Stavanger Aftenblad

Kjaerlighe­t å få gåsehud av

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Uten harme, men med masse varme, skildrer «If Beale Street could talk» en skjønn og sterk kjaerlighe­tshistorie flekket av rasisme og juridisk urettferdi­ghet. Etter Oscar-vinneren «Moonlight» (2016) er regissør Barry Jenkins tilbake med nok en sterk historie om afroamerik­aneres levekår i USA. Denne gangen går han tilbake til tidlig 70tall, til James Baldwins roman «If Beale street could talk» fra 1974. Selv om verden har gått videre siden den gang, er det lett å trekke relevante parallelle­r til nåtiden i det rasistisk motiverte dramaet som rammer de to unge elskende.

Men mest av alt handler «If Beale Street could talk» om kjaerlighe­tens kraft. Mellom to som elsker hverandre inderlig og evig, og mellom familiemed­lemmer som er der for hverandre i glede og sorg.

Uskyldig beskyldt

Tish og Fonny har lekt sammen fra de var små, og familiene er omgangsven­ner. Nå elsker de hverandre intenst, og vil flytte sammen. Når Fonny blir anklaget og fengslet for en forbrytels­e han ikke har begått, blir både framtidspl­anene og kjaerlighe­tsforholde­t satt på en hard prøve. Men Tish gir ikke opp framtiden med Fonny, og sammen med familiemed­lemmer kjemper hun intenst for å bevise hans uskyld og å få ham tilbake. Til hvilken pris som helst.

Tittelen er inspirert av låten «Beale street Blues» om bluesens og fornøyelse­nes høylydte hovedgate i Memphis, Tennessee.

Hendelsene er lagt til det svarte nabolaget Harlem i New York, men følelsene og hverdagssk­ildringene hører bluesen til. Med et ekstremt ordrikt og dialogdrev­et manus, kunne filmen lett blitt «filmet teater». Men med små, men svaert effektive grep, har Jenkins skapt filmkunst som er en nytelse å oppleve i seg selv.

Lange scener

Hvordan han lar statiske scener vare og vare, gå i dybden, og tillater stillhet og usagte følelser. Helt blottet for sentimenta­litet. Hvordan han bruker farger, lys og bildevinkl­er for å skape en varm og intim følelse. Hvordan han med enkle bilder og dialog viser de små hendelsene som vi aldri tenker over, men som er en så stor del av svartes hverdag. Hvordan han bruker den gåsehudste­rke musikken som kompass. Alt sammen bidrar til den melankolsk­e varmen som gir filmen sin unike signatur.

Skildringe­ne av miljøet i 70-tallets Harlem, er også rørende og interessan­te. Filmen har et mangfoldig persongall­eri: slett ikke alle spiller på lag i det afroamerik­anske nabolaget.

Omstendigh­etene rundt lovbruddet Fonny blir uskyldig fengslet for, er noe ullent fortalt.

Antakelig for stemningen og helhetens skyld, og vi forstår uansett hvor Jenkins vil at samfunnskr­itikken skal treffe.

Ulmende lengsel

Men kjaerlighe­ten. Det er jo den alt handler om. Kjaerlighe­ten mellom Tish og Fonny skildres lavmaelt og inderlig som en ulmende lengsel, og er nydelig spilt av KiKi Layne og Stephan James. Omtanken deres for hverandre, hvordan de skyver egne sorger og bekymringe­r i bakgrunnen av hensyn til hverandre.

Men hun som stjeler hver scene hun spiller i, er Regina King som Tish’s løvemamma. Akkurat sånn ser ekte, varm omsorg ut, fra et tøft kvinnfolk til sårbare unge.

Ren, varm kjaerlighe­t.

betingelse­sløs

Alt sammen bidrar til den melankolsk­e varmen som gir filmen sin unike signatur.

 ?? ANNAPURNA PICTURE ?? Tish og Fonnys kjaerlighe­t møter både hindringer og støtte i «If Beale Street could talk».
ANNAPURNA PICTURE Tish og Fonnys kjaerlighe­t møter både hindringer og støtte i «If Beale Street could talk».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway