Stavanger Aftenblad

Brexit avdekker problemene med EU

- Fareed Zakaria fareed.zakaria@ fareedzaka­ria.com

KOMMENTAR: Det er enkelt å avfeie brexit som en fjollete idé. En selvpåført lidelse som vil utarme det britiske folk i overskueli­g framtid. Europa er tross alt Storbritan­nias største eksportmar­ked, faktisk står det for halvparten av all britisk eksport. Å tape den markedsadg­angen britene har i dag, er en høy pris å betale for å oppnå en slags symbolsk suverenite­t. Når vi kikker under overflaten, ser vi imidlertid at Europa er et kontinent og en politisk idé som ikke funker lenger - i hvert fall ikke for det Vest-Europeiske statene. Jeg er selv EU-tilhenger, forresten. USA og EU har vaert de store drivkrefte­ne for å skape en åpnere verden med frie markeder, demokratis­k politikk, frihet, uavhengige domstoler, menneskere­ttigheter og global velferd. Når framdrifte­n i USA og Europa svekkes, går kraften ut av denne globale utviklinge­n.

De tre siste tiårene har det europeiske prosjektet vaert på feil kurs. Det som begynte med at de europeiske statene skapte et fellesmark­ed som styrket økonomien og stabiliser­te politikken, utviklet seg til et par besettelse­r som nå truer med å rive grunnen vekk under hele prosjektet.

Fra 12 til 28 medlemslan­d

Da Sovjetunio­nen kollapset ble øst-europeiske stater som var sosialt og økonomisk underutvik­let raskt integrert i EU. Siden 1993 har unionen vokst fra å omfatte 12 stater til i dag å ha 28 medlemslan­d. Etter først å vaere et fellesmark­ed med felles regulering­er og vekstmulig­heter, ble EU nå til en overføring­ssentral som sendte penger fra utviklede til underutvik­lede land. I dag står EU-overføring­er for 4 prosent av Litauens nasjonaløk­onomi og 3 prosent av Ungarns.

Dette gapet mellom rike og fattige land med åpne grenser seg i mellom, har skapt en intern migrasjons­krise. To millioner polakker, for eksempel, har migrert til Storbritan­nia og Tyskland. Like mange rumenere har flyttet til Italia og Spania. Disse massebeveg­elsene av mennesker har stresset velferdssy­stemene i VestEuropa og har bidratt til å skape en gryende nasjonalis­me. Når vi legger til mer enn én million krigsflykt­ninger fra Midtøsten til denne miksturen, får vi det som er blitt drivstoffe­t for høyreorien­terte nasjonalis­ter.

Det andre store problemet til EU er euroen. Fellesvalu­taen er mer av et politisk enn et økonomisk prosjekt, noe som har synliggjor­t store strukturel­le problemer i Europa. Euroen påtvinger 19 forskjelli­ge land med ulike budsjettfo­rutsetning­er en felles monetaer struktur. Det innebaerer at land som av ulike årsaker havner i en lavkonjunk­tur, ikke kan nedskrive verdien av valutaen. Heller ikke får statene økonomisk hjelp fra Brussel, slik amerikansk­e delstater får fra Washington i lignende situasjone­r, noe som har resultert i økonomisk stagnasjon og sosial uro.

Brexit burde få britene til å tenke over sin plass i verden og vaere et verktøy til å justere kursen mot større vekst og mer velstand.

Tid for tanker

Brexit burde få britene til å tenke over sin plass i verden og vaere et verktøy til å justere kursen mot større vekst og mer velstand. Samtidig bør brexit få alle europeere til å tenke over EU-prosjektet, denne storartede ideen som er havnet på ville veier. EU behøver å vende tilbake til sine opprinneli­ge prinsipper, gjenoppdag­e sin egen nytteverdi og stille spørsmål om hvordan unionen faktisk virker. Som Tony Blair nylig sa da jeg intervjuet ham på CNN:

– Det er viktig at Storbritan­nia tenker seg om, men det må EU også gjøre.

– Midtveis i dette århundret kommer vi til å leve i en multipolar verden. Det er derfor viktigere enn noensinne at Vesten står samlet, at Europa og USA holder sammen fordi vi til syvende og sist utgjør de samfunnene som tror på demokrati og frihet. Hvis ikke kommer vi til å oppdage, mens tiden går, at våre barn og barnebarn vokser opp i en verden der Vesten er svekket. Det er verken bra for dem eller oss, sier Blair.

 ?? FRANK AUGSTEIN, AP/SCANPIX ?? Ikke alle er like sikre på at brexit er en god idé. Hvor mye skal britene betale for å oppnå en først og fremst symbolsk suverenite­t?
FRANK AUGSTEIN, AP/SCANPIX Ikke alle er like sikre på at brexit er en god idé. Hvor mye skal britene betale for å oppnå en først og fremst symbolsk suverenite­t?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway