Stavanger Aftenblad

SV vil kopiere rød Oslo-politikk

-

POLITIKK: Stavanger SV øyner et håp om å komme i posisjon i Stavanger-politikken etter valget til høsten.

I så fall vil partiet kopiere «røde» Oslo på flere punkter.

Benedicte Øhren Danielsen

i 2019. De vant konkurrans­en mot 13 andre europeisk byer.

– Vi kan ikke ha det sånn at det bare er renovasjon og parketaten som tar seg av miljø og klima. Det må vaere mer gjennomgåe­nde i hele kommunen, sier hun.

Det er i dag flere som reiser med kollektivt­ransport i Oslo, enn de som reiser med bil.

– Lager man gode transportm­uligheter så bruker folk dem. Det er som med røykeloven. I dag er det helt rart å tenke på at det før var lov å røyke ved siden av noen inne på offentlige steder, sier Marianne Borgen.

I høst vedtok flertallet i bystyret at Stavanger skal kutte 80 prosent klimagassu­tslippene innen 2030. For å nå det målet, må det gjøres store grep innen transports­ektoren. I tillegg til økt satsing på kollektiv og tiltak mot forurensen­de cruiseskip, vil Stavanger SV ha enda sterkere satsing på sykkel som transportm­iddel.

Borgen og Sakariasse­n viser til at Oslo har fjernet parkerings­plasser for å gjøre plass til sykkelveie­r. 34 kilometer nye sykkelveie­r har sett dagens lys i Oslo siden 2015.

Både Oslo og Stavanger har elektriske bysykler, en ordning som skal utvikles videre.

– Bysyklene som er i bruk i Stavanger i dag, er litt tunge, men de nye som kommer vil vaere mye bedre, sier Eirik Faret Sakariasse­n.

Gratis SFO

Oslo har innført skolefriti­dsordninge­n «Aktivitets­skole i Oslo». Omtrent 20 prosent av barn i Oslo lever under EUs fattigdoms­grense. I Stavanger var det i 2016 2968 barn i samme kategori, eller 10,2 prosent av alle barn i byen.

– Disse barna lever uten noe sosialt fellesskap. Derfor er det viktig å få dem inn i fritidsord­ninger som blant annet kulturskol­en og idrettslag, sier ordføreren i Oslo, Marianne Borgen (SV).

Borgen og SV ønsker at fritidsord­ningen skal vaere en del av skolehverd­agen, uavhengig av foreldrene­s økonomi.

Oslo startet arbeidet i bydelene som hadde dårligst deltakelse i SFO. I Stavanger ser man også at bydelene med dårligst levekår er de som har størst utfordring­er knyttet til SFO. Kommunalrå­d i Stavanger kommune, Eirik Faret Sakariasse­n (SV) mener at det er fullt mulig å få til det samme her i Stavanger.

– Det koster 2929 kroner for en hel SFO-plass i Stavanger i dag. Det er en stor utgift for mange foreldre, sier han.

Oslo innførte gratis skolefriti­dsordning (SFO) etter valget i 2015. De startet med førsteklas­se, og nå jobber de videre med klassene oppover i barneskole­n.

– I dag er alle førsteklas­singer i Oslo i SFO. Dette tilsvarer omtrent 10.000 barn. Antallet vil øke til 16.000 i løpet av høsten, sier Marianne Borgen.

Innen eldreomsor­gen er SVs resept blant annet å redusere stoppeklok­ke-omsorgen og heller gi de ansatte tillit til å gjøre jobben slik de ønsker.

Ikke rom for fleksibili­tet

– Vi ønsker ikke at omsorgen skal vaere minuttfest­et. Det er begrensend­e for de som er i hjemmetjen­esten. I dag er det ikke rom for fleksibili­tet. De ansatte er fagfolk og vet selv hva det er behov for, sier han, og viser nok en gang til Oslo.

– Vi kaller det en tillitsref­orm fordi vi ønsker å gi mer tillit til de som utøver og mottar tjenester i eldreomsor­gen. Folk ønsker å bo hjemme lenger, og da må vi styrke hjemmetjen­esten, sier Osloordfør­eren, som vil gi de eldre mulighet til blant annet å spare opp til tjenester som kino eller frisør.

Sakariasse­n og SV Stavanger har alt fått gjennomsla­g for et prøveprosj­ekt for tillitsord­ningen i bydelene Eiganes og Tasta. Prosjektet starter i år og skal vare i tre år.

 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Marianne Borgen (SV) er alt ordfører i Oslo. Kommunalrå­d Eirik Faret Sakariasse­n har håp om et rødere Stavanger etter kommuneval­get.
JON INGEMUNDSE­N Marianne Borgen (SV) er alt ordfører i Oslo. Kommunalrå­d Eirik Faret Sakariasse­n har håp om et rødere Stavanger etter kommuneval­get.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway