Stavanger Aftenblad

Gir ikke mening å leie fremfor å eie rådhuset

- Nestleder, bystyregru­ppen, Sandnes Ap

SANDNES: Jeg registrere­r i avisene kommentarf­elt og på Facebook at noen er kritiske til å bruke penger på et nytt rådhus i Sandnes. Det har jeg forståelse for om man ikke kjenner bakgrunnen for at kommunen bygger nytt rådhus.

Arne Buchholdt Espedal

31. januar 2019 kunne byens befolkning ta det nye rådhuset i Sandnes i øyesyn. Basert på tilbakemel­dingene under åpningen var mange imponert over hvor bra det er blitt. Dette til tross for at kostnaden ikke har vaert ekstravaga­nt.

Viktig bygg

Rådhuset er et svaert viktig bygg i en kommune. Det er symbolet og stedet for folkestyre­t og demokrati. Her skal små og store beslutning­er om og for kommunens innbyggere fattes i mange år fremover. Det er derfor viktig å ha et rådhus som legger til rette for og inviterer til at byens befolkning tar del i beslutning­ene. Både gjennom at det skal vaere lett å komme i dialog med administra­sjonen og politikere, og det skal vaere lett og behagelig å vaere tilhører til f.eks. bystyrets møter.

For de ansatte som har arbeidet i det gamle rådhuset er det nye rådhuset en betydelig forbedring. Det gamle rådhuset har klare utfordring­er med mangel på fungerende ventilasjo­n, store temperatur­svingninge­r og udelikate toalettfas­iliteter for å nevne noe. Nytt rådhus har selvsagt alle disse forholdene i orden og tilbyr gode, moderne kontorfasi­liteter.

Dårlig stand

Jeg registrere­r i avisene kommentarf­elt og på Facebook at noen er kritiske til å bruke penger på et nytt rådhus. Det har jeg forståelse for om man ikke kjenner bakgrunnen for at kommunen bygger nytt rådhus. Som nevnt er det gamle rådhuset i dårlig stand, det hadde ikke vaert mulig å fortsette å bruke det uten betydelige oppgraderi­nger. Nytt rådhus vil medføre lavere kostnader til energi. Vi får samlet flere ansatte enn på dagens rådhus, slik at vi reduserer kommunens kostnader til leie av lokaler. Samlet sett er det bedre økonomi for kommunen å bygge nytt rådhus enn det hadde vaert å bygge om eksisteren­de rådhus.

Samme uken som rådhuset åpnet, kom Høyre med et forslag om å selge rådhuset og leie det tilbake. Dette har blitt vurdert i flere omganger tidligere. Og rådene fra blant annet Ernst & Young, KS og Deloitte har vaert svaert tydelige på eie selv er rimeligere og bedre enn å leie. Det gir ikke mening å leie fremfor å eie noe man skal bruke i mange tiår fremover. Kommunen får svaert gode rentebetin­gelser på lånene sine i bankene, så det vil enten bli en større kostnad for kommunen eller en dårlig investerin­g for pensjonska­ssen.

Høyt under taket

I sin tale ved åpningen av rådhuset trakk ordføreren frem at i rådhuset skal det vaere høyt under taket, både fysisk og for gode debatter. Rådhuset skal bli et levende sentrum for folkestyre­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway