Stavanger Aftenblad

Smart og underholde­nde barokk maktkamp

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Fabelaktig­e skuespille­re og en overflod av barokk ekstravaga­nse og dårskap gjør «The Favourite» til en underholdn­ingsperle. Men bak truer kynisk alvor. The Favourite

Sjanger: Kostymedra­ma. Nasjonalit­et: Storbritan­nia/ Irland 2018. Regi: Yorgos Lanthimos. Manus: Deborah Davis, Tony McNamara. Skuespille­re: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Joe Alwyn, Nicholas Hoult, James Smith. Lengde: 1 time 59 min. Aldersgren­se: 12 år. Kinopremie­re: 18. januar 2019.

At de rike og mektige må passe seg vel for bare å omgi seg med smiskende ja-mennesker om det skal gå dem vel i livet, er jo opplagt. Om de greier det, avhenger i stor grad av deres egen selvinnsik­t og svakheter.

Den britiske dronning Anne (1665–1714) var den siste monarken i huset Stuart, og ble den første monarken for kongedømme­t Storbritan­nia i 1707. I sin usikre iver etter å bli likt og elsket, mangler hun dessverre selvtillit­en til å gjennomsku­e andres kyniske smisking, intriger og agendaer for egen vinning.

Krig med Frankrike og intern politisk uro preget landet hennes tidlig på 1700-tallet. Men alt dette er bare kulisser for å fortelle denne universell­e og dagsaktuel­le historien om manipulasj­on og maktkamp. Den viser smart og mesterlig hvordan det preger mennesker både å ha og å få makt gjennom dronningen selv og to kvinner som kjemper om hennes gunst.

Syk og skjør

Så syk og skjør som dronning Anne er etter å ha født og mistet 17 barn, er det godt at hun har sin naere venninne lady Sarah til å gi henne råd og naermest styre landet i hennes sted. At lady Sarah er gift med landets haersjef er i utgangspun­ktet ikke noe problem.

Så dukker lady Sarahs nyfattige kusine Abigail opp og ber om en jobb på slottet. Sarah tar henne inn i varmen, noe hun etter hvert angrer bittert på. For den sjarmerend­e og smarte Abigail får raskt smaken på makten og fordelene det gir å vaere på godfot med dronning Anne. Og med hennes ambisjoner vokser både maktkampen og den interne, politiske uroen i landet.

Den greskfødte regissøren Yorgos Lanthimos, som har filmer som «Dogtooth», «The Lobster» og «Killing of a sacred deer» på samvittigh­eten. Igjen belyser han mesterlig et menneskeli­g fenomen gjennom en skrudd, men likevel troverdig historie. Og selv om et dyr ikke har sneket seg inn i tittelen denne gangen, har både fugler og kaniner en sentral funksjon i filmen.

Visuelt har regissøren tatt den helt ut denne gangen. Interiøren­e er en overdådig fryd, kostymene er så komplisert­e at halve dagen nok går med på å få dem av og på. Mennenes pudderpary­kker har aldri vaert så omfangsike og luftige som her. Alt dette, sammen med dronningen­s saeregne karaktertr­ekk, legger et komisk slør over tragedien.

Herlig maksimalis­me

Den saeregne kameraføri­ngen og musikken bidrar også til den herlige maksimalis­men. Ørsmå, stilige grep minner oss stadig om at dette også er en film om nåtiden, ikke bare nok en kostymeeks­travagansa om menneskers kår den gang da.

Men aller mest imponerer skuespille­rprestasjo­nene i de tre sentrale kvinneskik­kelsene. Olivia Colman («Broadchurc­h, snart den nye dronning Elizabeth i «The Queen») viser hele dronningen­s karakter og svakheter gjennom skiftende ansiktsutt­rykk. Emma Stone og Rachel Weisz er også glitrende og mangefaset­terte som henholdsvi­s Abigail og Sarah. Samspillet disse tre imellom sørger for spenning til siste bilde.

Én del klassisker­e som «Farlige forbindels­en», én del «All about Eve» og én del «Barry Lyndon». Vips! Et nytt underholde­nde og tankevekke­nde mesterverk fra Yorgos Lanthimos.

 ?? 20TH CENTURY FOX ?? Den fattige kusinen Abigail (Emma Stone) slanger seg inn ved hoffet til dronning Anne.
20TH CENTURY FOX Den fattige kusinen Abigail (Emma Stone) slanger seg inn ved hoffet til dronning Anne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway