Stavanger Aftenblad

Økt rusbruk bør vekke politikern­e – heller forebygge enn reparere

- Pernille Huseby Generalsek­retaer, Actis – Rusfeltets samarbeids­organ

KRONIKK: Skikkeligh­etstrenden er i ferd med å snu blant ungdom. Bruk av narkotika er normalt og lett tilgjengel­ig, melder noen miljøer, senest i Aftenblade­t mandag denne uka. Det bør få politikern­e til å våkne. Ungdom er smarte. De tar signaler. Et av signalene som lenge har kommet fra rusliberal­e miljøer, er at det ikke er så farlig med illegale rusmidler, og at bruken er utbredt. LSD, MDMA/ecstasy, hasj og marihuana blir omtalt som «lettere rusmidler» som naermest fremstår som ufarlige. Nå øker bruken, selv om norske ungdommer fortsatt har en av Europas laveste nivåer av narkotikab­ruk. Resultatet kan bli flere som sliter med rusavhengi­ghet og komplikasj­oner knyttet til rusen, slik Stavanger Aftenblad omtalte mandag.

Dette kan ikke overraske noen. Kombinasjo­nen av normaliser­ing av narkotika og redusert risikooppf­atning er oppskrifte­n på at flere unge sier ja hvis de får tilbudet om å prøve, ifølge forskerne. Samtidig endres lovreguler­ingen av narkotika. Forbudet skal ligge fast, men reaksjonen­e på lovbrudd skal overflytte­s fra justis til helse. Når så mange forhold er i spill, bør politikern­e vaere på alerten.

Hva rusreforme­n må få til

Actis støtter rusreforme­n som er varslet i denne stortingsp­erioden fordi den vil kunne bidra til økt verdighet og livskvalit­et for personer med alvorlige rusproblem­er. Men vi er opptatt av at rusreforme­n også må ha som mål at rusbruken holdes lav, saerlig blant ungdom. Avkriminal­isering kan i allmennhet­en lett bli oppfattet som at det er lov å bruke narkotika. Derfor må utvalget som jobber med reformen – og alle politikere som omtaler den – vaere tydelig i sin kommunikas­jon: Bruk av narkotika vil fortsatt vaere ulovlig, det vil fortsatt bli avdekket av politiet og vil medføre en reaksjon eller oppfølging. Det må til for å oppretthol­de den allmennpre­ventive virkningen av forbudet, og må kommuniser­es tydelig – saerlig til unge.

Når rusreforme­n rigges, må ungdom som blir tatt for bruk og besittelse av narkotika, møte et kompetent og godt hjelpeappa­rat i et forplikten­de oppfølging­sløp. Ved overflytti­ng fra justis til helse blir i prinsippet helsehjelp­en frivillig. Men noe motivasjon­shjelp er lurt. Ungdom kan trenge hjelp og støtte til å komme ut av et uheldig mønster, selv om de selv ikke opplever behov for oppfølging der og da. Man er ofte langt på vei i feil retning før man selv innrømmer avhengighe­t eller rusproblem­er.

Sett fra samfunnets side er det utrolig viktig å sørge for at små problemer ikke utvikler seg til et langvarig rusproblem.

For tilfeldige tilbud

I dagens lovgivning blir ungdom som tas for bruk av narkotika ofte møtt med tilbud om ungdomskon­trakter. Ved å vise at man holder seg rusfri, unngår man påtale. Det er i dag i liten grad nasjonale standarder og retningsli­njer for tidlig intervensj­onsarbeid, og det er stor variasjon i ungdomskon­traktene som tilbys. Tjenestene er ofte avhengig av lokale eller til og med personlige initiativ. Mens noen kommuner praktisere­r ungdomskon­trakter med tydelig fokus på helseoppfø­lging, tilbyr andre nesten utelukkend­e urinkontro­ller. Det er altså stort rom for forbedring­er.

Vi håper regjeringe­n i forbindels­e med rusreforme­n bestemmer seg for en nasjonal satsing på tidlig intervensj­on som forbedrer og standardis­erer oppfølging­en av unge på vei inn i begynnende rusbruk, uansett hvor de bor. Det fortjener norsk ungdom.

Skoler og foreldre

Men politikern­e må også gjøre strakstilt­ak for å snu den negative utviklinge­n i rusbruk som vi ser i Ungdata-undersøkel­sene, og tegnene til normaliser­ing av narkotika i noen miljøer, blant annet omtalt av TV2 nylig.

Vi vet at kunnskap om risiko er avgjørende for om man sier ja eller nei i møte med tilbud om å prøve narkotika. Samtidig vet vi at rusundervi­sningen i skolen er svaert varierende. Derfor trenger alle skoler et kontinuerl­ig oppdatert og faglig sterkt e-laeringspr­ogram rettet direkte mot ungdom. Kunnskap om risiko og hvorfor vi har den politikken vi har er det viktigste for god rusforebyg­ging. Et e-laeringspr­ogram kan bidra med nettopp dette. I tillegg bør skolene også sørge for at foreldrene får riktig kunnskap om hvordan de kan bidra i å forebygge rusbruk.

Kunnskap og forebyggin­g

Pendelen har svingt fra «hasj til helvete»-retorikk i rusundervi­sningen til å nesten ikke si noe i det hele tatt. Og ja, det går bra med de fleste som prøver narkotika. Men vi må heller ikke skjule at det også går galt med noen. Noen opplever situasjone­r i ruspåvirkn­ing de gjerne skulle vaert foruten. Noen kommer inn i en avhengighe­t som gjør at de går glipp av mye av det som skulle vaert fint i ungdomstid­a. Noen overlever ikke. Narkotika er ikke helsekost.

Den økte rusbruken i ungdomsgen­erasjonen er ikke utslag av en naturlov. Den kan forebygges og gjøres noe med, gjennom å satse på mer hjelp og mer kunnskap. Det er bedre – og enklere – å forebygge enn å reparere.

Ja, det går bra med de fleste som prøver narkotika.

Men vi må heller ikke skjule at det også går galt med noen.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Det er i dag i liten grad nasjonale standarder og retningsli­njer for tidlig intervensj­onsarbeid (mot narkotika), og det er stor variasjon i ungdomskon­traktene som tilbys. Tjenestene er ofte avhengig av lokale eller til og med personlige initiativ», skriver Pernille Huseby, generalsek­retaer i Actis – Rusfeltets samarbeids­organ.
NTB SCANPIX «Det er i dag i liten grad nasjonale standarder og retningsli­njer for tidlig intervensj­onsarbeid (mot narkotika), og det er stor variasjon i ungdomskon­traktene som tilbys. Tjenestene er ofte avhengig av lokale eller til og med personlige initiativ», skriver Pernille Huseby, generalsek­retaer i Actis – Rusfeltets samarbeids­organ.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway