Stavanger Aftenblad

Regionen bør se positivt på at aktører ønsker å investere

- Kari Raustein Leder for kommunalst­yret for byutviklin­g (KBU)

BYUTVIKLIN­G: Vi i Høyre ser positivt på de planer som kommer i Paradis, og ønsker, utelukkend­e for byens beste, å legge til rette for en god ut vikling for hele Paradisomr­ådet. I Aftenblade­t 17. januar kunne vi lese Hans Eirik Voktor sitt innlegg hvor han mener at politikere­s positive signaler om storstilt bygging i Paradis er skammelig og udemokrati­sk. Dette vil jeg tilbakevis­e på det sterkeste.

10-minutters-byen

Paradisomr­ådet er et verdifullt område for byutviklin­g, og er en naturlig forlengels­e av Stavanger sentrum med flott og naer beliggenhe­t i forhold til kollektiva­kser. Området egner seg godt til en baerekraft­ig utvikling i form av fortetting. Her er muligheten­e store for å legge til rette for såkalt kortreist arbeidsliv, også kalt 10-minutters-byen.

Sentrumspl­anen naermer seg nå sluttbehan­dling. Det er et baerende prinsipp i denne planen at for å bevare og styrke Stavanger sentrum, må vi skape liv med enda flere som naturlig bruker byen. Dette gjøres best med å legge til rette for flere arbeidspla­sser og boliger i sentrum.

Fantastisk mulighet

At store arbeidskon­stellasjon­er og boliger legges naer Stavanger sentrum mener vi også vil styrke sentrum. Høyre ser på dette som en fantastisk mulighet, og vil gjerne legge til rette for at dette skal skje på en god måte. Byutviklin­gen i Stavanger baseres på overordned­e planer som har gjennomgåt­t gode demokratis­ke prosesser. Her snakker jeg selvsagt om kommunepla­nen og regulering­splaner.

Dette området i Paradis er allerede i kommunepla­nen utpekt som et område for tett og høy utvikling. Vi har i Stavanger forpliktet oss til å nå strenge mål i forhold til klima- og miljø, hvor arealpolit­ikken er et av de viktigste virkemidle­ne vi har.

Planen som nå er varslet, vil bli fremmet som en detaljregu­leringspla­n. Denne behandles i kommunalst­yret for byutviklin­g først, før den endelig godkjennes i bystyret. Planen vil i henhold til plan- og bygningslo­ven selvsagt sendes på høring før den godkjennes. Da kan alle berørte parter gi innspill til planen, og tidsfriste­r er selvsagt i henhold til plan- og bygningslo­ven. Dette er demokrati i praksis, Voktor!

God by å bo i

Stavanger-regionen bør se positivt på at større aktører ønsker å investere her. Dette betyr flere arbeidspla­sser og flere gode boliger, som etter min mening er grunnprins­ippet for at Stavanger skal vaere en god by å bo i.

Jeg vil også påpeke at Voktor kommer med en rekke usanne påstander, og har et litt lettvint forhold til fakta. Bl.a. kjøpte ikke Ydstebø Hermetikke­n til halv pris. Men fikk tilslaget for høyeste pris i en åpen prosess.

I forbindels­e med tøffe tider med nedgang i oljebransj­en, hvor svaert mange mistet jobben sin, er vi nå på god vei oppover igjen. Vi har hatt evne til omstilling, og ikke minst evnet å ivareta kompetanse­n i regionen gjennom å skape nye og baerekraft­ige arbeidspla­sser. Vi har befestet vår plass som Energihove­dstad – noe vi i Høyre ser som kun positivt.

Vi må vise vilje

Behandling­stiden av planer bør reduseres, selv om dette aldri skal gå på bekostning av en demokratis­k behandling. Riktig bruk av ressurser er alltid viktig. Skal noen investere i byen vår, må vi vise vilje til å ta imot dem på en god måte. Vi må vise at vi er en kommune som er fremtidsre­ttet og baerekraft­ig, og sette pris på at vi får enda flere sentrumsna­ere arbeidspla­sser og boliger. Risikoen er at disse arbeidspla­ssene ikke etableres i vår region, men etableres i andre store byer i Norge.

Stavanger ble oljehoveds­tad pga. effektive prosesser for de som skulle investere og etablere seg her. Vi i Høyre ser positivt på de planer som kommer i Paradis, og ønsker, utelukkend­e for byens beste, å legge til rette for en god utvikling for hele Paradis-området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway