Stavanger Aftenblad

– Vi var siste skanse. Vi sto alene med Siw

-

STAVANGER: Miljøtjene­sten gjorde så godt den kunne, men var ikke rustet til å beskytte Siw mot vold, mishandlin­g og overgrep. – Det var fryktelig å se på. Men vi kunne ikke gjøre noe, sier Gunnar Steen, som var sjef for kommunens miljøarbei­dere.

– Siws skjebne er ikke unik. Hele landets rusomsorg har et kjempeprob­lem, sier Gunnar Steen etter å ha lest Aftenblade­ts åtte kapitler lange reportasje i helgen: «Gi meg litt lykke før jeg dør – historien om Siw».

I 20 år var Steen leder for miljøarbei­derne som fører tilsyn med rusmisbruk­erne i Stavanger kommunes over 200 rehabilite­ringsleili­gheter. Noe av det siste han var med på, var å finne Siw død første arbeidsdag etter påsken 2015. – Siw var ei nydelig dame, sier Steen.

– Ofte skamslått

Han møtte henne første gang på 1990-tallet, i et falleferdi­g hus under Bybrua. Det skulle rives, og han måtte ha hjelp fra politiet til å kaste henne ut. På begynnelse­n av 2000-tallet ble hun flyttet til en kommunal rehabilite­ringsbolig ved Mosvatnet i Stavanger.

Livet hennes var allerede da preget av tung rusing, prostitusj­on, vold, mishandlin­g og seksuelle overgrep. Miljøarbei­dere skulle se til henne én gang i uka. I praksis så de henne langt sjeldnere, fordi Siw ikke åpnet, avviste dem eller var på farta.

– Hun var ofte skamslått. Hun var egenrådig og kunne irritere folk, og da fikk hun seg en på trynet. Av og til så hun ikke ut. Hun ble mishandlet mye. Hun var ei veldig fin jente, og dermed ble hun misbrukt på så mange måter. Det var fryktelig å se på. Men vi kunne ikke gjøre noe, sier Steen til Aftenblade­t.

– Siste skanse

Han syns likevel det er viktig å få fram følgende:

–Etter forutsetni­ngene gjør miljøarbei­derne en heltemodig innsats. Hvor mange rusmisbruk­ere har miljøarbei­derne som sin far eller mor? For noen er de deres eneste holdepunkt i livet. Jeg tror miljøarbei­derne har reddet mange liv, sier Steen. Samtidig:

Siws livsførsel, harde rusing og psykoser gjorde henne alvorlig syk. Når miljøarbei­derne sa ifra, ble hun gjerne hentet av politiet, tvangsinnl­agt på psykiatris­k, men kort tid etter skrevet ut til en fortsatt destruktiv hverdag. – Miljøarbei­derne hadde ingen spesialutd­annelse. Så når det var problemer med sånne som Siw, ba jeg dem kontakte ruskonsule­nten på helse- og sosialkont­oret, så de kunne få spesialist­er på plass. Men når Siw ikke møtte til avtaler, eller ikke ville vaere med, trakk de seg vekk. Da sto miljøarbei­derne igjen og så på dette forfallet.

Fordi miljøarbei­dernes jobb var knyttet til rehabilite­ringsbolig­en, var de den eneste etaten som ikke kunne slippe Siw.

– Vi var siste skanse. Vi sto alene med Siw. Og mange som henne. Men vi kunne ikke gi henne opp, sier Steen.

– Vi var ikke rustet

Han er enig med Pål Holden, Siws primaerkon­takt de siste årene, som i reportasje­n sa at miljøarbei­derne gjorde mer enn de var pålagt, men likevel altfor lite. Siws skepsis til å motta hjelp, var ett problem. Miljøarbei­dernes rammer et annet.

– Vi var ikke rustet til å gjøre noe spesielt for henne. Vi gikk inn og sa hei. Målet var naermest å passe på at hun holdt seg i live, å kontroller­e at det sto til liv.

– Siw var en kvinne i en svaert utsatt situasjon. Og det vi gjorde, var ikke godt nok. Det sa vi kontinuerl­ig ifra om til helse- og sosialkont­oret. Men det var sjelden det ble gjort noe. Og når det ble gjort noe, fikk de det ikke til, sier Steen, og legger til:

– Da kunne vi ikke annet enn å gjøre vårt beste.

– Bare skadereduk­sjon Sommeren 2009, midt i et sjel-

 ??  ?? Tidligere avdelingsl­eder Gunnar Steen i Haugåsveie­n 28 hvor han for snart fire år siden var med å finne Siw død. Rehabilite­ringsbolig­ene ble siden revet.
Tidligere avdelingsl­eder Gunnar Steen i Haugåsveie­n 28 hvor han for snart fire år siden var med å finne Siw død. Rehabilite­ringsbolig­ene ble siden revet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway