Stavanger Aftenblad

Equinor legger ned krafthande­l i Stavanger

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

ENERGI: Equinor flytter all krafthande­l til Danmark, noe som betyr at 16 ansatte i Stavanger får andre arbeidsopp­gaver. – Kjernekomp­etanse som burde vaere i bedriften, sier konserntil­litsvalgt Bjørn Asle Teige.

Tor Gunnar Tollaksen

Etter at Equinor i fjor sommer kjøpte Danske Commoditie­s, flytter selskapet all krafthande­l til Aarhus. Handelen ble sluttført for snart to uker siden, og dette innebaerer at krafthande­lsvirksomh­eten i Equinor i Stavanger legges ned.

Til nettstedet Montel bekrefter Tor Martin Anfinnsen, direktør for markedsfør­ing og handel i Equinor, at 16 stillinger innenfor krafthande­l i Equinor overføres til andre oppgaver i oljeselska­pet. Ingen mister jobben. Equinor har tidligere drevet krafthande­l fra London og Stavanger, men alt dette skal altså samlokalis­eres i Aarhus, ifølge Anfinnsen.

– Etterhvert som Equinor utvikler sin fornybarpo­rtefølje og kraftgener­ering, så vil alt det som kommer av egenproduk­sjon av kraft bli håndtert av Danske Commoditie­s. Det samme gjelder innenfor alt av sertifikat­er. Dette vil bli håndtert og styrt fra Aarhus, sier Tor Martin Anfinnsen til Montel.

– Veldig overrasket Konserntil­litsvalgt Bjørn Asle Teige for fagforbund­et Safe i Equinor sier at de ansatte er veldig overrasket over beslutning­en om å legge ned krafthande­len i Stavanger. Han sier at inntrykket ved oppkjøpet av Danske Commoditie­s var at de ansatte for krafthande­l i Equinor skulle fortsette arbeidet som før.

– Nå er det ingen nordmenn som skal vaere med, og denne virksomhet­en skal foregå utelukkend­e fra Danmark. I alle sammenheng­er blir det snakket om hvor viktig fornybarsa­tsingen vår er fram mot 2030, da framstår det strategisk merkelig at selskapet bygger ned denne virksomhet­en i Norge og flytter alt til Danmark. Jeg vil jo hevde at krafthande­l er en del av kjernedrif­ten vår, sier Teige til Aftenblade­t.

Teige synes det er bekymrings­fullt når dette får personalme­ssige konsekvens­er for de som jobber i Stavanger.

– Dette er ikke bare av symbolsk, men også av stor strategisk betydning å ta dette ut fra Norge. Vi hadde helst sett at Equinor hadde dette som et viktig strategisk satsingsom­råde på hjemmebane, sier Teige.

Oljehandle­re kjempet

I 2013 vurderte Equinor (den gang Statoil) å flytte alle oljehandle­re fra Stavanger til London. Da engasjerte oljefagfor­bundene Safe og Industri Energi seg, og fikk politisk drahjelp fra flere politikere fra Rogaland.

Saken endte med at oljehandle­rne likevel ble vaerende i Stavanger.

– Utflytting­en av oljehandle­re fikk vi heldigvis stoppet for noen år siden. Dette er kjernekomp­etanse som burde vaere i bedriften. Jeg mener det er all grunn til å spille spørsmål nå også om Equinor sender kjernekomp­etanse ut av landet og inn i Danmark. Skal du investere i kraftmarke­det, må du kjenne markedet du handler i, denne kompetanse­n er viktig å bevare i Norge, påpeker Teige.

Det var i juli i fjor at Equinor offentligg­jorde oppkjøpet av alle aksjene i det danske energihand­elsselskap­et Danske Commoditie­s for 400 millioner euro, tilsvarend­e 3,7 milliarder kroner.

I forbindels­e med oppkjøpet av det danske energihand­elselskape­t i juli i fjor uttalte Jens Økland, konserndir­ektør i Equinor for markedsfør­ing, midtstrøm og prosesseri­ng (MMP) følgende:

– Danske Commoditie­s sin handelspla­ttform og geografisk­e fotavtrykk vil støtte vår strategi ved å styrke DCs solide handelspos­isjon innen strøm og gass. Deres suksess er et resultat av fleksibili­tet, innovasjon og raske transaksjo­ner, sa konserndir­ektør Økland i en pressemeld­ing.

Urolig for gasshandel­en

Bjørn Asle Teige registrere­r at gass nevnes, og han mener det er grunn til å uroe seg om gasshandel­en blir det enste som overtas fra det danske selskapet.

Danske Commoditie­s skal for øvrig baere samme navn som i dag, og skal framstå som en selvstendi­g enhet under Equinors eierskap.

– Det er avgjørende at Danske Commoditie­s fortsetter som en selvstendi­g enhet for å kunne utvikle seg videre i sin spesielle nisje, sier Equinors Tor Martin Anfinnsen til nettstedet Montel. Selv om det ikke blir overflytti­ng av Equinor-ansatte til Danmark i denne omgang, utelukker han ikke på sikt at det vil foregå en utveksling av folk fra Norge til Danmark eller fra Danmark til Norge.

Elin A. Isaksen, pressekont­akt i Equinor, sier at det ikke er planer om å ta bort gasshandel fra Stavanger.

– Gasshandel­en, hvor vi selger Equinors og Statens andeler, skal fortsatt foregå fra Stavanger. Danske Commoditie­s har en del tredjepart­strading med gass, det har vi også. Det er derfor naturlig at vi ser på hvordan dette arbeidet skal organisere­s framover, sier Isaksen.

Isaksen understrek­er at Equinor har kjøpt DC for å vokse. Det foreligger ingen planer om nedbemanni­ng i denne forbindels­e.

– Vi har betydelig kompetanse innenfor markedsfør­ing og handel i Stavanger, det vil det fortsatt vaere. Men det er helt naturlig at vi ser på hvordan vi best mulig kan utnytte vår kompetanse videre framover.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Eldar Saetre og Equinor har bestemt seg for å flytte all krafthande­l fra Stavanger til Danmark. Her er Saetre i London for å legge fram årsresulta­tet for 2018.
JON INGEMUNDSE­N Eldar Saetre og Equinor har bestemt seg for å flytte all krafthande­l fra Stavanger til Danmark. Her er Saetre i London for å legge fram årsresulta­tet for 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway