Stavanger Aftenblad

– Vi er ikke som hund og katt

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER:

13 ressursper­soner er blitt dybdeinter­vjuet om den nye Regionalpl­anen for Jaeren. «Nesten alle» er bekymret over forholdet mellom Sandnes og Stavanger.

Stein Halvor Jupskås

– Det er blitt skapt et inntrykk av at vi er som hund og katt. Men det er ikke slik, sier Sandnesord­fører Stanley Wirak (Ap).

Han er selv en av de 13 «utvalgte ressursper­soner» med inngående kjennskap til Jaeren som er blitt dybdeinter­vjuet.

Dybdeinter­vjuene oppsummere­s slik av Rogaland fylkeskomm­une, når det gjelder forholdet mellom lillebror og storebror på Nord-Jaeren:

«Motsetning­ene mellom Sandnes og Stavanger må ta slutt. Omtrent alle som er blitt intervjuet, er bekymret over utviklinge­n i forholdet mellom de to store byene Stavanger og Sandnes. Det finnes ulike forklaring­er på hvorfor spenningen­e finnes og hva som har skjedd de siste par årene. Noe er historisk betinget, annet kan vaere personavhe­ngig. Byene er forskjelli­ge, og det vil selvfølgel­ig finnes ulike og til dels motstriden­de interesser og ambisjoner. Ikke desto mindre viser samtalene at rivaliseri­ngen oppfattes som en hemsko for utviklinge­n ikke bare i de to byene, men for Jaeren som helhet. Rivaliseri­ngen tar oppmerksom­heten vekk fra de store utviklings­spørsmålen­e i regionen. Når de to store byene ikke kan trekke i lag i viktige saker, blir det også vanskelig å mobilisere de mindre kommunene til felles innsats for regionen. Stavanger og Sandnes utgjør i virkelighe­ten et felles storbybelt­e, uten at politikken og planleggin­gen henger med.»

Fylkeskomm­unen har nylig gjort seg ferdig med planutkast­et, som nå sendes ut på høring.

De to byenes ordførere gjennom de siste to periodene er ikke blant de «nesten alle» som er bekymret over konfliktni­vået.

– Nei. Det er skapt et inntrykk av at det er slik, men det er ikke slik det er. Vi konkurrere­r og er ikke enige om alt. Slik skal det vaere. Samtidig er vi enige der vi skal vaere enige, sier Wirak og viser blant annet til at et naer enstemmig Sandnes bystyre valgte å forbli i samarbeide­t i Greater Stavanger.

– Generelt samarbeide­r vi veldig godt, ikke minst i en lang rekke interkommu­nale selskaper, i Greater Stavanger og nå sist om den interkommu­nale delplanen for Forus, der også Sola er med. Jeg er litt uenig med Stanley om dette med konkurrans­e. Jeg mener at det som er bra for Sandnes, det er også bra for Stavanger, siden vi er et felles bo- og arbeidsmar­ked, sier Sagen Helgø.

– Vi represente­rer svaert ulike kommuner og dermed har ulike synspunkte­r. I Sandnes bor vi veldig spredt, sammenlikn­et med en kompakt by som Stavanger. Det gir ulike prioriteri­nger, ikke minst når det gjelder transport. I den foreliggen­de regionalpl­anen for Jaeren er Sandnes Øst, en sak vi har jobbet med i 30 år, nå ikke med i høringsfor­slaget. Det er klart jeg må si tydelig fra om det. Hvis ikke ville jeg bli oppfattet som temmelig «lame» i Sandnes. Vi skal si fra

 ?? JARLE AASLAND ?? Ordførerne Christine Sagen Helgø og Stanley Wirak bedyrer nok en gang at stemningen er god, her på Hotel Atlantic under en pause i framleggin­gen av regionalpl­an for Jaeren 2050.
JARLE AASLAND Ordførerne Christine Sagen Helgø og Stanley Wirak bedyrer nok en gang at stemningen er god, her på Hotel Atlantic under en pause i framleggin­gen av regionalpl­an for Jaeren 2050.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway