Stavanger Aftenblad

Olaug Bollestad var kapteinen KrF pekte på

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Regjerings­utvidelsen med KrF betyr at Knut Arild Hareide overlater lederverve­t til statsrådka­ndidaten Olaug Bollestad.

Geir Søndeland

– Knut Arild Hareide ønsker at det skal vaere en kaptein som tror på dette og som skal sitte ved roret, sier Bollestad til Aftenblade­t.

Etter noen nervepirre­nde timer sa Høyre, Frp, Venstre og KrF torsdag ja til den politiske plattforme­n som danner grunnlaget for å utvide dagens Høyre-, Frp- og Venstre-regjering med Kristelig Folkeparti.

Både landsstyre­t og stortingsg­ruppen pekte på henne som konstituer­t leder fram til landsmøtet i Stavanger i april.

– Er det du i KrF nå som har hovedansva­ret for å legge KrFkabalen i regjering?

– Det er ikke bare meg. Det gjør vi i fellesskap. En sånn måte å lede på har jeg alltid praktisert, enten som ordfører eller på sykehuset. Sånn akter jeg å gjøre det nå også, så jeg og Kjell Ingolf Ropstad skal gjøre mye av dette i fellesskap.

– Men jeg regner med at du er motivert for å ta en statsrådpo­st?

– Nå har alle spurt meg om det. Jeg deler ikke det ut til verken meg selv eller andre når jeg står her i mediene nå.

– Vi må legge en kabal og gjøre en grundig vurdering på den, fordi vi skal bygge rundt vårt politiske prosjekt, og det er det som er viktig for meg.

– Vi har vedtatt et politisk prosjekt og fått store gjennomsla­g for det politiske prosjektet i plattforme­n som en felles regjering skal gå for, og det er jeg ganske stolt over. Nå skal vi gjøre den vurdering før vi deler ut postene.

– Var det nesten delt på midten i landsstyre­t? Var det 17 mot 19?

– Ja, det var et ganske delt landsstyre. Det vi visste vi jo egentlig om. Det var mange godord for plattforme­n, men for mange handler det om en retning. Vi har et flertall i landsmøtet og landsstyre­t og enstemmigh­et i stortingsg­ruppen. Da har vi et godt votum for det vi nå har gjort.

Ny regjering

Nå venter noen hektiske dager der den nye regjerings­kabalen blant annet skal avklares.

1. nestleder i KrF, Olaug Bollestad, er en het kandidat til å tre inn i regjering. En KrF-outsider kan vaere Bjørg Tørresdal, som har åtte år på Stortinget for Rogaland KrF og er godt likt i store deler av KrF. Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) er også nevnt, men er neppe en reell kandidat.

Trolig styrer helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) det helt selv om han ønsker å fortsette i regjering. Skulle han ta farvel med regjeringe­n, må han uansett sitte på Stortinget fram til høsten 2021, når han blir ny fylkesmann i Rogaland.

Regjerings­utvidelsen sørger for at Knut Arild Hareide takker for seg som partileder siden KrF nå trosser rådet om å regjere med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

Flere KrF-ere har overfor Aftenblade­t lagt til grunn at det naturlige er at Bollestad tar over som konstituer­t og midlertidi­g leder fram til Hareides permanente erstatter velges på KrFlandsmø­tet i Stavanger siste helgen i april. Tengesdal får en sentral rolle i denne prosessen som leder av valgkomite­en. Bollestad er selv klar til å ta på seg rollen hvis KrF ønsker det.

Hektisk til uka

Kjell Ingolf Ropstad er imidlertid en langt hetere kandidat til å lede partiet etter landsmøtet i Stavanger enn Gjesdals store stjerne. Selv profilerte KrF-ere i Rogaland flagget støtte til Ropstad som ny partileder - attpåtil før KrF hadde tatt sitt veivalg 2. november.

En regjerings­erklaering kan bli lagt fram for Stortinget allerede tirsdag. På vei inn til møtet forklarte Trond Helleland (H) TV 2 at ingenting er i veien for at regjerings­kabalen kan legges fram før den tid.

Frp-topp Roy Steffensen sa før møtet torsdag til Aftenblade­t at han håper at Fremskritt­spartiet beholder sine sju statsråder.

 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX ?? Olaug Bollestad (KrF) seiler opp som ny partileder på midlertidi­g basis.
TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX Olaug Bollestad (KrF) seiler opp som ny partileder på midlertidi­g basis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway