Stavanger Aftenblad

– Det er helt uakseptabe­lt

- Petter Klund petter.klund@aftenblade­t.no

STAVANGER: Arbeidstil­synet retter fokuset på utelivsbra­nsjen, og det med god grunn. Nesten 80 prosent av tilsynene har ført til reaksjoner. Cardinal er en av dem som må stramme inn rutinene. – At så mange som åtte av ti i bransjen bryter arbeidsmil­jøregelver­ket, er helt uakseptabe­lt. Det er arbeidsgiv­ers ansvar å sørge for at de ansatte har trygge og lovlige arbeidsfor­hold, sier direktør for Arbeidstil­synet, Trude Vollheim.

Bakgrunnen for den økte satsingen er at det er mange unge og ufaglaerte som jobber i serverings­bransjen. Arbeidstil­synet mener det finnes flere useriøse aktører, og at kunnskapen om rettighete­r og plikter er lav.

– I sum bidrar dette til å gjøre de ansatte ekstra utsatt for å bli utnyttet eller å bli skadet på jobb. Det er mange unge som har sitt første møte med arbeidsliv­et. Det er derfor viktig at det mest elementaer­e er på plass, forteller Vollheim.

– Provoseren­de resultat Cardinal er en av utestedene i Stavanger som har hatt Arbeidstil­synet på besøk. Aftenblade­t har fått innsyn i tilsynsrap­porten, som pålegger ølbaren å utbedre flere punkter.

– Vi er synes det er positivt at vi blir kontroller­t, og prøver å overholde reglene. Under tilsynet følte jeg at vi var på samme bølgelengd­e. Det er derfor provoseren­de å se resultatet av denne rapporten. Jeg synes det som blir sagt muntlig skal samsvare med rapporten, sier Cardinals bestyrer, Tom Blomberg Erichsen.

Punktene Cardinal fikk pålegg om var blant annet rutiner for seksuell trakasseri­ng og en redegjørel­se for hva kameraover­våkningen brukes til. Cardinal har nå gjort de endringene Arbeidstil­synet krevde, men har ikke fått noen endelig godkjennin­g.

– Saken er ennå under saksbehand­ling. Vi har ikke konkludert med noe som helst, sier Arbeidstil­synets tilsynsled­er, Johs Laegland.

Har rett til innsyn

– I det øyeblikket en virksomhet registrere­r personoppl­ysninger om deg, skal du ha informasjo­n om det, sier senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Datatilsyn­et, Guro Skåltveit.

En av punktene Cardinal fikk pålegg om forbedring fra Arbeidstil­synet er skilting av overvåknin­gskameraer. Datatilsyn­et forteller overfor Aftenblade­t at grunnen til at overvåknin­gen må skiltes, er at personene som blir overvåket, selv skal ha oversikt over når opplysning­er om dem blir samlet inn for å ivareta rettighete­ne deres.

– Noen synes nok at overvåknin­gen vi gjør er negativt. I utelivsbra­nsjen har dette kommet for å bli, og jeg vet at vi har en gyldig grunn til det, sier Erichsen.

Fornøyde ansatte

Erichsen mener selv at de aldri har hatt et problem med arbeidsfor­holdene i baren. Påstanden støttes av en trivselsun­dersøkelse fra 2018, der de ansatte forteller at de trives både internt og i arbeidet med kundene.

En av de ansatte Aftenblade­t har vaert i kontakt med kan også si at han aldri har hatt et problem med arbeidsfor­holdet.

– Flere av de ansatte har jobbet her i over ti år. Det hadde de ikke gjort om de ikke trivdes, sier Erichsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway