Stavanger Aftenblad

Stolt Eldar Saetre lover enda mer olje etter rekordår og mener det er bra for klimaet

-

LONDON: Rekordprod­uksjon av olje og gass og økning framover. 5 prosent til fornybar energi og mulig mindre i år. Konsernsje­f Eldar Saetre mener likevel Equinor forsvarer satsingen som et bredt energisels­kap.

Da Statoil skiftet navn til Equinor i fjor, var det fordi selskapet ville vaere en pådriver for omlegginge­n av energisyst­emene og utvikle seg som et bredt energisels­kap.

Konsernsje­f Eldar Saetre mener selv at de framtidspl­anene han i går la fram for investorer og analytiker­e i London viser dette.

– Vi er et bredt energisels­kap og fortsetter satsingen på fornybar energi. Og så handler det også om det vi faktisk gjør innen olje og gass. Fram til 2025 vil vi i snitt ha 30 prosent lavere utslipp fra produksjon­en vår. Så vi må ha to tanker i hodet på én gang. Vi skal vaere med på transforma­sjonen og vi skal produsere de riktige og beste fatene med olje. Så alt er i rute for grunnlaget for navneskift­et, sier Saetre til Aftenblade­t.

På den såkalte kapitalmar­kedsdagen, et årlig arrangemen­t Equinor pleier å ha i London i begynnelse­n av februar, legger selskapet både fram resultaten­e fra året før og presentere sine mål for de kommende årene. I år vektla Saetre tre prioriteri­nger. Øke avkastning­en, investere i lønnsomme prosjekter innen olje og gass, og øke produksjon­en med 3 prosent årlig til og med 2025.

Det skjer etter et år hvor Equinor har produsert mer olje og gass enn noen gang før. 2018 tar over som nytt rekordår etter 2017.

Tidenes høyeste produksjon

I London er ikke Equinors fornybardi­rektør Pål Eitrheim en del av programmet. Foruten konsernsje­f Saetre og finansdire­ktør Lars Christian Bacher, snakker konserndir­ektør Margareth Øvrum med hovedvekt på olje- og gassmuligh­eter i Brasil, internasjo­nal sjef Torgrim Reitan snakker om bedre resultater fra oljeog gassproduk­sjon i utlandet og Norge-sjef Arne Sigve Nylund vektla vekst innen olje og gass på norsk sokkel.

Finansdire­ktør Lars Christian Bacher trekker fram at Equinor i fjor hadde en erstatning­srate på 213 prosent. Det betyr at nye ressurser utgjorde mer enn dobbelt så mye som det som ble produsert. Tallet har aldri vaert høyere for Equinor.

– Det er veldig sterkt, sier Bacher, og peker på at selskapet

Vi vil utvikle oss til et bredt energisels­kap, og der er det dilemmaer uten enkle svar eller enkle løsninger. Å slutte å produsere olje og gass er ikke løsningen. Vi skal vaere en del av transforma­sjonen til nye energiform­er og vi skal gjøre det på en skikkelig måte.

Eldar Saetre, Equinor

 ??  ?? Konsernsje­f Eldar Saetre mener Equinor følger planen om å bli et bredt energisels­kap.
Konsernsje­f Eldar Saetre mener Equinor følger planen om å bli et bredt energisels­kap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway