Stavanger Aftenblad

Avl av kjaeledyr – bak den søte fasaden

- Leder for Grønn Ungdom Rogaland

POLITIKK: Vi i Grønn Ungdom har sett oss lei av ansvarsfra­skrivelse som går på bekostning av våre kjaeledyrs helse. Derfor vil vi ha sertifiser­ing av avlere, informasjo­n til folket og en slutt på at hunder må lide for skjønnhete­n.

Katarina Bjørsvik

I en rapport i 1998 advarte Rådet for dyreetikk om avl av kjaeledyr. Katter, kaniner og hunder har i flere tiår blitt avlet frem på en måte som ikke er helsemessi­g forsvarlig. I dag er alle enige om at avl, som går på bekostning av kjaeledyrs helse, ikke er greit. Likevel er det ingen aktører som mener at ansvaret ligger hos dem.

Pustevansk­er og hodepine Dyrevelfer­dsloven fastslår at en ikke skal endre arveanlegg­et slik at det påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt. Likevel fødes det fortsatt mops med pustevansk­er, Cavalier King Charles Spaniel med kronisk hodepine og engelske bulldogs som dør under en naturlig fødsel. Dette er prisen dyrene må betale fordi vi vil ha «søtere» hunder.

Mattilsyne­t som skal forvalte dyrevelfer­dsloven mener ansvaret ligger hos Norsk Kennel Klubb. En organisasj­on som tjener penger på avl, kan ikke også ha ansvaret for å vurdere hvor forsvarlig avlen er.

Ingen kompetanse­krav

I dag er det ingen kompetanse­krav til dem som driver med avl, til tross for de helseskade­lige konsekvens­ene som kan følge. Forbrukere er heller ikke tilstrekke­lig informert om hvilke hunderaser som er avlet frem og hvilke defekter og sykdommer som følger. Dette skaper et informasjo­nshull som bidrar til liv i smerter.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Samlet sett er det bedre økonomi for kommunen å bygge nytt rådhus enn det hadde vaert å bygge om eksisteren­de rådhus», skriver Arne Buchholdt Espedal.
JON INGEMUNDSE­N «Samlet sett er det bedre økonomi for kommunen å bygge nytt rådhus enn det hadde vaert å bygge om eksisteren­de rådhus», skriver Arne Buchholdt Espedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway