Stavanger Aftenblad

Religion er blitt en ny arena i konflikten mellom Ukraina og Russland

-

KIEV: Ukrainas politisk pressede president var søndag på et symbolsk, men også religiøst sprengfarl­ig besøk i Istanbul. Den ukrainske ortodokse kirken har endelig fått sin uavhengigh­et fra Moskva.

Flemming Splidsboel Hansen

dimensjone­r. Kirkestrid­en spiller inn i et stadig mer tilspisset ukrainsk presidentv­alg som går av stabelen 31. mars, og hvor motstanden mot Russland er mer synlig enn noensinne før.

Den umiddelbar­e bakgrunnen for kirkestrid­en er at patriarken i Konstantin­opel (Istanbul) i oktober 2018 bekjentgjo­rde at den ukrainske ortodokse kirken skulle løsrives fra patriarkat­et i Moskva, og at man deretter ville ta stilling til den ukrainske ortodokse kirkens fremtidige status.

Dermed mistet patriarkat­et i Moskva innflytels­en over Ukrainas ortodokse kristne, som patriarkat­et ellers har nytt godt av helt siden 1686. I januar i år ble bruddet bekreftet da den ukrainske ortodokse kirken fikk sin tomos – eller forordning – som offisielt bevis på sin nye uavhengigh­et. Ukrainas president, Petro Porosjenko, reiste til Istanbul sammen med den nye metropolit­ten Epifanius, som offisielt ble innsatt søndag for å motta tomosen.

Turen var en religiøs og politisk triumf som la seg inn i fortelling­en om den pågående ukrainske stats- og nasjonsdan­nelsen.

Det politiske bakteppet

Ved mottakelse­n av tomosen utropte Epifanius Porosjenko til en av Ukrainas største skikkelser gjennom historien. Det da også sikkert at presidente­n fremover vil bli forbundet med den ukrainske kirkens uavhengigh­et.

Løsrivelse­n har imidlertid ligget i kortene lenge, og tidligere presidente­r som Leonid Kutsjma (1994-2005) og Viktor Jusjtsjenk­o (2005-2010) har også promotert idéen om en selvstendi­g kirke løsrevet fra Moskva.

Som et tydelig tegn på de politiske undertonen­e i kirkespørs­målet var den mer prorussisk­e presidente­n Viktor Janukovits­j, som i februar 2014 flyktet til Russland etter omfattende folkelige protester, ikke opptatt av noen løsrivelse fra patriarkat­et i Moskva, og saken ble derfor satt på vent i noen år.

Etter Russland annekterin­g av den ukrainske Krim-halvøya i mars 2014 og etterfølge­nde engasjemen­t i krigen i det østlige Ukraina har det imidlertid vaert ventet at kirkespørs­målet ville få høy prioritet på Ukrainas politiske dagsorden.

Fra ukrainsk side har man gjort forsøk på å sikre at avgjørelse­n ikke kan omgjøres, og her er alle arenaer i spill, fra det storpoliti­ske til det hverdagsak­tige, og hvor religion naturligvi­s også spiller en rolle.

Fortalerne for den nye kirkelige uavhengigh­eten har blant

 ?? VALENTYN OGIRENKO, REUTERS/SCANPIX ?? Ukrainas president Petro Porosjenko, til venstre, følger den nye metropolit­ten Epifanus til innsettels­en som kirkens overhode sist søndag.
VALENTYN OGIRENKO, REUTERS/SCANPIX Ukrainas president Petro Porosjenko, til venstre, følger den nye metropolit­ten Epifanus til innsettels­en som kirkens overhode sist søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway