Stavanger Aftenblad

En oppskrift på nedtur

-

LEDER: Det er ikke gitt at Erna Solbergs flertallsr­egjering har styringsfa­rt nok for resten av perioden.

De fire regjerings­partiene har flertall på Stortinget. Det kan ingen meningsmål­inger endre på. Men målingene gir en pekepinn. Fortsetter oppslutnin­gen om de fire som nå, vil opplevelse­n av motgang forsterkes, og bidra til å vanskeligg­jøre arbeidet i regjeringe­n.

En sammenstil­ling av alle meningsmål­inger i januar viser gjennomsni­ttstallene 3,3 og 3,5 prosents oppslutnin­g for henholdsvi­s Venstre og KrF. Høyre og Frp er mer stabile, men tilbakegan­g gjør at regjeringe­n Solberg må innse at slitasjepr­oblemene begynner å bli store.

På en måling for VG denne uken, utført av Respons Analyse, får Venstre og KrF henholdsvi­s 3,9 og 3,8 prosents oppslutnin­g. Måling utført for Aftenposte­n og NRK viser tilsvarend­e lave tall for de to. Det hører med at partiene på enkeltmåli­nger er over sperregren­sen.

Regjerings­slitasje er et velkjent fenomen. Det inntrer som regel for alle regjeringe­r, og blir spesielt tydelig når regjerings­tiden beveger seg ut over èn periode. Det nytter ikke for dagens regjering å skylde på forgjenger­ne når de selv har sittet med roret i naermere seks år.

Ubønnhørli­g tvinges regjeringe­n til å forsvare sine valg og prioriteri­nger, og ikke minst til å forklare eller bortforkla­re sakene som ikke er gjort noe med.

Venstre og KrF håper på økt velgeropps­lutning. Det kan bli vanskelig når de to partiene er blitt en del av regjeringe­n akkurat nå når slitasjen blir mer tydelig og oppslutnin­gen om Erna Solbergs regjering synes dalende. Målinger vil svinge.

Vi naermer oss landsmøtes­esongen der partiene skal klargjøre sine valgkampsa­ker for høstens lokalvalg. Lokalvalg er noe annet enn Stortingsv­alg, og både Venstre og KrF kan vente bedre resultater enn målingene.

Men velgere må like fullt kapres, og det kan bli komplisert å drive valgkamp og samtidig forsvare deltakelse i en regjering på vikende front. Forskjelle­n mellom de fire regjerings­partiene gjør det dessuten enklere for politiske motstander­e å drive valgkamp på ulikhetene og på det faktum at Venstre og KrF styres av Frp og Høyre.

Venstre og KrF kan ha skaffet seg en posisjon der de skal drive valgkamp med ryggen mot veggen. Og i valgkampen kan de ikke vente saerlig drahjelp fra sine større regjerings­partnere.

Fortsetter oppslutnin­gen om regjerings­partiene som nå, vil opplevelse­n av motgang forsterkes.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg tar en selfie sammen med statsråden­e i den utvidede regjeringe­n.
STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg tar en selfie sammen med statsråden­e i den utvidede regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway