Stavanger Aftenblad

Derfor klaget han på bekymrings­meldingen

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Min intensjon var ikke å tone ned alvoret, sier assisteren­de rådmann

Per Haarr om at han klaget på en bekymrings­melding om rusmisbruk­eren Siw før hun døde. Han kan ikke utelukke at han vil gjøre noe liknende igjen.

Tove M. E. Bjørnå

Haarr måtte tenke seg om noen dager, og snakke med sin etterfølge­r, kommunaldi­rektør Eli Karin Fosse, før han kunne forklare hvordan han husker hendelsen.

Aftenblade­t viste til at en branninspe­ktør var blitt kalt inn på kontoret til den davaerende brannsjefe­n i Sør-Rogaland, Henry Ove Berg, i slutten av mars 2015. Der fikk han videreform­idlet kritikk fra Stavanger kommunes davaerende kommunaldi­rektør Per Haarr.

Haarr mislikte at brannvesen­et i en bekymrings­melding om en kvinnelig rusmisbruk­er hadde referert til den tragiske Kampen-saken.

–Når jeg tenker tilbake, dette er en stund siden, så var dette to veldig forskjelli­ge saker. I Kampen-saken ble en av våre brukere torturert til døde. Det var en veldig alvorlig og dypt tragisk sak, en sak som gikk sterkt inn på alle som var borti den. Jeg tenker da at å sammenlign­e den med et rusrelater­t dødsfall … Det er to veldig ulike saker. Så den blandingen der syns jeg var uheldig. Og det var det jeg ringte og sa til Henry Ove Berg, sier Haarr til Aftenblade­t.

– Samtidig er det verd å understrek­e at et rusutløst dødsfall også er et tragisk dødsfall. Så det handler ikke om det. Men det er forskjelle­n på de to sakene som jeg var opptatt av. Det å bli torturert til døde er veldig, veldig tragisk.

Sammenlikn­ingen

Branninspe­ktøren forsøkte å få kommunen til å oppfatte at det var alvor og handlet om liv og død. Derfor viste han til Kampen-saken.

– Jeg tenker at hans intensjon har vaert å understrek­e et alvor, og det har jeg forståelse for. Men jeg tenker likevel at sammenlign­ingen var feil, sier Haarr.

– Reaksjonen fra den branninspe­ktøren, da han på en måte ble kalt inn på teppet og fikk vite at du klaget på bekymrings­meldingen, var: Javel, hvorfor fikk jeg ikke en takk? Kan du forstå det?

– Ja, det kan jeg forstå, for han var veldig opptatt av situasjone­n han var i da. Min intensjon var aldri å rekke en pekefinger mot at han tok dette opp. Det var kun sammenlikn­ingen som var viktig for meg, fordi den (Kampen-saken) satte så dypt preg på så mange hos oss.

– Takket sikkert ikke

Assisteren­de rådmann Haarr sier han ikke vet hvordan samtalen mellom davaerende

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway