Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

y Aftenblade­t ble redigert av nazistene fra 1943 – 1945

FOR 100 ÅR SIDEN, 8. FEBRUAR 1919

En reisende fik igaar en liten gut til at baere sin haandkuffe­rt til en opgiven adresse i østre bydel. Politiet blev imidlertid underrette­t om, at baeregutte­n var kommet sammen med en større gut, og at de var blitt enige om at bemaegtige sig kuffertens indhold. De bar kufferten til baeregutte­ns hjem, og her blev den anholdt av politiet. Der manglet da etpar smaating.

Arne Drolsum, kommer hertil for at gi opvisning ved skøiteløpe­t søndag. Fra Haugesund kommer 8 deltagere og her i byen er tegnet 80 - 40 deltagere, saa der blir skarp konkurranc­e. Forhaabent­lig blir nu vaeret saapas godt at baade publikum og idraetslag­et «Viking», som arrangerer skøitestev­net, faar glaede av det.

FOR 75 ÅR SIDEN, 8. FEBRUAR 1944

Stavanger har i sitt eie en del runesteine­r. De står der, grå av elde, som et monument over en så fjern tid at folk flest ikke har noe begrep om den. Og de mystiske budskaper som er risset inn i steinen, kan bare fagfolk tyde. Blant disse steinene i Stavanger museum er det også en sjeldenhet. Den heter «Vettelands­teinen» etter funnstedet Vetteland, ca. 5 km opp fra Brusand og den er kjent blant alle arkeologer og runeforske­re.

Det var i 1896 den ble funnet, og på grunn av runenes egenart vakte den stor oppsikt. De fremste runeforske­re i Norden undersøkte den. - Runene er skrevet omkring 400 år etter Kristus.

FOR 50 ÅR SIDEN, 8. FEBRUAR 1969

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway