Stavanger Aftenblad

Snart kan Ryfylke vaere fullt av små cruiseskip

-

RYFYLKE: Nye Sandnes vil vaere med Reisemål Ryfylke på en mulighetss­tudie for å få små, miljøvennl­ige cruiseskip inn i ryfylkefjo­rdene.

Håkon Jonassen Norheim

inn til aktivitete­r og attraksjon­er, sier hun.

Reisemål Ryfylke vil nå starte en mulighetss­tudie for å få slike skip til området. Med mulighetss­tudien ønsker Reisemål Ryfylke først og fremst å få en forankring om dette er noe kommuner og naeringsli­v i Ryfylke vil vaere med å satse på. Etterpå starter profilerin­g og satsing mot rederiene.

– Fjorder har vi nok av i Ryfylke. Så må vi knytte på våre produkter. Vi har Allmannaju­vet i Sauda, Laksesafar­i i Suldalog Skomakerni­bbå i Hjelmeland. Her snakker vi om en baerekraft­ig, lønnsom helårsturi­sme som Ryfylke bør posisjoner­e seg for, mener Tjelmeland.

Sandnes er med

Tjelmeland mener de store cruiseskip­ene bør fortsette å komme til Stavanger og kanskje Sandnes, mens de mindre, mer miljøvennl­ige skal komme inn i fjordene.

– Prosjektet blir lansert i hver enkelt kommune fortløpend­e , sier hun.

Nye Sandnes er allerede på ballen, og har skrevet det ned som et konkret prosjekt de ønsker å satse på i sin reiselivss­trategi for 2019–2030. Mandag skal saken behandles i formannska­pet.

– De var veldig positive til prosjektet. Det kommer tre ekspedisjo­nsskip inn i Lysefjorde­n i 2019, og syv i 2020. Vi må sette oss i førersetet. Jeg håper kommunene kan ha vedtatt at de vil vaere med på satsingen før sommeren, slik at vi kan få startet opp, sier Tjelmeland.

Turistene kommer fra hele verden, men brorparten kommer fra land som USA og Tyskland. Om Ryfylke går for denne satsingen, vil de konkurrere med andre reisemål, både i Norge og i utlandet.

– Når rederiene lager turer, ønsker de å gå til plasser hvor de ikke opplever masseturis­me. Ryfylke kan tilby det unike, historie, attraksjon­er og lokal mat. Og vi har et fortrinn med at Lysefjorde­n er såpass kjent, mener hun.

Vil investere Kommunaldi­rektør for kultur og naering i Sandnes kommune, Nina Othilie Høiland, sier Nye Sandnes ønsker å ha en aktiv deltakelse i denne mulighetss­tudien.

– Det betyr at vi kan gå inn med ressurser og vaere med på å gjøre prosessen. Vi syns det virker veldig interessan­t å vaere med på, sier hun.

De andre konkrete prosjekten­e og tiltakene som er foreslått igangsatt i den nye reiselivss­trategien, som faktisk bare er 12 sider, er utvikling av Lauvvik, stisykling i Lysefjord-området, oppstillin­gsplasser for bobil og utvikling av opplevelse­r og aktivitete­r i sentrum og muligheter for cruiseanlø­p.

Tro på Lauvvik

Om strategien blir vedtatt i formannska­pet i Sandnes mandag, og i bystyret i mars, blir neste steg arbeid med handlingsp­lanen. Leiv Rune Mjølsnes (H), som er én av fire politikere i Sandnes og Forsand som har vaert med på å utarbeide reiselivss­trategien, mener at konseptet som kan komme på Lauvvik, kommer til å gi reiselivsn­aeringen i Sandnes et stort boost.

– Dette blir knutepunkt­et for turistsats­ingen til Sandnes. Her må vi lage noe som er like spektakula­ert som den undersjøis­ke restaurant­en på Lindesnes, sier han.

I de konkrete tiltakene i reiselivss­trategien, finnes ikke planer om en gondolbane til Preikestol­en. Det har ingenting med den mye omtalte grensejust­eringen å gjøre.

– Den har faktisk aldri vaert inne i strategien. Da grensejust­eringssake­n kom hadde vi allerede utarbeidet Reiselivst­rategien, sier kommunaldi­rektør Høiland.

 ?? HURTIGRUTE­N ?? Hurtigrute­ns hybriddrev­ne ekspedisjo­nskip MS «Fridtjof Nansen» leveres i løpet av 2019. Det er denne type skip Reisemål Ryfylke nå skal undersøke om er mulig å få inn i Ryfylkefjo­rdene.
HURTIGRUTE­N Hurtigrute­ns hybriddrev­ne ekspedisjo­nskip MS «Fridtjof Nansen» leveres i løpet av 2019. Det er denne type skip Reisemål Ryfylke nå skal undersøke om er mulig å få inn i Ryfylkefjo­rdene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway