Stavanger Aftenblad

Trener mindre for å bli en bedre sykkelprof­f

- Vebjorn.olsen@aftenblade­t.no

SYKKEL: 2018 var et tungt år på sykkelen for Susanne Andersen (20). I sitt nye profflag har hun endret treningen for å få en bedre sesong i 2019.

Vebjørn Olsen

Stavanger-syklist Susanne Andersen forlot i fjor høst det norske laget Hitec Products til fordel for det hardt satsende og Nederland-baserte laget Team Sunweb. Hun har gått ned litt i treningsme­ngde og intensitet i sitt nye lag. Samtidig får hun muligheten til å sykle mer ute.

– Endring i treningen har gjort at jeg føler meg bedre hele tiden. Jeg tror det er veldig bra for meg når du ser på hvordan fjoråret var for min del, sier stortalent­et som nylig kom hjem fra sin første treningsle­ir i Spania med nye lagvenninn­er.

Er ikke i tvil om valget Susanne Andersen vant nasjonale ritt allerede som 12-åring og har vaert suveren i juniorklas­sen hele ungdomstid­en. Da hun var 13 år reiste hun til Danmark for å konkurrere på et høyere nivå. Selv om det ikke gikk bra første gang, var hun motivert og ivrig på å teste seg i utenlandsk­e ritt senere.

– Jeg fikk tidlig erfare hva som måtte til for å hevde meg, sa Andersen til Aftenblade­t før hennes VM-debut i Bergen i 2017. Der overrasket hun med en 7.plass.

Syklisten fra Stavanger skrev under en ettårskont­rakt med Team Sunweb, som har god erfaring med å utvikle talenter. Førsteårsp­roffer skriver vanligvis under for to år, men Andersen valgte å gjøre det lettere for seg selv dersom det ikke gikk som planlagt etter én sesong.

–Jeg føler meg hjemme allerede og har blitt tatt så godt i mot. Alle kommer godt overens og jeg er veldig fornøyd med treneren. Hadde de lagt en kontrakt på bordet igjen nå, hadde jeg nok signert for en lengre periode, sier Susanne Andersen som er hjemme i Stavanger før hun reiser på ny treningsle­ir denne uken.

Hun debuterer for sitt nye lag under firedagers­rittet Setmana Valenciana i Spania 21. februar. Etterpå flytter hun til Sittard i Nederland, hvor Team Sunweb åpner «The Keep Challengin­g Center». Der får hun bo gratis i egen leilighet med tilgang til gode treningsfa­siliteter, trenere og lagvenninn­er.

– Ikke mye som var på min side

Susanne Andersen håper på en bedre sesong i år enn i fjor. 2018 var preget av mye motgang for 20-åringen som hadde høye forventnin­ger til seg selv etter 7. plassen i VM året før. Hun hadde mye uflaks fra starten av sesongen da hun var bak flere velt og ikke kom seg frem i feltet.

Fjoråret besto av dårlige dager og hun innrømmer at hun følte seg sliten og at det gikk utover motivasjon­en til tider.

–Jeg hadde veldig lyst til å prestere hver gang jeg satte meg på sykkelen, men når jeg hadde mye uflaks og dårlige prestasjon­er ble det vanskelige­re å motivere seg. Jeg la ned mye innsats, men ting gikk ikke veien, sier Andersen.

Fra stjerne til hjelperytt­er 20-åringen var stjerna i sitt forrige lag, men får nå en hovedoppga­ve som hjelperytt­er og er et talent som skal utvikles over tid. Hun skal vaere opptrekker for lagets stjerne og tidligere Flandern rundt-vinner Coryn Rivera, men tror og håper at hun også får egne sjanser i løpet av sesongen.

– Jeg vet ikke hvilke ritt jeg får kjøre for meg selv. Det kommer ofte på sparket, men jeg er alltid klar. Jeg skal vaere i best form i vår og håper selvfølgel­ig å få vist meg frem for det norske folk i Ladies Tour of Norway, sier Andersen som spurter jevnt med Rivera på trening.

Nå gleder hun seg til å komme i gang med sitt nye lag og har sett seg ut høydepunkt­ene for sesongen: Ladies Tour of Norway, europeiske leker, VM og NM.

 ?? JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Susanne Andersen blir først og fremst hjelperytt­er i sitt nye lag Team Sunweb. Her fra EM i Glasgow i 2018.
JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Susanne Andersen blir først og fremst hjelperytt­er i sitt nye lag Team Sunweb. Her fra EM i Glasgow i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway