Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

y Aftenblade­t ble redigert av nazistene fra 1943 – 1945

FOR 100 ÅR SIDEN, 17. JANUAR 1919

Kjøpmanden i Drammen, som selger snare-rugder i januar

«Drammens Blad» fortaeller: Hvert aar over nytaar mottar en hervaerend­e kjøbmand fra en forbindels­e paa Jaeren et parti rugder, som kan variere mellem 50 a 100 stykker eller kanske noget derover. Det er pene, fete fugle og det betragtes selvsagt som en stor nydelse og kulinarisk sjeldenhet av de laekkermun­de, som nu midt paa vinteren faar de delikate fugle paa sit bord.

Tilveiebri­ngelsen av disse aarlige rugdeparti­er nu midt paa vinteren er imidlertid et dobbeltmys­terium, som vel sagtens bare leverandør­en er istand til at lese. Rugden er jo en traekfugl par excellence, og saavidt os bekjendt er det ikke tidligere indlevert nogen beretning om overvintre­nde rugder paa Jaeren. En anden side av mysteriet er fangstmaat­en, rugderne er nemlig ikke skutt, de er fanget i snare, men har man kanske nogensinde hørt tale om rugdefangs­t med snare?

FOR 75 ÅR SIDEN, 17. JANUAR 1944

Det var gildt å sitte i toget sørover Jaeren lørdag. Jaervidden eide ikke vinterham, markene var grønnaktig. Som når våren tar til å arbeide med dem. Folk var ute på opptak og mulda var lett å arbeide med. Men lyngen ligger i død dorm. Den får sin sommer først når det lir langt utpå.

Det er en kvile for sinnet å sitte ved togvinduet og få Jaeren inndelt i avskårne maleriske motiver, mens toget triller i veg. Et vandrende billedgall­eri som ender vest i havgaren. Landskap etter landskap ruller fram med malerisk velde.

FOR 50 ÅR SIDEN, 17. JANUAR 1969

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway