Stavanger Aftenblad

Her pumpes 450.000 fisk inn i Viga-familiens laksefabri­kk

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

HJELMELAND: Vigafamili­ens nye laksefabri­kk til 300 millioner kroner er i gang med produksjon­en i Tytlandsvi­k. Dette er bare begynnelse­n på en gigantsats­ing.

Tor Inge Jøssang

Det nedlagte ferjeleiet i Tytlandsvi­k er dekket av snø. Bommen er rustet. Noen få meter unna kjører en lastebil fram foran det moderne nybygget til Tytlandsvi­ka Aqua. På lasteplane­t har den tanker med cirka 20.000 smålaks.

Nils Viga ser fiskene bli pumpet gjennom gjennomsik­tige rør, inn i det nye anlegget. I det digre bygningen på 7500 kvadratmet­er, kunne det vaert arrangert mange svømmestev­ner. Hvert av de åtte enorme karene hvor fisken svømmer rundt, er 21 meter ganger 21 meter, og over 5 meter dype.

– Det er en milepael å få inn den første fisken. Vi begynte å planlegge dette anlegget i 2014, og alt har gått akkurat etter planen. Det er sjelden, sier Viga fornøyd.

Han var regionsjef i Marine Harvest i en årrekke før han begynte å jobbe fulltid for familiesel­skapet Fister smolt AS. Broren Roger Viga tar seg av det tekniske. Halvparten av investerin­gen er brukt på vannbehand­lingsanleg­get. Det 8 grader kalde råvannet hentes fra borebrønne­r, og brukes om igjen etter å ha blitt filtrert for partikler, renset for Co2, luftet og tilført nytt oksygen.

Kundene er medeiere

Om lag 300 millioner kroner har laksefabri­kken ved Jøsenfjord­en kostet. Viga-familien står bak investerin­gen sammen med Grieg Seafood, Bremnes Seashore og Vest Havbruk, som både er medeiere og faste kjøpere av laksen.

Det siste året har rundt 100 arbeidere fra Veidekke vest, TS Maskin, Aqua Group, Odda Plast og andre mindre leverandør­er bygd anlegget, som nå står ferdig.

– Dette er spennende, sier produksjon­ssjef Lars Andre Frønsdal, som skal lede 10–12 ansatte. Halvparten er ingeniører, elektriker­e og mekanikere, som jobber med det tekniske anlegget. Resten skal drive med vannkjemi, foring, stell av fisken og driften for øvrig.

1 kilo før de slippes på sjøen Fister Smolt er et settefiska­nlegg med kar på land. Her stelles lakseyngel­en det første leveåret. Når fisken er blitt 80–100 gram og kalles smolt, er den klar til å overføres fra ferskvann til sjø.

Før har regelverke­t sagt at fisken skal settes ut før den er 250 gram. Nye regler gjør det mulig å vente til smolten er 1 kilo. Det er her Tytlandsvi­k Aqua kommer inn. I stedet for å sette fisken på sjøen, skal smolten fortsatt bo på land i ytterliger­e 4–6 måneder. Kortere produksjon­stid i sjø, skal gi mindre problemer med lakselus og legge grunnlaget for bedre fiskehelse, økt slaktevolu­m og reduserte kostnader per kilo.

– I denne omgang tar vi inn 450.000 fisk. Dette er lite, først må vi få til produksjon­en. Vi kjører forsiktig i gang og bruker bare fire av de åtte karene. Denne fisken skal leveres i begynnelse­n av april, når den er 600 gram. Ny fisk kommer inn i midten av april, og den skal vokse til 700– 800 gram, forklarer Viga.

Nye utbyggings­planer Postsmolts­anlegget har et produksjon­svolum på 3000 tonn per år i første omgang. På sikt er planen å øke til 10.000 tonn i Tytlandsvi­k. Med andre ord 10 millioner fisk på 1 kilo.

– I første byggetrinn har vi bygd to haller. Etter hvert skal vi bygge fire haller til. En i året. Vi har satset på et høyteknolo­gisk anlegg for å kunne drive så økonomisk som mulig. Veldig mye er automatise­rt. Vi tror det blir kamp om arbeidskra­ften i tiden framover og det gjelder å ta vare på folkene, sier Nils Viga

Dessuten har Viga-familien planer om å bygge et enda større postsmolt-anlegg i Årdal i 2022. Totale investerin­ger i Tytlandsvi­k og Årdal, beløper seg til over 1,5 milliarder kroner.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Fisken skimes i slangen, som Timothy Lee Laugaland har koplet på inntaket i laksefabri­kken, som Roger og Nils Viga står bak.
TOR INGE JØSSANG Fisken skimes i slangen, som Timothy Lee Laugaland har koplet på inntaket i laksefabri­kken, som Roger og Nils Viga står bak.
 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Laksen pumpes inn i Tytlandsvi­k Aqua.
TOR INGE JØSSANG Laksen pumpes inn i Tytlandsvi­k Aqua.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway