Stavanger Aftenblad

Skadelig pengebruk

-

LEDER: Pengebruke­n til Solberg-regjeringe­n de siste årene kan forsterke regjerings­partienes nedtur.

Professor i økonomisk historie, Einar Lie ved UiO, sa nylig til Dagsavisen at man må ty til skatte- og avgiftsøkn­inger dersom pengebruke­n fortsetter som i dag. Bakgrunnen er at de offentlige utgiftene har skutt i vaeret under regjeringe­n Solberg, mens skattene er redusert.

Også tidligere Høyre-statsråd, Civita-leder Kristin Clemet, har kritisert pengebruke­n. Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, har tatt til orde for reduksjone­r i pengebruke­n – hvis ikke er økte skatter og avgifter eneste løsning.

Når regjeringe­n nå er utvidet med Venstre og KrF, betyr det ytterliger­e vekst i offentlig pengebruk for at alle fire regjerings­partiene skal få sitt. Barnetrygd­en skal opp, skattene ned, samtidig som utgifter til bompenger foreslås fradragsbe­rettiget på skatten. Det går ikke i hop.

Kåre Willochs regjering var på midten av 1980-tallet med på å skape bankkrisen. Høyre fikk den gangen fjernet restriksjo­nene på bankenes utlånsvolu­m, mens samarbeids­partiene, saerlig Sp, fikk gjennomsla­g for fortsatt lav rente mens denne ennå var delvis politisk styrt.

Ubegrenset utlån til lave renter skapte en voldsom ubalanse i økonomien, og var hovedårsak­en til at regjeringe­n Willoch valgte å gå av våren 1986. Resultatet var skyhøye renter, arbeidsled­ighet og en langvarig periode for å rette opp ubalansene. Og Høyre mistet troverdigh­et blant velgerne i årevis etterpå.

Nå er tidene annerledes. Men dagens Høyre-ledede regjering har satt rekord i bruk av oljepenger. Nå snakkes det om å finansiere nytt regjerings­kvartal og ny fregatt med direkte uttak av oljefondet. Altså utenom ordinaere budsjetter. Det gjenspeile­r en tro på at veksten i offentlige utgifter kan fortsette, uten at det kreves noen form for dekning. Det må gå galt, og kan bli riktig ille tidligere enn man forespeile­r seg hvis ikke regjeringe­n tar grep.

Signalene og advarslene er tydelige, både fra

Høyres egne rekker og fra økonomiske fagmiljøer.

Den økonomiske politikken som nå avtegner seg for fireparti-regjeringe­n de neste budsjettår­ene, er ikke baerekraft­ig på sikt.

Hvis ikke regjeringe­n endrer kurs raskt, kan det bli tungt og langvarig å rette opp igjen skadene. Og det vil påføre Høyre en ny periode med tapt troverdigh­et.

Det gjenspeile­r en tro på at veksten i offentlige utgifter kan fortsette, uten at det kreves noen form for dekning

 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg og finansmini­ster Siv Jensen har ansvaret for pengepolit­ikken.
TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg og finansmini­ster Siv Jensen har ansvaret for pengepolit­ikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway