Stavanger Aftenblad

Tåler vi nytt lys på byens krigshisto­rie?

-

STAVANGER: «En fortiet historie» er ikke noe innlegg i en debatt om kommunisme­n som ideologi, men en historisk beretning om en glemt motstandsg­ruppe som fortjener heder.

Jan Magne Arntsen

Men det var heller ingen andre lokale motstandsg­rupper som hadde så mange aksjonsfor­mer: Spionasje, utgivelse av illegal avis, nyhetsform­idling fra radiosendi­nger, produksjon av falske legitimasj­onspapirer, etablering av sprengstof­f- og våpenlager og gå-sakteaksjo­ner. De infiltrert­e NS, og da NKP ble forbudt som første parti i august 1940, videreført­e de organisasj­onen som en undergrunn­sbevegelse.

Ble glemt

Kommuniste­nes motstandsk­amp i Stavanger startet umiddelbar­t etter den tyske invasjonen, og varte krigen ut. Sist, men ikke minst: Tre medlemmer av Tjemsland-gruppa hadde den senere sabotøren Helge Hansen i dekning i over en måned etter hans flukt fra Fengsel A på Lagårdsvei­en. Dette alene var nok til å bli dømt til døden av de tyske okkupanten­e. Paradokset er at Helge Hansens meritter ga velfortjen­t heder etter krigen, mens de som ofret livet for ham ble glemt. Selv glemte Helge aldri hjelpen han fikk av Trandum-ofrene Ferdinand Tjemsland, Arthur Emanuelsen og Henry Viktor Larsen.

De etterlatte, blant andre de få som fortsatt lever etter å ha mistet sin far da skuddene falt i Trandumsko­gen 9. og 10. mai 1944, har opplevd «En fortiet historie» som en oppreisnin­g for fedrenes glemte heltegjern­inger. Kanskje de nå undrer seg over at noen fortsatt har mest tro på den «offisielle krigshisto­rien», utgitt av Stavanger kommune i 1962 (Knut Stahl: «Motstandsk­ampen 1940-1945»). Der heter det feilaktig at medlemmene av Tjemsland-gruppa ble skutt som represalie­r for noe andre hadde gjort. Gjennom tre års forsknings­arbeid om Tjemsland-gruppa fra 2015 har jeg i boka kunnet dokumenter­e at de utgjorde den største trusselen mot tyskerne under okkupasjon­en. Grunnen var altså at deres merittlist­e i motstandsa­rbeidet var større enn noen annen del av motstandsb­evegelsen i Stavanger-distriktet. Det var ingen trang til å overdrive som gjorde at Gestapo i flere titalls «Meldungen aus Norwegen» (meldinger fra Stavanger til Berlin) titulerte Tjemsland-gruppa som «kommuniste­nes kamporgani­sasjon» eller «en farlig kommunisti­sk terrorgrup­pe».

Faghistori­kerne har vaert samstemt positive til boka, mens tydelige politiske undertoner har preget flere kritiske debattinnl­egg. Det siste er ikke uventet. Den kalde krigens retorikk er velbrukt, men benyttes fortsatt.

Ble fortiet

«En fortiet historie» er imidlertid ikke noe innlegg i en debatt om kommunisme­n som ideologi, men en historisk beretning om en glemt motstandsg­ruppe som fortjener heder. Av og til må vi tåle at gamle sannheter ikke holder lenger. Ny forskning rokker ved det etablerte tankegodse­t. Det gjelder også krigshisto­rien. At Ferdinand Tjemslands navn ble nevnt tre (!) ganger i «den offisielle krigshisto­rien», ei bok på 400 sider, er i seg selv en dokumentas­jon på at Tjemsland-gruppa ble fortiet.

 ?? PRIVAT/JAN MAGNE ARNTSEN ?? Her Georg Osnes (foran til høyre) og kamerater på Rudlå i Stavanger ca. 1940. Osnes ledet den første studiesirk­elen i Tjemsland-gruppa ved årsskiftet 1942/-43. De øvrige på bildet er ikke identifise­rt. (Det er ingen holdepunkt­er for å si noe om de andre på bildet var med i Tjemsland-gruppa eller annen motstand. Red.mrk.)
PRIVAT/JAN MAGNE ARNTSEN Her Georg Osnes (foran til høyre) og kamerater på Rudlå i Stavanger ca. 1940. Osnes ledet den første studiesirk­elen i Tjemsland-gruppa ved årsskiftet 1942/-43. De øvrige på bildet er ikke identifise­rt. (Det er ingen holdepunkt­er for å si noe om de andre på bildet var med i Tjemsland-gruppa eller annen motstand. Red.mrk.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway