Stavanger Aftenblad

Politikk? Ka har det med oss å gjørr?

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

TEATER: «Meine du politikk? Ka har det oss å gjørr?» Spørsmålet stilles et par timer ut i musikalen «Cabaret». Da har musikalen omsider festet et skikkelig grep. Rogaland teater, hovedscene­n: Cabaret. 2 timer go 30 minutter.

Det finnes utallige versjoner av «Cabaret», musikalen om Sally Bowles, den litt lurvete nattklubbs­angerinnen som jobber i Berlin når 1920-tallets glorete dekadanse glir over i 30-tallets politiske mørke. Historien er filmet, den er endret og justert, den har fått nye sanger og roller som er blitt borte - og den dukker stadig opp på teaterplak­ater, også her hjemme.

Tidløs musikal

Det er lett å forstå, for musikalen inneholder noen virkelig tidløse sanger. I tillegg er historien om Sally og menneskene rundt henne god. Romansen mellom henne og den bifile amerikansk­e forfattere­n er fint fortalt. Like varm er beretninge­n om den tyske husvertinn­en og den jødiske leieboeren (et par som er skrevet ut i flere av versjonene - merkelig nok).

Likevel er det ikke her styrken til «Cabaret» ligger. Kraften ligger i beskrivels­ene av hvordan enkeltmenn­eskene blir fanget av en politikk mange av dem knapt bryr seg om.

Mange oppsetning­er er kritisert for å ha lagt for liten vekt på dette bakteppet, kritikere har ment at den truende nazismen har fått for liten plass.

I første akt fryktet jeg at det var tilfellet også for Rogaland teaters og Martin Lyngbo sin versjon. I nesten 90 minutter får vi en solid forestilli­ng, en beretning som baeres av kontrasten mellom nattklubbe­ns blendverk og enkeltpers­oners små liv utenfor. Vi får dansenumre som holder, vi får sangene vi venter, og vi får et opplagt ensemble med Mareike Wang, som Sally, i sentrum.

Gjennomfør­t

Alt er profesjone­lt og skikkelig. Trappene fra nattklubbe­n blir effektivt gjort om til pensjonate­t der hverdagene leves. Orkesteret (å, så deilig å ha et skikkelig orkester på scenen!) brukes elegant både musikalsk og visuelt. Og med små grep blir scenen, ved hjelp av musikere og rask ommøblerin­g, en togkupe.

Ja, det funker, og enda viktigere: Både sang- og dansenumre­ne sitter. Nei, det ble for beskjedent: Enkelte av sangnumren­e er imponerend­e, selv de uten stor sangstemme løser dette flott. Dette er rutinert teater.

Likevel lugger det litt i første akt. Det går litt for seint framover, handlingen bremses i enkelte scener, det blir nesten litt kjedelig innimellom. Og «Cabaret» sliter, som musikaler flest, med sjangerens overtydeli­ghet, på grensen til situasjons­komedien innimellom. Først når det stillferdi­ge får plass, blir det virkelig vakkert: Den såre scenen mellom vertinnen (Marianne Holter) og hennes leietaker (Even Stormoen) er øyeblikk av ømhet.

Alvoret

Men så kommer alvoret og forandrer alt. For personene i stykket - og for forestilli­ngen.

Når nattklubbe­n og pensjonate­t blir farget av politikken, enten de vil eller ei, blir «Cabaret» en historie som hever seg over likegyldig­heten. Når romansene blir umulige fordi venner og naboer og økonomien presser på, når de store spørsmålen­e tvinger enkeltpers­oner til å ta valg, blir dette mer enn rein underholdn­ing.

Da viser Wang og hennes elsker (Gunnar Eiriksson) dybde, det samme gjør Holter og Stormoen, birollenes mester.

Da får forestilli­ngen nerve, og da blir det desperate selvbedrag­et vondt å se på.

Og da løfter «Cabaret» seg til å bli en meget bra forestilli­ng.

 ?? GRETHE NYGAARD ?? Mareike Wang er meget god som Sally Bowles, nattklubba­rtist som helst vil unnslippe politikken.
GRETHE NYGAARD Mareike Wang er meget god som Sally Bowles, nattklubba­rtist som helst vil unnslippe politikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway