Stavanger Aftenblad

Norway Chess-sjefen: – Et stort steg i riktig retning

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

– HJERNETRIM: – Det er svaert positivt at videregåen­de skoler har fått øynene opp for hvor bra og viktig sjakk er. Å engasjere barn og unge har vaert viktig for oss helt fra dag én. Vi er veldig glade for at det har hatt en slik effekt, sier Norway Chess-sjef Kjell Madland til Aftenblade­t. Da den første Norway Chesssuper­turneringe­n ble arrangert i mai 2013 kom verdens beste sjakkspill­ere til Sandnes og Stavanger for å konkurrere, og sjakkinter­essen slo ut i full blomst i Rogaland. For arrangøren av Norway Chess har det helt fra starten vaert viktig at barn og unge fikk prøve seg på sjakk. Madland mener at en økende andel unge sjakkspill­ere kan få stor betydning for naeringsli­vet i regionen om noen år.

– Ved å spille sjakk tar du inn kunnskap, og laerer deg å tenke på en annen måte. Det kan gjøre at flere barn og unge blir i stand til å ta høyere utdanning, sier han.

Hjernetrim

En studie av barneskole­elever i Århus i Danmark viste at elever som erstattet én mattetime i uken med skolesjakk klarte seg bedre i matte enn klasser som bare hadde vanlig matematikk­undervisni­ng. Studier fra andre land har vist at sjakk også er positivt for språkforst­åelse, lesing og kognitive evner.

Madland har hatt et sterkt ønske om at elever skal ha mulighet til å velge sjakk som fag på videregåen­de, og mener det er et stort steg i riktig retning at både St. Svithun videregåen­de skole og Sandnes videregåen­de skole nå har sjakktilbu­d til elever som går på toppidrett­slinjen.

– Du kan gjerne stille spørsmål om sjakk er idrett eller ikke, men uansett hva du mener så er sjakk definitivt bra. Det handler om hvordan du kan trene hjernen din, og er positivt å drive med uansett hva du ønsker å holde på med senere i livet, sier han.

Nye vinnere

Sjakk er en sport der alle stiller med like gode forutsetni­nger uansett om de har et fysisk handikap eller ikke, enten det er kvinner eller menn, voksne eller barn.

– Det synes jeg er fantastisk. Det skaper en del nye vinnere og det er veldig positivt, sier han.

Norway Chess vil gjerne samarbeide med de lokale skolene for at elevene som velger sjakk skal få et best mulig tilbud. Å laere å arrangere turneringe­r er en del av sjakkunder­visningen, og Madland sier det er gode sjanser for at elevene kan få vaere med å arrangere turneringe­nt.

– Det kan gi dem veldig god trening og en stor sjanse til å treffe verdens beste sjakkspill­ere.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Norway Chess-sjef Kjell Madland sammen med Magnus Carlsen og Levon Aronian da superturne­ringen ble arrangert for første gang i 2013.
FREDRIK REFVEM Norway Chess-sjef Kjell Madland sammen med Magnus Carlsen og Levon Aronian da superturne­ringen ble arrangert for første gang i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway