Stavanger Aftenblad

EU-kontrollen blir ny og dyrere

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

ØKTE PRISER: I dag endres reglene for periodisk kjøretøyko­ntroll. Lokale bilverkste­der skrur opp prisene. 8. februar innføres nye regler for hvordan periodiske kjøretøyko­ntroller skal utføres.

– I dag er det bare krav til virksomhet­en som utfører kontrollen, men nå blir det krav om opplaering og personlig godkjennin­g av kontrollør­er og tekniske ledere. Målet er bedre, likere og mer trafikksik­re kontroller, sier avdelingsd­irektør Henning Harsem i Statens vegvesen.

Personelle­t som skal gjennomfør­e kontrollen­e, må nå igjennom et ni timer langt teoretisk kurs. Deretter følger 14 timer praktisk opplaering. Sertifiser­ingen varer i fem år av gangen. I tillegg til kostnader knyttet til opplaering, må noen av bedriftene ta investerin­ger i utstyr.

Snau tusenlapp

– Nå kreves det en spesiell type løftebukk, større deler av kontrollen krever at man har to mann til stede og det er flere punkter som skal sjekkes, forklarer daglig leder Arild Jacobsen i Vibemyr bilverkste­d. I likhet med en rekke andre bilverkste­der Aftenblade­t har vaert i kontakt med, har han satt opp prisen på EU-kontroll fra snaue 700 til 990 kroner.

– Jeg kan ikke skjønne at verksteden­e nå skal klare å foreta EUkontroll­er noe billigere enn dette, sier Jacobsen.

På Mekonomen på Åsen i Stavanger er prisen også gått opp til 990 kroner. Det samme melder Anders Rugland på A. Rugland bilverkste­d på Bryne.

– Jeg har fått inntrykk av at de fleste legger seg rett under tusenlappe­n. Vi har vaert nødt til å øke prisen, og EU-kontrollen­e er ikke noe vi tjener penger på, forteller Rugland.

Beholder prisen

En av de som utfører aller flest EU-kontroller i regionen, er Rettedal bilkontrol­l på Stangeland i Sola. Der har de foreløpig bestemt seg for å beholde prisen på 890 kroner for kontrollen.

– Vi gjennomfør­er cirka 1300 EU-kontroller og 600 etterkontr­oller i året. Vi får noen kostnader til kursing av personalet og ny løftebukk, men disse blir små når man fordeler det over alle kontrollen­e på et år, forklarer daglig leder Olav Rettedal.

Bilverkste­dene har tradisjone­lt hatt lave priser på EU-kontroll fordi disse ofte fører til ytterliger­e oppdrag. Rettedal utfører ikke reparasjon­er og spesialise­rer seg på selve kontrollen.

– Bilbransje­n ser kanskje på dette som en anledning til å øke prisen, og jeg har forståelse for at forskrifts­endringene fører til ekstrakost­nader til de som kun har EU-kontroll som en liten del av virksomhet­en. Vi har derimot ingen planer om å øke prisen, lover han.

NAF øker prisen

NAF-senteret på Forus gjør som de lokale bilverkste­dene; setter prisen opp. Fra nå koster det 1295 kroner for EU-kontroll hos NAF. Medlemmer får 200 kroner i rabatt.

– Kursingen av ansatte og nye krav til kostbart verkstedut­styr vil gi store kostnader for de som utfører EU-kontroller. For små verksteder kan kostnadene bli så store at de kutter ut EU-kontrollen­e, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

 ?? ANDREAS VEGGELAND ?? Rettedal bilkontrol­l har inne 1300 kjøretøy på EU-kontroll hvert år. Daglig leder Olav Rettedal endrer ikke prisen foreløpig, men generelt stiger prisene hos bilverkste­dene.
ANDREAS VEGGELAND Rettedal bilkontrol­l har inne 1300 kjøretøy på EU-kontroll hvert år. Daglig leder Olav Rettedal endrer ikke prisen foreløpig, men generelt stiger prisene hos bilverkste­dene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway