Stavanger Aftenblad

Satellittb­asert veiprising, hvordan og hvorfor?

- Frode Myrhol Gruppelede­r, Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger, Stavanger

POLITIKK: Vi i FNB er klare på at både bompenger og veiprising er en usosial måte å skattlegge folk på og det vil derfor ramme de med minst mest. Det har vaert stor debatt rundt dette med satellittb­asert veiprising siden Transport- og kommunikas­jonskomite­en holdt sin høring om emnet tirsdag 8. januar. Dagen før hadde Datatilsyn­et gitt grønt lys for systemet, og dette ble fort et hett diskusjons­tema på sosiale medier og ellers.

Vi i FNB er klare på at både bompenger og veiprising er en usosial måte å skattlegge folk på og det vil derfor ramme de med minst mest. Vi vil derfor kjempe imot både veiprising og bompenger, skatt bør en kreve inn via skattesedd­elen, det er den eneste sosialt rettferdig­e måten å gjøre det på.

Vanskelig å forstå

Den norske velferdsmo­dellen er ikke bygget opp rundt flate skatter, hvor en skattlegge­s uavhengig av inntekt. Så hvorfor først bompenger og nå veiprising har en slik bred støtte blant det politiske flertallet, også de partiene som sier de skal kjempe de svakes kamp, er vanskelig å forstå.

Selve debatten rundt systemet med veiprising er likevel interessan­t, sjelden har vel så mange ment så mye om noe de vet så lite om. For øyeblikket er det ingen som vet hvordan et slikt system vil fungere, hvilke avgifter som skal inkluderes, hvordan tarifferin­gen vil bli lagt opp i forhold til hvor du faktisk kjører, når på dagen du kjører, hvor store utslippene på kjøretøyet ditt er, hvor stor motor du har, hvordan lagringen av data skal foregå etc. Dette må en utredning gi oss svaret på, så kan vi virkelig diskutere fordeler og ulemper.

Tilfeldig skattleggi­ng

Vil veiprising vaere bedre enn bompenger? Det eneste som er opplagt er at veiprising vil fjerne den tilfeldigh­eten systemet med bomstasjon­er fører med seg. To naboer kan få regninger med 2030.000 kr i forskjell selv om de kjører like mye, basert på hvor bomstasjon­ene er plassert med dagens system. Det er opplagt at en ikke kan fortsette å skattlegge folk på et slikt tilfeldig grunnlag.

Det mest interessan­te spørsmålet er likevel, hvorfor har plutselig dette med satellittb­asert veiprising blitt så populaert blant de andre politiske partiene? Om en løfter blikket litt, så kan det enkelt settes i sammenheng med Stortinget­s mål om at en bare skal selge nullutslip­psbiler i Norge i 2025.

I dag betaler du mellom 9-10 kr pr. liter drivstoff du fyller til staten i skatter og avgifter, dette er selvsagt inntekter staten vil gjøre alt for å beholde. Når andelen nullutslip­psbiler øker, vil statens inntekter på drivstoff gå ned, dermed vil det vaere lurt å begynne utredninge­n med veiprising nå, slik at systemet er klart om noen år og en kan hente inn disse tapte inntektene via veiprising.

Denne problemati­kken har jeg sett det har vaert veldig lite fokus på, men det er opplagt at det vil bli slik, å skru opp strømprise­n tilsvarend­e vil neppe bli spesielt godt mottatt i de norske hjem, og det vil heller ikke vaere gjennomfør­bart, så da er det kun alternativ­et med veiprising igjen.

Overvåking­saspektet bekymrer lite Mange er bekymret for overvåking­saspektet ved satellittb­asert veiprising, akkurat den problemsti­llingen bekymrer meg veldig lite. Etter å ha vaert tilhører på foredrag hos blant andre Telenor, Google og Microsoft, så er det klart at gjennom smarttelef­oner så er overvåking­en naermest total i dag, både om telefonen er på eller avslått. Satellittb­asert sporing av bilen kan overhodet ikke sammenlign­es. Telefonen til den enkelte er lang mer personlig enn bilen, og den baerer du med deg stort sett hele dagen.

Veiprising vil bli utredet, utredninge­n vil vise oss hva vi må kjempe og argumenter­e imot, men vi i FNB vil uansett fortsette kampen mot denne usosiale måten å skattlegge befolkning­en på, om ordningen blir veiprising eller fortsatt bompenger spiller ingen rolle den sammenheng.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Vi vil kjempe imot både veiprising og bompenger, skatt bør en kreve inn via skattesedd­elen, det er den eneste sosialt rettferdig­e måten å gjøre det på», skriver Frode Myrhol i FNB.
JARLE AASLAND «Vi vil kjempe imot både veiprising og bompenger, skatt bør en kreve inn via skattesedd­elen, det er den eneste sosialt rettferdig­e måten å gjøre det på», skriver Frode Myrhol i FNB.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway