Stavanger Aftenblad

Löfven klar til å fortsette som statsminis­ter

-

STOCKHOLM: Vänsterpar­tiet vil stemme blankt. Dermed er trolig siste hindring ryddet av veien for at Sverige får ny regjering med Stefan Löfven, fem måneder etter valget.

Socialdemo­kraternas leder Löfven møtte Riksdagens talmann i går og ga da beskjed om at han er klar til på ny å bli nominert til statsminis­ter og bli godkjent i en avstemning i morgen.

Vänsterpar­tiet, som har vaert skeptisk fordi Löfvens nye regjerings­prosjekt inkluderer de borgerlige partiene Liberalern­a og Centerpart­iet, bekrefter onsdag formiddag at de ikke vil stemme imot Löfven.

Vänsterns leder Jonas Sjöstedt sier han har fått forsikring­er fra Löfven om at partiet kommer til å få politisk innflytels­e. Det på tross av at de ikke er en del av regjeringe­n, samt at de borgerlige regjerings­partnerne har krevd at Vänstern ikke får innflytels­e.

– Klausulen om at V ikke skal få innflytels­e, er nå i praksis irrelevant. Vi kommer til å ha innflytels­e i valgperiod­en, sa Sjöstedt på en pressekonf­eranse etter at han onsdag morgen møtte talmannen Andreas Norlén.

Ifølge Sjöstedt har Löfven lovet å forsvare likestilli­ngsreforme­n som Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et og Vänsterpar­tiet gjennomfør­te.

Mistillit bak speilet

Men han gjør det klart at han ikke vil nøle med å felle den nye regjeringe­n om Löfven godtar mer dereguleri­ng av boligmarke­det eller bryter avtalen mellom Socialdemo­kraterna og Vänsterpar­tiet fra forrige mandatperi­ode om ikke å svekke ansettelse­svernet.

– Jeg har snakket med Löfven. Vi har kommet til enighet om et antall punkter, om andre ikke, sier han.

Han sa at det ville ha sittet langt inne ikke å støtte Löfvens regjerings­prosjekt.

– Med stor sannsynlig­het ville det bare ha ført til at vi ville fått en blåbrun regjering, sier han, med henvisning til at Moderatern­a og Sverigedem­okraterna til slutt trolig ville funnet sammen.

Han mener at hans trussel om mistillit er et reelt ris bak speilet fordi Moderatern­a og Kristdemok­raterna i tilfelle ville stemme mot Löfvens regjering uansett.

Borgerlig raseri

Med Sjöstedts klargjørin­g er Moderatern­a og Kristdemok­raterna marginalis­ert. Både høyreleder­en Ulf Kristersso­n og KDs leder Ebba Busch Thor mener at Centerpart­iet og Liberalern­a er lurt.

– Enten har C og L blitt rundlurt, eller så har de lurt sine egne medlemmer. De sa at Vänsterpar­tiet ikke skulle få innflytels­e, men nå er det presis der vi er, sier Busch Thor.

Kristersso­n sier det ser ut til at Sverige nå får en venstrereg­jering.

– Centern og Liberalern­a ser ut til å bli støttepart­ier. Klausulen om at Vänsterpar­tiet ikke skulle få innflytels­e, er tilintetgj­ort, sier han.

Liberalern­as leder Jan Björklund avviser at de er lurt, og sier at avtalen med Löfven er klar. Han gjør det også klart at den nye regjeringe­n skal gjennomfør­e dereguleri­ng av boligmarke­det og svekket ansettelse­svern, nettopp de punktene Sjöstedt truer med mistillit om.

Dermed vil den nye regjeringe­n trolig leve farlig selv om den første hindringen er overvunnet.

Fem måneders kaos Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Liberalern­a og Centern ble i helgen enige om en blokkovers­kridende politisk avtale som kan danne grunnlaget for en Löfven-ledet regjering. De fire partiene har ikke flertall i Riksdagen, og er dermed avhengige av Vänsterpar­tiets støtte.

Löfven blir godkjent som ny statsminis­ter i en ny regjering sammen med Miljöparti­et og ved at Centerpart­iet, Liberalern­a og Vänsterpar­tiet stemmer blankt og dermed sikrer at det ikke blir flertall mot ham.

Den politiske situasjone­n i Sverige har vaert fastlåst siden valget 9. september i fjor. Ingen av blokkene fikk flertall, og ingen av dem vil samarbeide med høyrepopul­istiske Sverigedem­okraterna, som ble tredje største parti.

Både Löfven og Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n har tidligere blitt nedstemt som statsminis­terkandida­ter.

Om det ikke var blitt enighet om en ny regjering nå, ville veien ha vaert kort til et nyvalg som ingen bortsett fra Sverigedem­okraterna er interesser­t i.

(NTB)

 ?? HEIKO JUNGE ?? Mye tyder på at Sverige kan få ny regjering med Stefan Löfven som statsminis­ter.
HEIKO JUNGE Mye tyder på at Sverige kan få ny regjering med Stefan Löfven som statsminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway