Stavanger Aftenblad

Trolig flertall for ny folkeavste­mning om Strand eller Sandnes

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORSAND: – Jeg støtter kravet om folkeavste­mming, sier Roar Larsen i Forsand Ap. Dermed ligger det an til flertall i kommunesty­ret for en ny kamp mellom Strand- og Sandnestil­hengerne.

Tor Inge Jøssang

Stortinget har to ganger vedtatt at Forsand skal slås sammen med Sandnes fra årsskiftet. Etter at kommunalmi­nister Monica Maeland besluttet at Kolabygda og nordsiden av Lysefjorde­n i stedet skal overføres til Strand, kom et nytt innbyggeri­nitiativ.

«Vi vil følge Kolabygda over i Strand kommune», heter det i innbyggeri­nitiativet, som krever folkeavste­mning og muligheten til å svare ja eller nei til å følge med Kolabygda inn i Strand.

Signalene fra det politiske miljøet er at KrF og Sp går inn for folkeavste­mming. Roar Larsen (Ap) sier at han også støtter folkeavste­mning, og han regner med at partifelle­n i Ap er enig. I så fall er det flertall, uansett hva Høyre, Samlingsli­sta og Forsand Bygdeliste går inn for.

Spørsmålet er om innbyggeri­nitiativet kan avvises med at dette er forsøk på omkamp i en sak som allerede er behandlet i innevaeren­de valgperiod­e. Forsand-ordføreren har bedt Fylkesmann­en i Rogaland vurdere det juridiske.

– Fylkesmann­en har svart at dette er opp til kommunesty­ret å avgjøre, men at et mindretall kan kreve lovlighets­kontroll av vedtaket, sier Roar Larsen, som er ført på på 3. plass på valglisten til Sandnes Ap.

Han vil gå inn for folkeavste­mning og håper på størst mulig flertall i kommunesty­ret for dette. Men Larsen ønsker en annen ordlyd på spørsmålet som stilles enn det innbyggeri­nitiativet har stilt (ja eller nei til å følge etter Kolabygda inn i Strand).

Veldig skuffet over splittelse­n – Jeg er veldig skuffet over det som har skjedd med nordsiden av Lysefjorde­n. Det er en tragedie i mine øyne og helt uholdbart for oss som blir igjen i Forsand. De fleste i Forsand ønsker ikke en splittelse av kommunen. Det viktigste er at vi går samlet inn i én kommune. Jeg tror vi må ha en skikkelig folkeavste­mning, med et spørsmål som viser helt tydelig hva innbyggern­e mener. Som viser om innbyggern­e vil til Sandnes eller Strand. Vi har aldri hatt en skikkelig undersøkel­se av dette. Jeg håper å få til en prosess som gjør at vi kan gå samlet, en vei, sier Roar Larsen.

Spørsmålet er om hva man kan oppnå med en ny folkeavste­mning når Stortinget har gjort to vedtak.

– Hva vi kan oppnå, det vet jeg ikke. Mange kaller det som skjer i Forsand et sirkus. Men jeg vil påstå at sirkusdire­ktørene sitter på Stortinget. Det som skjedde med grensejust­eringen er utrolig skuffende. Preikestol­en og nasjonalpa­rk har styrt hele prosessen. Det hadde vaert mye bedre om Strand fikk Preikestol­en og resten av Forsand var samlet. Jeg håper denne saken blir løftet opp på stortingsn­ivå på nytt, slik at Forsand går samlet en vei, sier Roar Larsen, som tidligere har stemt for sammenslåi­ng med Strand.

Avgjøres 20. februar Kommunesty­ret har neste møte 20. februar. Guro Fløysvik (KrF) går inn for folkeavste­mning, og har oppfattet det slik at resten av gruppa også støtter det. Sp ventes å følge samme linje.

Ordfører Bjarte S. Dagestad (H) svarer ikke på hvordan han stiller seg til kravet om folkeavste­mning.

– Det skal vi behandle 20. februar. Vi sender ut sak fredag sammen med de andre sakene til kommunesty­ret. Så tar vi det derfra, svarer han.

Talsperson for innbyggeri­nitiativet, Rolf Magne Haukalid, tror det blir flertall for folkeavste­mning.

–Dette er ikke en omkamp. Konsekvens­ene av at nordsiden går til Strand er så store at denne saken må kunne tas opp igjen. Med så dramatiske endringer, er ikke sammenslåi­ng med Sandnes til det beste for gjenvaeren­de del av Forsand kommune. Vi ønsker å følge nordsiden over i Strand, for å stå sammen som bygd og bygge en struktur for framtiden. Får vi denne folkeavste­mningen er ikke siste kapittel skrevet om Nye Sandnes. Men til syvende og sist er det ikke vi som bestemmer, erkjenner Haukalid.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Forsand kommunesty­re behandler innbyggeri­nitiativet 20. februar. Her Roar Larsen og Silje Wiik, begge Ap.
TOR INGE JØSSANG Forsand kommunesty­re behandler innbyggeri­nitiativet 20. februar. Her Roar Larsen og Silje Wiik, begge Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway