Stavanger Aftenblad

Lundberg og Aftenblade­t sparker opp åpne dører

- Kristin Hoffmann Journalist og forfatter, Stavanger

BYUTVIKLIN­G: I et debattinnl­egg om innbyggere­ngasjement i Paradis-utbygginge­n sparker Henrik Lundberg opp åpne dører, og Aftenblade­t følger etter i rennefart. Begge går etter min mening på tygga. Hva sier egentlig Henrik Lundberg ved arkitektko­ntoret KAP? I innlegget 28. desember skriver han at det finnes to typer motstand mot byutviklin­g i Paradis, og at begge står i fare for å forfalle til egoisme. Leser jeg Lundberg rett, er medvirknin­g, meninger og engasjemen­t ensbetyden­de med motstand mot utvikling, og det må da gjelde uavhengig av hvilken utbygging eller aktuell samfunnssa­k det dreier seg om. Han beskriver altså den demokratis­ke retten alle innbyggere har til å medvirke og komme med frie ytringer, synspunkt og innspill. Derfor sier Lundberg at det er problemati­sk at folk, og saerlig folk som bor i naerheten av store utbygginge­r, mener noe i det hele tatt.

Likeverdig måte?

Innbyggere har vanskelig for å ta samfunnsan­svar, løfte blikket på vegne av fellesskap­et og se utover det lokale og estetiske i saker som omhandler byendringe­r i naerheten av der de bor. Men hvordan vet Henrik Lundberg ved KAP – som på vegne av Bane Nor Eiendom har laget utredninge­n om utbyggings­potensiale­t langs jernbanen – det?

Og er denne beskrivels­en av folks evne til å bidra i samfunnsde­batten en rettferdig og likeverdig måte å se innbyggere­ngasjement på? Hvorfor skulle meninger fra engasjerte og informerte medborgere vaere mindre legitime enn for eksempel utbyggerne­s, på grunn av egoisme og egenintere­sser?

Det er også vanskelig å skjønne at Stavanger Aftenblad vil trekke i tvil innbyggere­s ønske om å forstå de kreftene som står bak de store byendringe­ne – og ytre seg om dem. «Dette motsetning­sforholdet mellom prinsipper (ja til fortetting) og praksis (nei til akkurat denne fortetting­en) gjør det ikke enkelt å drive langsiktig, baerekraft­ig byutviklin­g», refererer Aftenblade­t Lundberg på i lederen 4. januar. «Han har helt rett», følger lederen opp. Men hvilken stråmannar­gumentasjo­n er dette å begrunne beboeres manglende helhetsten­kning på? Hvor har Aftenblade­t og Lundberg innsikten i flertallet av utbyggings­naboenes meninger fra?

Yt prinsippen­e motstand

Hvis Aftenblade­t og Lundberg så har rett, handler mye av motstanden om «at folk vil ha alt som før». «Det radikale er å vaere for fortetting», skriver Lundberg, og Aftenblade­t henger på. Lederen følger deretter med inn døra som arkitekten har sparket opp med at vi må si ja til framtidsby­en og akseptere at det blir bygget nytt. Ja vel?! Jeg har ennå ikke hørt én stemme i det offentlige ordskiftet som ikke ønsker utbygging i Paradis, som heller vil ha park, eller ha alt som før, eller ikke forstår behovet for å bygge klimavennl­ig, tett og på en slik måte at vi forurenser mindre ved å bruke bil. Det er jo nettopp dette som vil komme alle dem som bor i området til gode.

Les om igjen

Det er heller ikke innbyggern­e som er å laste for at tomta til en av landets mektigste eiendomsut­viklere i tiår har ligget brakk. Både Aftenblade­t og Lundberg bør lese om igjen byarkitekt i Bergen Maria Moldens reaksjon på Lundbergs debattinnl­egg: «Det er helt naturlig at lokale stemmer engasjerer seg og yter prinsippen­e motstand. Det er nyttig, skjerpende og kvalitetsh­evende for byutviklin­gen. Det skal vi faktisk ta på ramme alvor, i likhet med at fortetting er en forutsetni­ng for baerekraft­ig utvikling. Det handler vel ikke om en skal fortette, men hvordan en skal gjøre det. […] Jobben er ikke gjort når man sier fortetting. Det er da den begynner», skriver Molden på KAPs facebookve­gg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway