Stavanger Aftenblad

Ren kraft fra mange bekker små

-

ROGALAND: Rundt omkring i landet ligger 400 ubrukte konsesjone­r for bygging av småkraftve­rk. Realiserin­g av disse kan gi ren kraft til hundre tusener av hjem og oppdrag verdt milliarder til byggog anleggsbra­nsjen.

Thomas Førde

utbygginge­n som nå skjer ved Rusdalsåni i Lund kommune i Rogaland:

Den vesle lyseblå skolestua i grenda Rusdal har fått nytt liv. Bygget baerer preg av å ha stått tomt i mange år, men har nå fått nytt liv som anleggskon­tor. Farne tiders skolekart over Norge og Jødeland er byttet ut med tegninger over rørtraseer, kraftstasj­oner og demninger. Kart og skisser er klistret opp på veggene. Framføring av innlaerte av bibel- salmevers er erstattet med diskusjone­r om mest mulig effektiv framføring av vann i trykksjakt til den nye kraftstasj­onen. Utenfor skolestuas slitte vegger i ligger jordbruksl­and, låver og gårdshus på rekke og rad, langs begge sider av elva i den vesle grenda med snaut 40 fastboende.

3,5 kilometer rør Entreprenø­r-firmaet BJ Mydland, med hovedkonto­r i Lunds nabokommun­e, Sokndal, setter nå sitt preg på natur og dagligliv i bygda. Bedriften som har ca. 40 ansatte og en årlig omsetning på vel 60 millioner kroner, har kapret den største biten av kaka når Rusdalsåni kraftverk skal bygges ut til å kunne levere strøm nok til mer enn 1000 husstander.

Den familieeid­e bedriften fra Sokndal har ikke tidligere erfaring som hovedkontr­aktør ved vannkraftu­tbygging. Men som ansatt i andre entreprenø­rselskaper, har daglig leder Leif Roger Øvrebø ledet lignende utbygginge­r.

BJ Mydlands kvinner og menn skal grave og sprenge grøft langs 3,5 kilometer mellom kraftstasj­onen og vanninntak­et. I grøfta legges glassfiber­rør med tre forskjelli­ge diametere. De største rørene legges øverst og naermest vanninntak­et. Hele strekninge­n med rør skal tildekkes.

Foruten graving blir det mye sprenging ettersom 80 prosent av traseen er i fjell. Rørlegging er hovedjobbe­n til BJ Mydland i dette prosjektet

Kryssende bekker Anleggsarb­eidet startet sist vinter mens øvre deler av Rusdal var dekket med 1,3 meter snø.

– Vi fikk gjort viktige forberedel­ser til anleggsarb­eidet i begge ender av rørtraseen og satte i gang arbeidet med grøfta. Men vinteren varte så lenge at vi fikk visse utfordring­er med framdrifte­n, sier anleggsled­er helder Helge-Johnny Mydland, som også er en av tre eiere i entreprenø­rselskapet.

Gjennom en enestående tørr og varm sommer kom det hele på skinner, før anleggsgje­ngen i høst støtte på utfordring­er i form av mye nedbør. Flere steder langs rørtraseen kommer flombekker ned fra de bratte fjellsiden­e og krysser grøftetras­een.

Trang og lang fødsel

I konsesjons­vilkårene fra NVE heter det at naturen langs og over rørtraseen skal tilbakefør­es til slik den var. Anleggsvei­en skal fjernes og sjeldne traer og planter som for eksempel av arten barlind, som er flyttet midlertidi­g, skal plantes tilbake.

Grunneiere langs vassdraget i Rusdal har siden årtusenski­ftet arbeidet for å bygge kraftverk. Leder for grunneierl­aget, Sigmund Rusdal, sier at elva har vaert lite utnyttet.

– I tidligere tider har vannkrafte­n vaert utnyttet i liten skala til drift av mindre sagbruk og kvernhus. For øvrig kan elva vaere til plage når den i blant svømmer over sine bredder, sier Sigmund Rusdal.

Han kan fortelle om en trang fødsel for kraftutbyg­gingen ettersom ikke alle grunneiern­e ville vaere med. Den lokale striden som oppsto, måtte innom jordskifte­retten og endte i overjordsk­ifteretten. Dommen fra denne instansen la grunnlaget for vedtekter i det nye grunneierl­aget som søkte om konsesjon for kraftutbyg­ging.

Inntekter og ny giv

Etter noen forsøk med å få skaffe investorer og få i gang utbygging, ble konsesjone­n etterhvert overtatt til Obos Energi. Via det heleide dattersels­kapet Rusdalsåni Kraft, er det nå Obos Energi som står bak kraftutbyg­gingen.

Obos Energi skal drive Rusdalsåni kraftverk i 40 år før det skal overføres til grunneiern­e. De ni involverte grunneiern­e skal dessuten vaere med å dele det årlige overskudde­t fra driften av kraftverke­t.

 ??  ?? Hele det 3,5 kilometer lange røret mellom inntaksdam og kraftstasj­on graves ned og tildekkes.
Hele det 3,5 kilometer lange røret mellom inntaksdam og kraftstasj­on graves ned og tildekkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway