fornøyelse­r eller shopping som er målet. Som turister vil vi merke det om det blir en ensidig brexit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway