Stavanger Aftenblad

Motsetning­enes regjering

- Hilde Øvrebekk kommentato­r hilde.ovrebekk@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Det var Venstre som måtte svelge flest kameler og som risikerer å tape mest i en regjering som spriker i alle retninger. «Nysnø minnet om snøfnugg før forhandlin­gene, men vi forlater Gardermoen med en snøkanon», sa Venstreled­er Trine Skei Grande da den nye regjeringe­n la fram plattforme­n de skal styre fra.

Den nye regjeringe­n skal legge til rette for at det stavangerb­aserte investerin­gsselskape­t Nysnø kan gjennomfør­e lønnsomme, langsiktig­e investerin­ger som bidrar til reduksjon av klimagassu­tslipp.

Regjeringe­n vil trappe opp investerin­gskapitale­n i Nysnø årlig i perioden frem til neste valg. Det var dette Grande presentert­e som en av de viktigste klimaseire­ne for Venstre. Men holder det med en snøkanon?

Klima

Klima er en av Venstres viktigste saker. Partiet hadde derfor en rekke klimakrav til ny regjering. Partileder­en pekte på at i lys av den siste rapporten fra FNs klimapanel, mente Venstre at målene fra Jeløyaavta­len ikke var gode nok. Et av kravene var derfor å øke det norske målet fra 40 prosent til minst 55 prosent kutt i klimautsli­pp innenlands i 2030 fra 2005-nivå.

I tillegg ville partiet innføre en Co2-avgift på 1000 kroner per tonn, få til permanent vern mot oljevirkso­mhet i sårbare områder som Lofoten og Vesterålen, fjerne leterefusj­onsordning­en, avskaffe ordningen med konsesjons­runder og begrense bruken av tildelinge­r i forhåndsde­finerte områder (TFO).

Venstre fikk gjennomsla­g for at utslippene i ikke-kvoteplikt­ige utslipp, som er blant annet skipsfart, transport og landbruk, skal kuttes mer enn med forrige regjerings­plattform. Men bare med 45 prosent.

Den flate CO2-avgiften skal økes med 5 prosent i året. Det betyr at den ikke kommer opp i 1000 kroner per tonn før om 16 år. Områdene utenfor Lofoten og Vesterålen blir vernet ut perioden, og forslagene om å endre rammevilkå­rene til petroleums­virksomhet­en ble det ikke noe av. Tvert om.

Håpet KrF

Da KrFs landsstyre møttes i november i fjor, pekte de, ifølge partiledel­sen, på klima som en prioritert sak i regjerings­forhandlin­gene. Få snakket da om abortsaken.

Og rett før jul, presentert­e WWF-sjef Bård Vegar Solhjell i Dagbladet en liste med syv klimakrav til KrF.

Han uttalte at KrF hadde en historisk mulighet til å gjøre noe for klimaet. Og at ingen småparti noensinne hadde hatt så gode forhandlin­gskort.

«Dersom KrF faktisk prioritere­r klimaet, så kan de få til utrolig mye,» sa Solhjell.

Egentlig skulle en tro at Venstre hadde fått litt mer slagkraft på klimafront­en enn de hadde da de forhandlet Jeløyaplat­tformen i fjor.

Problemet for Venstre var bare at KrF og partiets forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad var mer opptatt av å få gjennom endringene i abortloven enn å kjempe for klimasaken.

En annen retning

Og når man skulle forhandle regjerings­avtale med FrP, som drar i helt andre retninger, ble plutselig ikke klima så viktig som Venstre hadde håpet på.

Før forhandlin­gene startet sa Gisle Meininger Saudland i energi- og miljøkomit­een for Frp om Venstres klimakrav at de måtte «slutte å pine innbyggern­e». Frps miljøpolit­iske talsperson­er mente regjeringe­ns klimasatsi­ng var god nok.

Det er kanskje ikke så rart da at Grande forrige lørdag tok med seg Venstres forhandlin­gsdelegasj­on fra forhandlin­gene etter en krangel med FrP om nettopp klima og miljø.

Det var vanskelig å balansere klimakrave­ne med Frps ønsker om å redusere bilavgifte­ne og skrote en ny målemetode for utslipp fra biler.

Elbil og diesel

Målet er, ifølge den nye regjerings­plattforme­n å halvere utslippene fra transports­ektoren innen 2030 sammenlign­et med 2005.

Venstre har sikret at skatteford­elene for elbil skal videreføre­s i hele perioden for å nå 2025-målene om å stoppe nybilsalge­t av biler som kun går på bensin og diesel.

Men samtidig har Frp fått gjennomsla­g for at veibruksav­giften på bensin og diesel ikke skal økes. Økte pumpeprise­r som følge av økte krav til omsetnings­påbud for biodrivsto­ff og økt CO2-avgift skal motsvares med reduserte avgiftssat­ser på drivstoff.

Frp har også fått gjennomsla­g for å fortsette reduksjone­n av takster i eksisteren­de bomprosjek­ter. Og et skattefrad­rag for store bompengeut­gifter. Alt dette er positivt for bilistene, men vil uten tvil oppretthol­de bilbruken og ikke nødvendigv­is redusere bruken av bensin- og dieselbile­r.

Kamelsvelg­ing

Den nye firepartir­egjeringen­s plattform er helt tydelig en avtale som i klima- og miljøspørs­målene spriker i vidt forskjelli­ge retninger.

Sånn er det jo gjerne når kravene var så vidt forskjelli­ge som de var. Og der alle må få litt.

Men i avtalen fra Gran er det liten tvil om at det er ett parti som har vaert nødt til å svelge en hel del flere kameler enn andre for å få fortsette i regjerings­makt. Og som sikkert føler seg en smule sviktet av en som kunne vaert partner, men som valgte en annen hjertesak.

Venstre havnet nok en gang under sperregren­sen på NRK og Aftenposte­ns partibarom­eter tidligere denne måneden. Partiet fikk en oppslutnin­g på 3,1 prosent og bare to mandater på Stortinget.

Og ifølge en studie over velgervand­ring fra SSB, publisert i 2017, er det Venstre som har de minst lojale velgerne. Partiet hadde bare klart å holde på 34 prosent av velgerne fra 2013-valget.

Når Venstre nå har vaert nødt til å gi såpass mye fra seg i både klimasaken og på innstrammi­ngen av abortloven, er faren stor for at de fram mot neste stortingsv­alg i 2021 mister enda flere velgere.

Når Venstre nå har vaert nødt til å gi såpass mye fra seg i både klimasaken og på innstrammi­ngen av abortloven, er faren stor for at de fram mot neste stortingsv­alg i 2021 mister enda flere velgere.

 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? Venstreled­er Trine Skei Grande var den som måtte svelge flest kameler da forhandlin­gsleder for KrF Kjell Ingolf Ropstad valgte en annen hjertesak.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Venstreled­er Trine Skei Grande var den som måtte svelge flest kameler da forhandlin­gsleder for KrF Kjell Ingolf Ropstad valgte en annen hjertesak.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway