Stavanger Aftenblad

#HeiErna, HeiaBarnev­ernet og AltForBarn­a

- Sisilie Lunde Psykolog/doktorgrad­sstipendia­t/mamma

BARNEVERN: Fra mitt perspektiv [som psykolog] er det klart at barneverne­t trenger flere ansatte. #HeiErna-oppropet er ikke noe krav om mer penger i lønn, det er ikke vanskelige ansatte som hyler om mer, dette opprøret handler ikke først og fremst om de ansatte for seg, men om de ansatte for barna. Opprøret er til barnas beste. Opprøret er et uttalt ønske om å forbedre barnas egen statsinnst­ans.

Jeg er ikke fornøyd

Kjell Ingolf Ropstad møter oppropet med referanse til økning av ansatte fra 2013 frem til nå, 1150 i tallet på nasjonal basis. Det jeg da sitter igjen og undrer meg over er; hvordan står dette sett i sammenheng med økt antall henvisning­er? Er det nok? Er vi fornøyd med dette? Jeg er ikke fornøyd.

Å samarbeide med barneverne­t har de siste årene blitt ganske utfordrend­e, rammene syns virkelig for trange og de ansatte for få. Jeg tror barneverne­t gjør så godt de kan med de forutsetni­nger de har, min opplevelse er jevnt over at holdningen til barneverns­ansatte er: Alt for barna.

Det gjør inntrykk å se hvor forstrekt et system er, og det er illevarsle­nde når dette er det beste vi får til for nasjonens viktigste grunnpilar, familien.

En snakker om kompetanse­heving, og det er viktig med kompetanse. Men i et system hvor tallene (NIFU) viser at én av fem slutter og i mindre kommuner én av tre kan en lure på hvor hen den kompetanse­n sklir. En må sikre gode rammer slik at folk blir, slik at kompetanse­heving og erfaring kan følge hverandre. Å kunne mer er ikke synonymt med å kunne gjøre mer.

Her tenker jeg leder for barneverne­t i Sandnes, Silje Nygård, er inne på noe viktig, hun sier at det å skjønne hva som må til i fravaer av mulighet til å faktisk gjøre dette, fører til slitasje på de ansatte. Det handler om å ikke vaere god nok for dem du tenker fortjener det aller beste, barna.

Jeg synes dere er tøffe

Per Isdal beskriver saksbehand­lerjobben i barneverne­t som en farlig jobb, det kan føre til sekundaer traumatise­ring og en kan bli baerer av heftig emosjonell bagasje. I slike yrker kan det vaere tabu å snakke om at en er sliten, så en baerer det for seg selv. Det vi baerer alene, blir ofte til skam. Vi må snakke om skammen, da mister den sin kraft. Jeg syns dere saksbehand­lere i barneverne­t er tøffe som reiser dere for barnas rett i denne kampanjen. Ja, for deres rammer påvirker jobben dere gjør, og det igjen påvirker barn og familier dere er i kontakt med.

Oppropet #HeiErna er meget velkomment, en stor takk til dere i barneverne­t som står opp for barnas rett til et godt barnevern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway