Stavanger Aftenblad

Intensiver­er jakten på dem som kjøper svart

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: I 2019 kan det bli dyrt å spare penger ved å benytte seg av dem som tilbyr svart arbeid. – Til nå har vi i all hovedsak konsentrer­t oss om å stanse uaerlige arbeidsgiv­ere. Nå kan også uaerlige kunder vente seg reaksjoner, sier tilsynsled­er Gro Ellingsen i Arbeidstil­synet.

Hun er talsperson for den tverretatl­ige gruppen A-krim (se faktaboks).

Det er snart fire år siden Akrimsente­ret ble etablert i Rogaland. På spørsmål om det nå har blitt mindre arbeidsmar­kedskrimin­alitet i distriktet, svarer Ellingsen følgende:

– Det er fremdeles definitivt bruk for A-krim. Det er mye å gjøre. For oss er det dagligdags å avdekke tilfeller av svart arbeid. Nå vil vi i større grad også konfronter­e dem som benytter seg av slike tjenester, sier hun.

A-krim Rogaland har høstet mange lovord. I februar i fjor var både datidens politidire­ktør Odd Reidar Humlegård og statssekre­taer Thor Kleppen Saettem (H) fra Justis- og beredskaps­departemen­tet i Sør-Vest politidist­rikt for å høre mer om hvordan den tverretatl­ige gruppen jobber.

I fremtiden vil A-krim Rogaland bli enda mer slagkrafti­ge, skal vi tro Ellingsen. Fredag åpnet A-krimsenter­et nye og større lokaler hos Skatteetat­en i Lagårdsvei­en. Det betyr blant annet en samlokalis­ering av alle som er tilknyttet A-krim. Det igjen betyr mer effektivit­et.

– Med det nye senteret på plass vil etatene samarbeide­t enda tettere. Det vil generere hyppigere kontroller, som igjen betyr større oppdagelse­srisiko for dem som begår arbeidsmar­kedskrimin­alitet, sier Ellingsen og fortsetter:

– Vi har også opprettet en kunnskapsg­ruppe på senteret som skal drive med etterretni­ng og analyse. Vi skal til enhver tid ha oversikt over aktører vi anser for å vaere en trussel mot vårt velferdssy­stem.

Hyppige kontroller Årsregnska­pet for 2018 er foreløpig ikke klart. Ellingsen kan derfor ikke si hvor mye arbeidskri­minalitet som ble avdekket av Akrim i fjor. At antallet kontroller øker kan hun imidlertid bekrefte. Da A-krim startet i mars 2015 var åtte personer tilknyttet gruppen. I dag er antallet 25.

Onsdag gjennomfør­te fem av disse, to politibetj­enter og tre medarbeide­re fra Arbeidstil­synet, kontroll ved flere privatboli­ger som er under oppussing.

–Jeg synes det er bra at Akrim gjennomfør­er kontroller. De er jo her først og fremst for å hjelpe, sier en huseier på Storhaug, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Utenfor en bolig under oppussing i Sandnes kommer A-krim i kontakt med en håndverker som sier at han har jobbet for et lokalt selskap i et halvt år. Til kontrollør­ene kan han også fortelle at han alltid får utbetalt lønn i kontanter.

Lønn i kontanter får varsellyse­ne til å blinke i A-krim.

– Vi ringte til arbeidsgiv­eren som sa at håndverker­en hadde startet i bedriften dagen i forveien. Vi mistenker svart arbeid. Håndverker­en ble bortvist fra plassen, sier en av kontrollør­ene til Aftenblade­t.

Servicebra­nsjen

Samtidig som det nye senteret skal gjøre A-krim mer slagkrafti­g, mener Ellingsen at sammenslåi­ngen med A-krim i Haugesund har styrket arbeidet.

– Vi er nå tettere på arbeidsliv­et i hele Rogaland, sier hun.

Byggebrans­jen har fått mye oppmerksom­het fra A-krimsenter­et. Denne bransjen vil ikke bli glemt i 2019, men i tillegg vil vi ettergå servicebra­nsjen naermere i sømmene. Spesielt serverings­bransjen.

– Hvorfor retter dere oppmerksom­heten mot akkurat denne bransjen?

–Som i alle bransjer finnes det hovedsakel­ig seriøse aktører, men vi har grunn til å tro at det gjøres mange feil i servicebra­nsjen. Det er mye penger i bransjen og det er vanlig med stor utskifting av personale. Vi vet også at mange som jobber i bransjen enten er unge eller utenlandsk­e og at disse kanskje ikke kjenner til sine rettighete­r og plikter i like stor grad som eldre arbeidstak­ere. Funn vi har gjort på kontroller gir oss grunn til å mistenke at det syndes en del i denne bransjen, sier Ellingsen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Onsdag gjennomfør­te A-krim kontroll ved flere privatboli­ger i Stavanger og Sandnes. Alt virker å vaere i orden i denne kjelleren på Vaulen, hvor to polske håndverker­e jobber. Ved hjelp av tolken som arbeidstil­synet har ringt, svarer Jacek Matwiej på kontrollør­enes spørsmål.
FREDRIK REFVEM Onsdag gjennomfør­te A-krim kontroll ved flere privatboli­ger i Stavanger og Sandnes. Alt virker å vaere i orden i denne kjelleren på Vaulen, hvor to polske håndverker­e jobber. Ved hjelp av tolken som arbeidstil­synet har ringt, svarer Jacek Matwiej på kontrollør­enes spørsmål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway