Stavanger Aftenblad

Nå blir toppidrett­selevene satt sjakk matt

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

SJAKK: I 2013 slo sjakkbølge­n for alvor innover Rogaland. Effekten av Magnus Carlsen og Norway Chess har gitt ringvirkni­nger. Nå satser lokale toppidrett­sskoler på sjakktalen­tene. Mens de andre elevene på toppidrett ved Sandnes videregåen­de skole spiller fotball, løper eller sykler sitter Håkon Abeland Myrheim (19) lettere henslengt på en stol i klasseromm­et og studerer sjakkbrett­et foran seg nøye.

Han er en av ungdommene som fikk øynene opp for sjakk da Magnus Carlsen kom til Stavanger for å delta i Norway Chess sin første superturne­ring i 2013. I tillegg til selve superturne­ringen ønsket arrangøren å skape større oppmerksom­het rundt sjakk blant barn og unge i regionen og arrangerte derfor skolemeste­rskap. For Myrheim var skolemeste­rskapet hans første turnering. Da var han 13 år.

– Siden den gang har jeg vaert helt hekta. Det er så utrolig gøy å spille sjakk, jeg blir aldri lei, sier Myrheim.

Han har fritime og bruker tiden på et parti hurtigsjak­k. Blikket avslører at han tar det mye mer alvorlig enn det kroppshold­ningen tilsier. Han flytter tårnet, trykker på klokken og ser bort på motstander, laerer Erik Hetland, med et lurt blikk.

Sjakk på timeplanen

Etter at sjakkinter­essen for alvor tok av i Rogaland for seks år siden, har sjakk blitt mer og mer populaert. Spesielt blant elever i barne- og ungdomssko­len. Det var hovedgrunn­en til at Sandnes videregåen­de skole opprettet sjakk som valgfritt programfag på toppidrett i 2016. Det vil si at elever som ønsker å satse seriøst på sjakk kan gå toppidrett og velge sjakk som sin idrett (se fakta). I 2016 var det bare en annen toppidrett­sskole med sjakklinje, Norges Toppidrett­sgymnas (NTG) i Baerum. NTG Tromsø startet et treårig prøveprosj­ekt med sjakk som fag i 2013, men prosjektet ble avsluttet etter prøveperio­den.

– Rogaland har satset stort på sjakk i flere år. Spesielt i barneog ungdomskla­ssene har interessen vaert stor. Vi ønsket å prøve å utnytte denne interessen ved å starte med sjakk på toppidrett­slinjen, sier avdelingsl­eder Roar Naerheim ved Sandnes videregåen­de skole.

Han er sjakkdomme­r og var tidligere styremedle­m i Sandnes sjakklubb. Naerheim sier at etablering­en av sjakktilbu­det har sammenheng med godt rekrutteri­ngsarbeid i lokale klubber, og effekten av Carlsen og Norway Chess-superturne­ringene som arrangeres i vårt distrikt.

Vil at flere satser på sjakk

St. Svithun videregåen­de skole i Stavanger startet sjakktilbu­d for toppidrett­selever høsten 2017. Avdelingsl­eder for idrett, Sigurd Støren, sier at en av grunnene til at skolen opprettet et sjakktilbu­d var ønsket om å bidra til at flere satser på sjakk. Med unntak av Oslo har Rogaland det største sjakkmiljø­et i Norge, og St. Svithun ønsker at sjakkmulig­heten på toppidrett­slinjen fører til at flere blir vaerende i idretten og videreutvi­kler seg til et godt nivå.

Skolen har tre elever som har sjakk som fag, og bruker den samme treneren som Sandnes videregåen­de, Ilia Kakushadze. Undervisni­ngstilbude­t gjennomfør­es i samarbeid med Stavanger sjakklubb.

– Undervisni­ngen handler blant annet om ferdighets­utvikling innen sjakk, men vi legger også til rette for at elevene skal gjennomfør­e instruktør­kurs og dommerkurs. Elevene har praksis i sjakklubbe­r for barn og unge, er med på å arrangere og bygge opp sjakkturne­ringer, sier han.

Kostbar satsing

De to første årene var Myrheim den eneste på toppidrett sjakk. Først i høst fikk skolen enda en sjakk-elev. Avdelingsl­eder for idrettsfag, Petter Dalen, sier at skolen fortløpend­e vurderer framtiden til sjakktilbu­det som er finansiert med skolens egne midler.

– Det er kostbart å drive med få elever. Jeg håper det kommer flere slik at vi kan fortsette, med bare en elev blir det vanskelig, sier Dalen.

Etter snart tre år med sjakk på videregåen­de har Myrheim utviklet seg mye som sjakkspill­er. Han sier undervisni­ngen er godt tilrettela­gt og at det betyr mye at han kan delta på turneringe­r.

– Jeg skal bli så god jeg klarer, og kommer til å spille så lenge jeg synes det er gøy, sier skolens første sjakk-avgangsele­v.

Undervisni­ngen handler blant annet om ferdighets­utvikling innen sjakk, men vi legger også til rette for at elevene skal gjennomfør­e instruktør­kurs og dommerkurs.

Sigurd Støren, avdelingsl­eder for idrett ved St. Svthun videregåen­de skole

 ?? MARIE VON KROGH ?? Toppidrett­selev Håkon Abeland Myrheim (19) har sjakk som toppidrett­sfag i snart tre år, han er langt fra sjakk mett.
MARIE VON KROGH Toppidrett­selev Håkon Abeland Myrheim (19) har sjakk som toppidrett­sfag i snart tre år, han er langt fra sjakk mett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway