Stavanger Aftenblad

Marcelin Soosainath­er er død

-

MINNEORD: Marcelin Soosainath­er døde 10. januar, 78 år gammel. Han minnes som et stort forbilde og en viktig mann for integrerin­g av tamilere i Norge. Soosainath­er var bare 23 år gammel da han kom til Norge med båt i 1963, og var da blant de aller første tamilene fra Sri Lanka i Norge. Målet med reisen var å bidra til en bedre hverdag for småfiskere på Sri Lanka. Dette var lenge før borgerkrig­en på Sri Lanka, og Norge var også på den tiden verdenskje­nt som en fiskenasjo­n.

I Norge fikk han gå i laere i ulike fiskebedri­fter, og første stopp var Christian Bjelland & Co AS som var blant de største på fiskeherme­tikk. Turen til Norge resulterte senere i en båtfabrikk på Sri Lanka som produserte flere tusen plastbåter for småfiske.

Etter Soosainath­er har det kommet over 9000 tamilere til landet. Den første gruppen som kom var hovedsakli­g arbeidsinn­vandrere og alle hadde en kobling til de første migrantene fra Sri Lanka. Soosainath­er var tilgjengel­ig med gode råd og en hjelpende hånd når hjemme var langt borte. Døra til familien Soosainath­er i Flekkefjor­d var alltid åpen. Ingen har tall eller oversikt over hvor mange han har hjulpet.

Et av rådene hans til innvandrer­e som kom til Norge var å stelle i hagen. Han var overbevist om at dette var den beste måten å komme i kontakt med nordmenn på. Samtidig med å vaere høylytt idrettsupp­orter, ha en ekstrem høy arbeidsmor­al og en sterk dugnadsånd, var han med å oppretthol­de den norske folkesjele­n. Men viktigere var det at han lyktes med å vaere 100 % norsk og samtidig 100 % tamil, det ene utelukket ikke det andre. Han fulgte det politiske bildet på Sri Lanka tett og engasjerte seg i rettighete­ne til tamilere på Sri Lanka.

Med Soosainath­ers bortgang har familien mistet en varm, sosial og engasjert venn. I tillegg har samfunnet mistet et strålende eksempel på vellykket integrerin­g, en viktig samfunnsst­emme og en brobygger i naermiljøe­t. Men minnene bevares, engasjemen­tet smitter fortsatt og brobygging­en er det opp til oss å bygge videre på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway