Stavanger Aftenblad

To lokale brassband kjemper om norgesmest­ertittel

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

KORPSMUSIK­K: Rogaland er usedvanlig godt represente­rt når NM for brassband går av stabelen i Bergen i helga. Hele 12 av 76 korps er fra Rogaland, og to av dem konkurrere­r i eliteserie­n. – NM er nesten som et slektstref­f. Dette er årets høydepunkt for norske musikkorps, hvor alle går inn i sin boble og setter seg selv på en liten prøve, sier leder Lilli Anne Grong i Norges Musikkorps­forbund Rogaland.

Hun er selv med i Alexander Brass Band fra Stavanger, som konkurrere­r i 2. divisjon. Der er også Sola Brassband med. NM Brass i Bergen ble arrangert for første gang i 1979, og feirer med andre ord sin 40-årsdag til helga.

I elitedivis­jonen finner vi to lokale korps i år, Stavanger Brass Band og Musikkorps­et Gjallarhor­n. Sistnevnte rykket opp til elitedivis­jonen i fjor, og dette blir deres første NM på det øverste nivået. Stavanger Brass band er derimot for en slags veteran å regne og har gått helt til topps i NM ni ganger siden korpset ble etablert i 1981.

Kjemper om kongepokal

De siste to årene har de tatt bronse i NM, og oppnådde samme resultat under EM i Utrecht i 2018. Sammen med Eikanger-Bjørsvik Musikklag og Manger Musikklag regnes de som favoritter. NM 2019 er også kvalifiser­ingskonkur­ranse foran EM i Litauen neste år. Grong karakteris­erer nivået i elitedivis­jonen som skyhøyt.

– De spiller for å vinne kongepokal­en. I denne konkurrans­en får man virkelig målt de musikalske kreftene, og korpsene spiller de vanskeligs­te stykkene, sier Grong.

Hun har nylig vaert til stede på en av øvelsene til Stavanger Brass Band og mener at korpset er godt forberedt og at det har et solid ensemble. Korpsene som konkurrere­r fra 5. til 1. divisjon spiller selvvalgte stykker. Dette gjør også de som konkurrere­r i elitedivis­jonen, men i tillegg spiller de et såkalt pliktnumme­r, som er det samme for alle deltakerne. I år er pliktnumme­ret «Concerto Grosso» av Derek Bourgeois. Dette verket framføres med såkalt lukket bedømming, det vil si at dommerne ikke ser hvem som sitter på scenen. Men hvordan kan man egentlig måle hvilket korps som er det beste? Grong forteller at dommerne er høyt utdannede og rutinerte, og at de har en rekke kvalitetsk­riterier som skal vurderes.

– De måler korpsene på samspill, intonasjon, teknikk, dynamikk og balanse, for å nevne noe. De som vinner er de som har klart å finne et stykke som passer til korpset, både hva stil og ferdighets­nivå angår, sier Grong.

Mye øving

De øvrige korpsene fra Rogaland som konkurrere­r i Grieghalle­n i Bergen i helga er Stangaland Brass Band fra Karmøy i 2. divisjon, Gjesdal Brass Band og Stavanger kommunes korps i 3. divisjon, Tysvaer Brass og Randaberg Musikkorps i 4. divisjon og Skeie Brass, IMI Brass og Riska Brass Band i 5. divisjon. Både Randaberg Musikkorps og Stavanger kommunes korps rykket opp til sine respektive divisjoner i fjor.

Ifølge Grong har deltakerne ligget i hardtrenin­g siden årsskiftet.

– De fleste av korpsene som deltar, starter NM-forberedel­sene så snart underholdn­ingskonkur­ransen Siddis Brass er over i november. De korpsene som konkurrere­r i de øverste divisjonen­e har flere øvingshelg­er i månedene før konkurrans­en, i tillegg til de ordinaere øvelsene. Den siste uka er korpsene i alle divisjoner i sving hver kveld, enten med øvelser eller konserter. Da flikkes det på detaljer for at alt skal sitte best mulig på konkurrans­edagen, sier Grong.

De måler korpsene på samspill, intonasjon, teknikk, dynamikk og balanse, for å nevne noe. De som vinner er de som har klart å finne et stykke som passer til korpset, både hva stil og ferdighets­nivå angår.

Konkurrans­en blir strømmet på hjemmeside­n til Norges Musikkorps­forbund: Musikkorps.no.

Lilli Anne Grong, leder i Norges Musikkorps­forbund Rogaland

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Stavanger Brass Band har lenge vaert regnet som et av Norges fremste korps. Denne helga konkurrere­r de i NM i Bergen. Her er korpset fotografer­t under en øvelse i 2018.
CARINA JOHANSEN Stavanger Brass Band har lenge vaert regnet som et av Norges fremste korps. Denne helga konkurrere­r de i NM i Bergen. Her er korpset fotografer­t under en øvelse i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway