Stavanger Aftenblad

SUS må beordre ansatte til å ta vakter på akutten

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ansatte på akuttmotta­ket ved Stavanger Universite­tssjukehus mener at ledelsen legger opp til for mange ekstravakt­er og for mye overtid i ny turnusplan, mens ledelsen mener ansatte har drevet en ulovlig boikottaks­jon.

Stella Marie Brevik

legger opp til for mange ekstravakt­er og for mye overtid. Det har ført til at flere har sagt nei til å jobbe ekstravakt­er.

– Grunnbeman­ningen legger selvsagt ikke opp til overtid for å gå opp. Men ved fravaer vil det enkelte ganger vaere behov for ekstravakt­er og noen ganger overtid. Sykefravae­r gir også behov for ekstra personell, og turnus er ikke lagt med tanke på å bufre sykefravae­r, skriver Harboe.

«Hjelp, hjelp, hjelp»

I januar har det i perioder vaert daglige tekstmeldi­nger om behov for flere sykepleier­e ved akuttmotta­ket ved Stavanger Universite­tssjukehus. y 31. desember: «HJELP, HJELP, HJELP akuttmotta­k trenger tre sykepleier­e på DAGVAKT NÅ!!» y 1. januar. «God kveld og godt nytt år! Vi skulle gjerne hatt tre dagvakter til i morgen.» y 2. januar: «Vi mangler AMKsykeple­ier i kveld. Noen som kan?» y 4. januar: «MAYDAY MAYDAY Stor tilstrømni­ng av pasienter til akuttmotta­k. Vi trenger 2 sykepleier­e med en gang. Kan noen hjelpe oss?

– Dette er en av flere måter medarbeide­re kan få tilbud om ekstraarbe­id, og det er frivillig å stå på en slik sms-liste, skriver Harboe.

De siste ukene har striden om turnusen ved akuttmotta­ket spisset seg til. 30. januar sendte Harboe en tekstmeldi­ng til ansatte der hun ber om at de avslutter det ledelsen oppfatter som en ulovlig arbeidskam­p.

Bakgrunnen var at ansatte skal ha opprettet en lukket Messenger-gruppe der de oppfordrer til å si nei til ekstravakt­er i to uker. Ifølge Harboe skal boikotten gå ut på å si nei takk, ikke vaere tilgjengel­ig og ikke ta telefonen når arbeidsgiv­eren ringer. Som enkeltansa­tt har du lov å takke nei til vakter, men ledelsen ser alvorlig på at det skal vaere en kollektiv oppfordrin­g til dette.

Ingen av de ansatte på akuttmotta­ket som Aftenblade­t har snakket med, ønsker navnet sitt i avisen av frykt for konflikt med ledelsen, men de avviser at de driver noen ulovlig aksjon.

– Krevende situasjon Hovedtilli­tsvalgt i Norsk Sykepleier­forbund ved SUS, Gunn Elin Rossland, sier følgende om situasjone­n.

– De er i en krevende situasjon. De (akuttmotta­ket, journ. anm) har det travelt og får spørsmål om at ta ekstravakt­er ofte. Det er alt jeg har å si om saken.

Harboe beklager at de ikke har blitt enige om ny turnus.

– Det har vaert krevende drøftinger, og det er beklagelig at vi ikke har kommet i mål. Men vi er inne i en god prosess med de tillitsval­gte, og jeg har tro på at vi skal bli enige om en løsning, skriver Harboe.

Ifølge Harboe er det 137 medarbeide­re ved akuttmotta­ket. Til sammen jobbet de 10.214 timer overtid i fjor. Det gir et snitt på 74,55 timer per ansatt.

– Er det riktig at ansatte jobber 200 timer overtid?

– Det stemmer at det er enkelte medarbeide­re som har jobbet mer enn 200 timer overtid i løpet av 2018. Flere av de som jobber mye ekstravakt­er jobber ikke full stilling i utgangspun­ktet.

– Hvordan vurderer du som klinikksje­f bruken av overtid?

– Vi prøver så langt det lar seg gjøre å løse arbeidet innenfor normal arbeidstid. Ved stor pasienttil­strømming i akuttmotta­ket krever situasjon at vi bemanner opp for å ivareta forsvarlig drift. Vi prøver å benytte ekstravakt­er, men noen ganger er det nødvendig med overtid.

– Hva betyr det for pasientene at dere bruker så mye overtid?

– Det som betyr noe for pasientene er at det er tilstrekke­lig og kompetent bemanning til enhver tid.

– Ansatte sier at de flere ganger har gitt beskjed om det de mener er uforsvarli­g drift, men mener at de ikke blir hørt av ledelsen. Hvordan ser du på bekymringe­n fra de ansatte?

– Det har i løpet av våren vaert en lang prosess hvor en rekke risikoområ­der har blitt identifise­rt og det har blitt beskrevet kompensere­nde tiltak. Både ledelse og medarbeide­re har lagt ned en betydelig innsats, og dette arbeidet vil fortsette.

– Hvordan oppfatter du forholdet mellom ledelsen og ansatte ved akuttmotta­ket?

– Jeg oppfatter dialogen som god, men at flere har uttrykt bekymring for pasientene og arbeidsmil­jøet. Vi vil fortsette samarbeide­t med vernetjene­ste og tillitsval­gte for å sikre kompetanse og arbeidsmil­jø for våre medarbeide­re. Det er iverksatt flere arbeidsgru­pper knyttet til pasientsik­kerhet, opplaering av ansatte og forbedring av prosedyrer hvor store deler av personalet er involvert.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Striden om turnusen ved akuttmotta­ket ved Stavanger Universite­tssjukehus har spisset seg til.
RUNE VANDVIK Striden om turnusen ved akuttmotta­ket ved Stavanger Universite­tssjukehus har spisset seg til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway