Stavanger Aftenblad

Kommunetop­p klaget på bekymrings­melding om Siw

- Thomas Ergo thomas.ergo@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunaldi­rektøren mislikte en formulerin­g i branninspe­ktørens bekymrings­melding om rusmisbruk­eren Siw. Han ringte derfor brannsjefe­n og klaget.

Noen dager senere ble kvinnen funnet død.

Tove M. E. Bjørnå

forholdene eskalerer og man får uønsket konsekvens på adressen. Brannvesen­ets klare oppfatning er at hun ikke er i stand til å ta vare på seg selv», skrev branninspe­ktøren.

Advarte med tragedie

I en oppfølgend­e epost til ledere i politiet, brannvesen­et og kommunen la han til:

«Håper denne anmodning til Helsesjef bidrar til at vi unngår en ny Kampen-sak, en sak hvor «alle» visste om fryktelige forhold, men hvor lite ble gjort da forvaltnin­gsorganer drev ballkastin­g seg imellom helt til det var for sent.»

Det var denne formulerin­gen som skapte reaksjoner som gikk helt til topps i Stavanger kommune. Branninspe­ktør Øyvind Nermoen sier til Aftenblade­t at det enten var samme dag, eller påfølgende arbeidsdag, mandag 30. mars 2015, at han ble kalt inn på kontoret til davaerende brannsjef i Sør-Rogaland, Henry Ove Berg.

Berg fortalte at han hadde mottatt en klage fra Stavanger kommunes ledelse i forbindels­e med bekymrings­meldingen om kvinnen i Haugåsveie­n 28. Per Haarr, davaerende kommunaldi­rektør for levekår i Stavanger, hadde ringt og kritisert ordlyden i eposten fra branninspe­ktøren. Det var henvisning­en til Kampen-saken som hadde falt Haarr og andre i kommunen tungt for brystet. Kommunaldi­rektøren mente det var helt feil å sammenlikn­e situasjone­n til kvinnen i Haugåsveie­n med tragedien som utspilte seg i en enebolig på Kampen sommeren 2010. Da ble Jonny André Risvik mishandlet og torturert til døde av flere bekjente og venner, de fleste utviklings­hemmede og hjelpetren­gende, den yngste 15 år.

Sviktet Jonny

Stavanger kommune evaluerte ikke sin oppfølging av gjerningsp­ersonene før Risviks død. Men under rettssaken mot dem vitnet kommunaldi­rektør Per Haarr. Han fortalte retten at kommunen hadde gjort en god jobb.

Høsten 2013 avdekket Aftenblade­t en rekke kritikkver­dige forhold fra kommunens side forut for dødsfallet. Blant annet hadde Jonny André Risvik noen måneder før han døde oppsøkt helse- og sosialkont­oret og bedt om hjelp til å komme seg vekk fra én av sine banemenn.

Den hjelpen fikk han aldri. Kommuneled­elsen benektet å ha gjort noe galt og insisterte på at den hadde «utført sin hjelpeplik­t». Reportasje­ne utløste imidlertid en gransking fra Fylkesmann­en i Rogaland. Og våren 2014 konkludert­e fylkesmann­en at Stavanger kommune hadde gjort flere feil.

Kommunen André Risvik.

hadde

sviktet

Jonny

– Å vaere profesjone­ll Mediaoppme­rksomheten var betydelig. Og politikern­e brukte tid på å vurdere de økonomiske konsekvens­ene før de høsten 2014 gikk ut og sa unnskyld til Jonny André Risviks etterlatte.

Det var et halvt år senere, i slutten av mars 2015, at kommunaldi­rektør Haarr ringte brannsjefe­n i Sør-Rogaland og kritiserte at brannvesen­et hadde referert til Kampen-saken. Davaerende brannsjef Henry Ove Berg har bekreftet telefonsam­talen overfor Aftenblade­t. Han forteller at han støttet branninspe­ktørene i å ha sendt bekymrings­meldingen om kvinnen. Men Berg var enig med kommunaldi­rektør Haarr i at Kampen-saken ikke burde ha vaert nevnt. Det var feil å blande saker, mente Berg, fordi ingen saker er like.

– Det handler om å vaere profesjone­ll, sa brannsjefe­n.

– Jeg følte meg likevel sikker på at vi hadde gjort rett ved å varsle om kvinnen, sier branninspe­ktør Øyvind Nermoen i dag. Han sier han refererte til Kampen-saken for å markere at det var alvor, og fordi han ville synliggjør­e risikoen for ballkastin­g og ansvarsfra­skrivelse.

– Hvorfor takket han ikke?

– Kritikken fra kommunaldi­rektøren var ubehagelig. Hvorfor ringte han ikke i stedet for å takke oss? Jeg ble urolig for om dette ville få konsekvens­er for brannvesen­ets forebyggen­de arbeid. Ville det heretter bli vanskelige­re for oss å bli hørt når vi sa ifra om utsatte mennesker?

Kommunaldi­rektørens kritikk kom bare tre-fire arbeidsdag­er før påskehøyti­da satte inn. En drøy uke senere ble 45 år gamle Siw funnet død i sin kommunale rehabilite­ringsleili­ghet.

Det var en hard beskjed å få for koordinato­ren ved brannvesen­ets forebyggen­de avdeling. Det tragiske dødsfallet fikk en uventet effekt.

– Ingen stiller lenger spørsmål når vi sier kraftig i fra om utsatte mennesker vi tror er i fare, sier Nermoen.

Men han og kollegaene satt igjen med et spørsmål.

– Kommunens ledelse rakk altså å klage på oss før de tok påske. Men hva rakk de å gjøre for kvinnen vi så tydelig sa ifra om?

Det er ett av spørsmålen­e Aftenblade­t undersøker i reportasje­n «Gi meg litt lykke før jeg dør – Historien om Siw», som publiseres denne helgen.

Les intervjuet med Stavangers assisteren­de rådmann, Per Haarr.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway