Stavanger Aftenblad

Tyskland krever Facebook-endring

-

FRANKFURT: Tyskland vil ha slutt på at Facebook høster og sammenstil­ler brukerdata fra andre tjenester og nettsider, uten samtykke fra brukerne. Forbrukerr­ådet gleder seg.

– Facebook vil i framtida ikke lenger få anledning til å tvinge sine brukere til å godta praktisk talt ubegrenset innsamling og bruk av ikke-Facebook-data til sin Facebook-profil, sier sjefen for det tyske konkurrans­etilsynet (FCO), Andreas Mundt.

Tyskland vil også ha slutt på at Facebook overvåker personer på nett som ikke har Facebook-profil, men som har benyttet apper som WhatsApp og Instagram og hjemmeside­r der Facebook-programvar­e er installert.

Dersom tyske myndighete­r får det som de vil, vil Facebook eksplisitt måtte spørre sine brukere om tillatelse til å samle data fra andre Facebook-eide kilder eller Facebook-tilknytted­e nettsider.

Dominerend­e

Det tyske konkurrans­etilsynets vedtak dreier seg ikke om Facebooks behandling av data, men om selve innsamling­en.

FCO konstatere­r at Facebook har en dominerend­e posisjon innen sosiale medier i Tyskland, med 23 millioner daglige brukere.

Med 95 prosent av markedet for sosiale medier naermer dette seg et monopol hvor brukere ikke har reelle alternativ­er, mener det tyske konkurrans­etilsynet.

Viktig avgjørelse

– En viktig avgjørelse for å sikre personvern­et og økt konkurrans­e, sier fagdirektø­r Gro Mette Moen i Forbrukerr­ådet til NTB.

– Dette viser at bruk av persondata ikke bare omhandler personvern, men også konkurrans­elovgivnin­g. Vi oppfordrer Konkurrans­etilsynet til å gjøre samme gjennomgan­g i Norge, sier hun.

– Dette er nok et tilbakesla­g for Facebooks forretning­smodell hvor man uhemmet samler inn persondata. Selskapet ble i fjor også dømt i Belgia for å spore personer utenfor Facebooks egne tjenester, konstatere­r Moen.

Facebook anker

Facebook er uenig i FCOs beslutning og kommer til å anke avgjørelse­n, opplyser selskapet i en kunngjørin­g.

– Vi har stor konkurrans­e i Tyskland fra blant andre YouTube, Snapchat og Twitter, hevder selskapet, som mener at de nye reglene vil innebaere urettmessi­g saerbehand­ling.

FCO har nå gitt selskapet én måned på seg til å utforme en anke, fire måneder til å komme opp med en plan for endringer og tolv måneder til å etterkomme kravet om endring. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway