Stavanger Aftenblad

OD og Ptil fortjener Stortinget­s støtte og hjelp

- Rolf Wiborg Pensjonist, varsler, tidligere direktør i Phillips Petroleum og Oljedirekt­oratet

POLITIKK: I Riksrevisj­onens kritikk av OD og Ptil, hvorfor omtales ikke departemen­tenes ansvar? I 2013-14 reviderte Riksrevisj­onen (RR) Oljedirekt­oratet (OD). Rapporten om mangler i ressursfor­valtningen kom i mars 2015. Revisjonen av Petroleums­tilsynet (Ptil) ble avsluttet sommeren 2018 og offentligg­jort 15. januar. RR sier ikke noe om bakgrunnen for at de to institusjo­nene har mistet makt og innflytels­e. Departemen­tene vektlegger i dag eierrollen mer enn forvalter- og lovgiveran­svaret. Staten er største ressurseie­r via Petoro og Statoil (Equinor). Eierskap styres av Oljeog Energidepa­rtementet (OED).

Ikke mange trodde på dem

Ptil hadde ikke fått departemen­tenes støtte til å stanse Statfjord B eller true med å stenge hele Ekofisk. Dagens OD hadde ikke fått støtte til å kreve Ekofisk vanninjeks­jon, Troll Olje eller Ekofisk II gjennomfør­t. Alle er stolte av disse enormt lønnsomme prosjekten­e, men ikke mange av aktørene trodde på dem. Fredrik Hagemann og Gunnar Berge, begge ledere av det helhetlige direktorat­et, påpekte i 2003 at deling ville svekke sikkerhet, miljø og verdiskapi­ng. Riksrevisj­onens rapporter viser at de fikk rett.

Både revisjonen og Stortingsk­omiteen fikk varslingsb­rev da det ble klart at Ptil og OD ikke samarbeide­t slik vi lovet. Det gamle helhetlige OD «garanterte» at HMS og samfunnsøk­onomi var grundig vurdert, før Stortinget fikk utbyggings­sakene. Dagens komité får ikke de vurderinge­ne. Yme og Goliat-skandalene beviser fravaeret av det faglige helhetlige. Verre blir det når OED får lov til å nekte Stortinget innsyn i rapporter og råd OD har gitt. Jeg er glad jeg jobbet da politikere ringte og spurte, og komiteen kalte oss. Tjenesteme­nn lønnes fremdeles av fellesskap­et. De jobber altså ikke for regjerende fraksjoner eller tilfeldige departemen­tsansatte. Statsråden­s mange «rare» svar i Goliat-saken er skrekkekse­mpler Riksrevisj­onen kunne ha brukt for å komme med klare anbefaling­er.

Grunnlaget er på plass

OD og Ptil fortjener Stortinget­s støtte og hjelp. En begynnelse vil vaere flere fagfolk for håndtering av økende antall aktører og felt. En billig fortsettel­se er krav til institusjo­nene om å samarbeide. Modellen vi ble enige om i 2003, så grunnlaget er på plass. Virkelig «pangeffekt» kunne de få med et vedtak om gjenforeni­ng. «Fugl Føniks opp av asken». Det spørs bare om «eierne» i OED vil akseptere at makt igjen flyttes til institusjo­nene på Ullandhaug. Våre representa­nter på Løvebakken har makt til å gjenoppret­te verdens beste petroleums­forvaltnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway