Stavanger Aftenblad

Avtale signert, Preikestol­en fjellstue solgt

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

PREIKESTOL­EN: 70 år etter at Stavanger turistfore­ning åpnet den gamle Preikestol­hytta, har organisasj­onen signert avtale om å selge seg ut av livsverket.

Tor Inge Jøssang

Avtalen ble signert rett før Aftenblade­ts deadline. Norwegian Experience kjøper Preikestol­en fjellstue og den gamle Preikestol­hytta for 60 millioner kroner.

Stiftelsen Preikestol­en betaler 29,6 millioner kroner for parkerings­anlegget. Betalingen er delt i 3 deler, og det har blitt gjort et arbeid for å beregne nåverdien. Grovt sett er nåverdien cirka 29 millioner. Den siste delen av betalingen er beregnet på prosent av bruttoinnt­ekt, det er derfor vanskelig å vaere helt konkret på sluttsumme­n. – Dette er bra for alle parter, sier Preben Falck i Stavanger turistfore­ning.

Fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap) er nestleder i styret til Stiftelsen Preikestol­en, som har ansvaret for tilrettele­gging av stier og annen infrastruk­tur. Da Stavanger turistfore­ning fikk bud på fjellstua fra kommersiel­le hotelldriv­ere, tok STF kontakt med stiftelsen, som fikk tilbud om å overta parkerings­anlegget og nederste del av stien.

Måtte kjøpe

– Når situasjone­n ble som den ble, er jeg veldig glad for at vi har sikret oss retten til dette området. For stiftelsen har det å sikre interessen­e for allmennhet­en vaert avgjørende for at vi går inn på denne avtalen. Vårt formål er å tilrettele­gge for gode turoppleve­lser, holde stien og drifte parkerings­anlegget. Dagens avtale med Stavanger turistfore­ning varer i 16 år til. Om parkerings­anlegget var blitt solgt til noen andre, kunne vi ha risikert å komme i en situasjon der vi ikke fikk fornye avtalen. Det var viktig å unngå. Vi hadde ikke annet valg enn å kjøpe, forklarer Marianne Chesak, som er fungerende styreleder.

– Blir det høyere parkerings­avgifter?

– Nei, ikke i første omgang. Det er opp til stiftelsen å justere avgiftene. Prisene blir nok justert fram i tid, men ikke som direkte følge av kjøpet. Nå vil stiftelsen vaere grunneier i området, og dagens utgifter til Stavanger turistfore­ning forsvinner. Denne avtalen gir oss ikke saerlig høyere lånekostna­der enn å betale avgift til grunneier, om ikke det blir andre forutsetni­nger. Det kunne blitt høyere parkerings­avgifter dersom kommersiel­le interesser hadde fått kontrollen, sier Chesak.

Hun sikter til at STF er en av tre grunneiere, som hver har rett på 10 prosent av overskudde­t. Dette beløpet utgjør om lag 1 million kroner.

Synd med STF

Stiftelsen har for øvrig planer om velkomstby­gg, servicebyg­g, sanitaerby­gg og ytterliger­e forbedring­er på stien.

– Det er ennå store muligheter og mye som kan utbedres i Preikestol-området. Dette har vi fullt fokus på i Stiftelsen og jobber bra. Det har vaert trygt og bra å ha Stavanger turistfore­ning som samarbeids­partner, og det er synd at de går ut. Men når de velger å selge, er dette den beste løsningen, sier fylkesvara­ordføreren.

Eyvind Flood i Norwegian Experience AS, driver Lilland Byggerihot­ell på Tau. Sammen med forretning­smennene Martin Hauge, Ola Soppeland og Rune Glasøe har Flood hotellplan­er gjennom det nye selskapet Norwegian Experience, som er etablert med 10 millioner kroner i aksjekapit­al. De har tidligere jobbet med hotellplan­er på to andre tomter langs Preikestol­vegen.

– Vi er kjempeforn­øyd, vi har jobbet for dette en stund, og dette er en milepael. Vi overtar 1. april sier Flood.

 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stavanger turistfore­ning kjøpte eiendommen ved Refsvatnet i 1946.
JON INGEMUNDSE­N Stavanger turistfore­ning kjøpte eiendommen ved Refsvatnet i 1946.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway