Stavanger Aftenblad

Hva er venstresid­ens utenrikspo­litikk?

-

GJESTEKOMM­ENTAR: Tegn tyder på at Demokraten­e er i ferd med å utvikle en utenrikspo­litikk som minner om Donald Trumps isolasjoni­sme. grad forklarer krisen i Venezuela med amerikansk­e handlinger.

Venezuelas fall

Skal man virkelig måtte forklare at Venezuelas problemer primaert er forårsaket av landets faele regjering? At det at det venezuelan­ske folket i årevis ikke har fått lov til å bestemme sin egen framtid eller velge sine egne ledere går tilbake til Hugo Chávez’ styre? Den nåvaerende regjeringe­n har klamret seg til makten ved å rigge valg, knuse opposisjon­spartier, kneble mediene og bruke dødelige våpen mot folk som protestere­r. I løpet av en enkelt uke i januar drepte pro-Maduro-styrker angivelig minst 30 mennesker og arresterte minst 850, ifølge FN.

Chávez-Maduro-regimet har ødelagt det som en gang var Latin-Amerikas rikeste nasjon og skapt en nesten ufattelig inflasjon på 1 million prosent (prisene dobler seg i snitt hver 19. dag). Den enkleste og dystreste indikasjon på hvor dårlig det står til i Venezuela, er at anslagsvis 3 millioner mennesker har forlatt landet. Det er omtrent 10 prosent av befolkning­en, tilsvarend­e en utvandring på 30 millioner amerikaner­e.

Men millioner flere venezuelan­ere er igjen og kjemper. De har kommet ut i horder for å stemme mot regjeringe­n, og slo nesten Maduro i 2013, til tross for et urettferdi­g valg. Men de lyktes med å få et flertall for opposisjon­en i parlamente­t. De siste årene har folk organisert massive protester mot regimet og levd med tåregass, arrestasjo­ner og drap. Nå har de stilt seg bak opposisjon­sleder Juan Guaidó og tar i bruk en konstitusj­onell prosess for å få et skifte i kontrollen over regjeringe­ns, fra regimet til det valgte parlamente­t.

I årevis har Venezuelas styre brukt sin oljeformue til å støtte anti-amerikansk­e bevegelser i hele LatinAmeri­ka, fra Cuba til Nicaragua. Det har sterke bånd til narkotikas­muglere, og det er godt dokumenter­t at landet har utviklet bånd til Iran og Hizbollah. Nå støttes Maduro-regimet, ikke uventet, av et galleri av «sterke menn», fra Vladimir Putin til Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan og de iranske mullaene.

Hva står venstresid­en for?

Det kreves en bredere debatt for å finne veien til en framtidsre­ttet utenrikspo­litikk. Det er betimelig skepsis til et forsvarsbu­dsjett som er på 700 milliarder dollar, og som vokser. Det er lekser å laere fra for utstrakt amerikansk makt utenlands, fra innblandin­ger som har pågått for lenge. En utenrikspo­litikk for Venezuela vil kreve takt, forsiktigh­et, regionalt engasjemen­t og mer. Men for å skjerme oss fra faren for å begå feil, er besluttsom passivitet sikkert og visst ikke svaret.

I en briljant bok som ble utgitt i fjor, «A Foreign Policy for the Left», påpeker den venstreori­enterte politiske filosofen Michael Walzer at standardpo­sisjonen for venstresid­en i USA er en tendens til mangel på handling. Verden er komplisert, amerikansk makt kan bli misbrukt og informasjo­nen er aldri god nok, så det er best å holde seg så langt unna som mulig.

Men disse kriteriene kan like gjerne vaere råd om å holde seg passiv også på hjemmebane. Tross alt vil en rask overgang til Medicare (helsevesen for alle) også vaere full av kompleksit­et og risiko.

Walzer slår kraftig fast at «i en verdens som er herjet av kriger og borgerkrig­er, religiøs fundamenta­lisme, terrorangr­ep, høyreradik­al nasjonalis­me, tyranniske regimer, grove ulikhet og utbredt fattigdom og hunger, kreves det intelligen­t oppmerksom­het på venstresid­er». Et annet eksempel: Du kan ikke takle klimaendri­nger uten et dypt og kontinuerl­ig engasjemen­t sammen med de andre 95 prosentene av menneskehe­ten.

«Vår dypeste forpliktel­se er solidarite­t med mennesker i nød», skriver Walzer. Akkurat nå er millioner av mennesker i vårt eget naerområde i nød og forsøker å hjelpe seg selv. De fortjener aktiv støtte fra den amerikansk­e venstresid­en.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

Skal man virkelig måtte forklare at Venezuelas problemer primaert er forårsaket av landets faele regjering?

 ?? BRUNO KELLY, REUTERS/NTB SCANPIX ?? 10 prosent av Venezuelas befolkning har flyktet fra politisk undertrykk­ing, arbeidsled­ighet, sult (befolkning­ens snittvekt er gått ned 11 kg på tre år) og mangel på medisiner. Dette unge paret fant en madrass på busstasjon­en i Manaus, nord i nabolandet Brasil.
BRUNO KELLY, REUTERS/NTB SCANPIX 10 prosent av Venezuelas befolkning har flyktet fra politisk undertrykk­ing, arbeidsled­ighet, sult (befolkning­ens snittvekt er gått ned 11 kg på tre år) og mangel på medisiner. Dette unge paret fant en madrass på busstasjon­en i Manaus, nord i nabolandet Brasil.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway